• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnik

07.03.2023

11:01

KIJEVU PONESTAJE VREMENA! "Ekonomist" objavio ŠOK PODATKE, podrška Ukrajini DRASTIČNO OPADA, Zapad gubi STRPLJENJE, ako Bajden ode...

Tanjug/AP

Vesti

KIJEVU PONESTAJE VREMENA! "Ekonomist" objavio ŠOK PODATKE, podrška Ukrajini DRASTIČNO OPADA, Zapad gubi STRPLJENJE, ako Bajden ode...

Podeli vest

U SAD i Evropi opada nivo podrške pružanju vojne pomoći Ukrajini i jačanju sankcija Rusiji, piše časopis "Ekonomist", pozivajući se na podatke istraživanja, sprovedenog zajedno sa britanskom kompanijom za analizu podataka YouGov.

Iz studije proizilazi da su u SAD republikanci i demokrate postali manje naklonjeni finansiranju Ukrajine, iako je sadašnji predsednik SAD Džozef Bajden, koji aktivno pomaže Kijevu, član ove stranke.

Prema podacima ankete, podršku Kijevu u aprilu 2022. odobrilo je 67 odsto republikanaca, dok sada samo 39 odsto. Demokrate imaju pad sa 82 odsto na 75 odsto. Većina ispitanika se založila za slanje humanitarne pomoći, dok najmanje podržavaju slanje svojih trupa u zonu sukoba.

U evropskim zemljama su isti trendovi, ističe časopis. Pored toga, tamo opada podrška praksi jačanja antiruskih sankcija: u Ujedinjenom Kraljevstvu je u februaru 2022. godine bila na nivou od oko 45 odsto, sada je 35 odsto; u Nemačkoj je pala sa oko 40 odsto na manje od 30 odsto; u Francuskoj sa nešto više od 25 odsto na 20 odsto.

Istovremeno, zvaničnici u SAD i EU saopštavaju da imaju planove da nastave da podržavaju Ukrajinu koliko god je potrebno.

Kilskom institutu za svetsku ekonomiju (Nemačka) koji prati koliko Zapad troši na podršku Ukrajini izračunao je da su najviše sredstava za ovu namenu izdvojile SAD. Od januara prošle do januara ove godine na vojnu pomoć potrošeno je više od 44 milijarde evra, na finansijsku preko 25 milijardi, a na humanitarnu samo oko 4 milijarde. Institucije EU ukupno su potrošile više od 35 milijardi evra, pre svega finansijske pomoći (30 milijardi evra).

Rusija osuđuje pružanje zapadne vojne pomoći Ukrajini. Kremlj smatra da se ovakvom politikom produžava stradanje Ukrajinaca, ali da neće omesti postizanju ciljeva specijalne operacije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17