• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/sputnjik

08.03.2023

13:51

OGLASIO SE NEMAČKI MNINISTAR ODBRANE! Napad na Severni tok možda izvršen pod tuđom zastavom?! Isplivavaju novi detalji diverzije na Baltiku!

AP PHOTO

Vesti

OGLASIO SE NEMAČKI MNINISTAR ODBRANE! Napad na Severni tok možda izvršen pod tuđom zastavom?! Isplivavaju novi detalji diverzije na Baltiku!

Podeli vest

Ministarstvo odbrane Nemačke, u vezi sa medijskim izveštajima o mogućim izvršiocima terorističkog napada na ruske gasovode "Severni tok", nije isključilo da je operacija bila izvedena pod tuđom zastavom.


- Želim da istaknem da postoje i spekulacije da bi ovo mogla biti operacija pod tuđom zastavom. To ne bi bio prvi put takav incident u istoriji - rekao je ministar odbrane Boris Pistorijus, uoči neformalnog sastanka ministara odbrane EU u Stokholmu.

S tim u vezi, on je pozvao da se ne donose ishitreni zaključci.

- Upoznat sam sa izveštajima ove istrage (medija). Treba napraviti jasnu razliku između toga, da li je reč o ukrajinskoj grupi, odnosno po nalogu Ukrajine, ili je bila proukrajinska, bez znanja vlade - objasnio je ministar.

Nemački Federalni sud je potvrdio Sputnjiku da je izvršen pretres broda, na kome se, kako se pretpostavlja, prevozio eksploziv kojim je izvršen teroristički napad na „Severne tokove“.
Pojašnjeno je da je pretres izvršen 19-20. januara ove godine.

"Postoji sumnja da se brod mogao koristiti za prevoz eksploziva koji je aktiviran 26. septembra 2022. godine na gasovodima ‘Severni tok’ i ‘Severni tok 2’ u Baltičkom moru“, saopštila je pres služba.

Prema podacima tužilaštva, sada je u toku utvrđivanje tragova i oduzetih materijalnih dokaza. Takođe se utvrđuju ko su kriminalci, kao i koji su njihovi motivi. Kao što je navedeno u Ministarstvu, još uvek nema verodostojnih dokaza da je država kontrolisala diverzije. Takođe odsustvuje sumnja u zaposlene nemačke kompanije koja je iznajmila brod.

Sud će, u okviru dalje istrage, analizirati sve tragove kako bi utvrdio činjenice. Ranije je britanski list „Tajms" pisao da su zapadne obaveštajne agencije, nedelju dana nakon eksplozije, znale za ukrajinsku umešanost u sabotažu na gasovodima „Severni tok" i „Severni tok 2".

Nemački list „Cajt“ saopštio je da su nemački istražitelji identifikovali brod sa kojeg je izvršena diverzija na gasovodima „Severni tok“, te da tragovi vode ka kompaniji u vlasništvu Ukrajinaca.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Majka trovala ćerku (4) lekovima za smirenje! Doktor Milićević otkriva u kakvom je stanju devojčica
Društvo

Majka trovala ćerku (4) lekovima za smirenje! Doktor Milićević otkriva u kakvom je stanju devojčica

Dana 23. aprila 2024. godine Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv M.R. (43), zbog sumnje da je u periodu od početka 2024. godine do 8.3.2024. godine, u stanju uračunljivosti, trovala ćerkicu (4) lekovima za smirenje. Devojčica se nalazi u stabilnom stanju, rekao je pedijatar dr Saša Milićević i otkrio kakve posledice nesrećno dete može imati usled hroničnog trovanja.

24.04.2024

18:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija