• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

09.03.2023

22:31 >> 14:32

UKRAJINCI ŽELE MIR? ŽESTOKE BORBE U MARJINKI! HITNO! Zelenski pozvao sve službe!

Tanjug/Ap

Vesti

UKRAJINCI ŽELE MIR? ŽESTOKE BORBE U MARJINKI! HITNO! Zelenski pozvao sve službe!

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 379. dan.

Ukrajinci žele mir?

Sve više Ukrajinaca se zalaže za mirovne pregovore sa Rusijom, izjavio je sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov.

Regioni u Ukrajini u kojima su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost

 

 

Žestoke borbe za Marjinku

Nastavljaju se žestoke borbe na Marjinskom pravcu u DNR, ukrajinske trupe prebacuju nove rezerve, izjavio je vd lidera DNR Denis Pušilin televiziji „Rosija 24“.

I situacija u području Ugljedara ostaje stabilno teška, dodao je on.

Pušilin je istakao i značaj vojnih dejstava na prvomajskom pravcu kako bi se „presekli” svi logistički pravci neprijatelja.

Oštećeni energetski objekti u 8 regiona!

- Kao rezultat raketnih udara, oštećeni su energetski objekti u osam regiona. U pojedinim oblastima mogući su privremeni nestanci struje, pošto su oštećeni proizvodni i distributivni kapaciteti u osam regiona - rekao je ukrajinski premijer Denis Šmihal.

Hitno!

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski održao je danas hitan sastanak sa predstavnicima svih državnih službi u jeku snažnih ruskih napada na ukrajinsku infrastrukturu.

Poljska i Slovačka šalju MIG-29 Ukrajini

Poljska je spremna da zajedno sa Slovačkom isporuči Ukrajini lovce MiG-29, saopštio je ministar odbrane Slovačke Jaroslav Nađ.

Foto: AP PHOTO

Prema njegovim rečima, na sastanku ministara odbrane EU u sredu u Švedskoj, njegov poljski kolega je potvrdio da će Bratislava učestvovati u zajedničkoj isporuci vojnih aviona Ukrajini.
 

Analiza situacije u Bahmutu od strane američkih vojnih stručnjaka

▪ Ruske trupe su koncentrisale svoje snage na istočnoj obali reke Bahmutke,  njihove jurišne grupe već prešle reku na porušenom pešačkom mostu kod škole broj 5.

▪ Izveštava se da se ukrajinske trupe bore u gradu zapadno od škole. Borbe se nastavljaju - komentariše mapu kolumnista Čak Pfarer.

 


 

 

Proglašena vazdušna opasnost u celoj Ukrajini

 

 

Osveta!

Oružane snage Rusije izvele su intenzivni napad na vojne objekte u Ukrajini, kao odgovor na terorističke akcije koje je Kijev organizovao u Brjanjskoj oblasti (pogranična oblast Rusije), saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Stravičan snimak iz Ukrajine

Ruska vojska je počela da zauzima predgrađe Krasnogorovke, grada severno od Avdejevke, izveštava ruski oficir koji koristi pseudonim„Simon“. Ruska artiljerija nanela je snažne udarce ukrajinskim snagama koje brane grad.

Pentagon na ruskoj strani?

Predstavnici američkog Ministarstva odbrane blokiraju predaju informacija Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu o navodnim kršenjima zakona ruske vojske, piše Njujork tajms, pozivajući se na izvore u vojnom resoru.

Uništen ukrajinski dron u Brjansku


Ruska vojska uništila je ukrajinski dron u blizini sela Navlja, Brjanska oblast, napisao je gubernator Aleksandar Bogomaz na svom Telegram kanalu.

„Dron je uništen, nema žrtava niti materijalne štete“, navodi se u tekstu.
 

SPREČEN ATENTAT NA PREDSEDNIKA PRIDNJESTROVLJA!

Ministarstvo državne bezbednosti optužilo je ukrajinsku službu bezbednosti za pokušaj atentata.

Zelenski: Noćašnji napad je pokušaj terorizma

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ocenio je da je noćašnji masovni raketni napad Rusije na Ukrajinu pokušaj terorisanja civilnog stanovništva.

- Neprijatelj je ispalio 81 raketu, pokušavajući ponovo da zastraši Ukrajince, vraćajući se svojoj taktici. Okupatori mogu samo da terorišu mirne ljude. To je sve što mogu. Ali to im neće pomoći - napisao je Zelenski jutros na Telegram kanalu.

Foto: AP/Tanjug

Predsednik Ukrajine je naglasio da se odgovornost za sve što je učinjeno ne može izbeći, prenosi Interfaks Ukrajina.

Posledice sinoćnjeg raketnog napada

 

 

 

Oštećene tri termoelektrane u vazdušnom napadu


U Ukrajini su oštećene tri termoelektrane, saopštio je ukrajinski energetski holding DTEK.

- Oštećene su tri termoelektrane DTEK-a. U granatiranju, oprema termoelektrana je ozbiljno oštećena - navodi se u telegram kanalu kompanije.

Ranije je ministar energetike Herman Galuščenko rekao da su pogođeni objekti energetske infrastrukture u sedam regiona Ukrajine.
 

Zemlje OPEK-a stale uz Rusiju

Neće biti povećanja proizvodnje nafte zbog sankcija koje je Zapad uveo Rusiji, rekao je juče za Rojters angolski državni sekretar za naftu i gas.

Veliki problemi sa strujom i grejanjem u Kijevu

Oko 40 odsto Kijeva je bez grejanja, a oko 15 odsto bez struje nakon jutrošnjih ruskih udara na energetske objekte, saopštio je gradonačelnik Vitalij Kličko.

- Nakon raketnog napada, zbog vanrednog nestanka struje, 40 odsto potrošača u glavnom gradu trenutno je bez grejanja. Vodovod funkcioniše normalno - napisao je Kličko na Telegramu.

Gardijan navodi da je u Kijevu trenutna temperatura četiri stepena Celzijusa. Kličko je naveo da je dvoje povređenih u jutrošnjim udarima hospitalizovano.

Galušenko: Rusi stavljaju svet na ivicu nuklearne katastrofe

Ukrajinski ministar energetike German Galuščenko je u objavi na Telegram kanalu ministarstva naveo da Rusi stavljaju svet na ivicu nuklearne katastrofe, s obzirom da je usled granatiranja oštećena poslednja linija za snabdevanje strujom nuklearke u Zaporožju, a stanica trenutno radi na dizel generatorima, prenosi Interfaks Ukrajina.

Rusi zauzeli Dubovo-Vasiljevku

Selo Dubovo-Vasiljevka, severozapadno od Bahmuta, prešlo je pod kontrolu ruskih snaga, saopštio je Evgenije Prigožin, osnivač grupe "Vagner".

Bahmut se nalazi u delu DNR koji kontroliše Kijev, severno od velikog grada Gorlovke. Ovo je važno transportno čvorište za snabdevanje ukrajinskih trupa u Donbasu.

Kako je rekao Sergej Rahmanjin, član Komiteta Vrhovne rade Ukrajine za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove, situacija u Artjomovsku je kritična. Međutim, u ponedeljak je, Valerij Zalužni, glavni komandant Oružanih snaga Ukrajine, pozvao je da se nastavi odbrana grada.
 

 

 

Ruske snage su tokom noći izvele snažne raketne udare širom Ukrajine

Kijev: Pogođena termoelektrana

Napad na kijevsku termoelektranu je potvrđen - Novinar Timesa Maksim Taker objavio je snimak udara na Tviteru.

 

 

Udar u Dnjepropetrovsku

 

 

Udar u Odesi

 - U Odeskoj oblasti je oštećen objekat energetske infrastrukture, na snazi su restrikcije u snabdevanju strujom - izjavio je šef regionalne administracije Maksim Marčenko.

Kako je napisao u Telegram kanalu, oštećen je "objekat energetske infrastrukture regiona". 

 

 

Više od 15 udara u Harkovskoj oblasti

 

 

Analiza situacije u Ukrajini od strane američkog instituta za proučavanje rata


▪ Oružane snage Ruske Federacije nastavile su da izvode jurišne operacije na liniji Kupjansk-Svatovo-Kremena.

▪ Ruske trupe nastavile su ofanzivne operacije u oblasti Bahmuta. Borci Vagnera su se približili delu autoputa T0504 na jugozapadu Bahmuta.

▪ Oružane snage Ruske Federacije nastavile su ofanzivna dejstva na periferiji Donjecka.

▪ Poslednjih nedelja ruske snage su pojačale tempo svojih ofanzivnih operacija severno od Avdijevke.

▪ Američki zvaničnik je demantovao izveštaje američkih obaveštajnih službi da je proukrajinska grupa digla u vazduh gasovod Severni tok u septembru 2022.

 

 

Ruski vazdušni udari - jutarnji rezime 9. marta 2023.

Danas su od ranog jutra nastavljeni udari infrastrukturne objekte u Ukrajini. Noću su se oglasila upozorenja o vazdušnim napadima širom zemlje, bilo je izveštaja o preletima dronova. Prve eksplozije odjeknule su u 4 sata ujutro po moskovskom vremenu. Odmah nakon toga u nizu regiona počeli su vanredni nestanci struje.

Eksplozije su se čule u:

- grad Odesa;
— Odeska oblast;
— Nikolaevska oblast;
- grad Dnjepropetrovsk;
— Dnjepropetrovska oblast;
— Žitomirska oblast;
—  grad Harkov;
— oblast Harkov;
— Vinitska oblast;
— Lavovska oblast;
— Zaporoška oblast;
- grad Kijev;
- Kijevska oblast;
— Ivano-Frankovska oblast;
— Ternopoljska oblast;
— Poltavska oblast;
— Hmelnicka oblast ;
— Volinska oblast;
— Černigovska oblast;
— Kirovogradska oblast;
- Sumska oblast.

Vanredna isključenja struje u:

— gradu Harkovu;
— oblast Harkov;
- gradu Odesi;
— Odeska oblast;
— Lavov;
— Lavovska oblast;
- gradu Dnjepropetrovsku.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rodoljub

pre 1 godinu

Rusi opasno prete za postanu svetski terorista broj 1

Marcco

pre 1 godinu

Nuklearku u Zaporožju drže Rusi još od prvog dana rata. Inače, nuklearka proizvodi struju... tako da joj struja iz trećeg izvora ne treba.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija