• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnik

13.03.2023

06:15

GAZIŠ IRAK, LIBIJU, KOREJU... PA NALETIŠ NA KINU! Militaristi Vašingtona guraju Ameriku u SIGURNU PROPAST, rat protiv Pekinga se NE MOŽE DOBITI, ako krenu...

Reuters/AP/Google Earth/Fotomontaža

Vesti

GAZIŠ IRAK, LIBIJU, KOREJU... PA NALETIŠ NA KINU! Militaristi Vašingtona guraju Ameriku u SIGURNU PROPAST, rat protiv Pekinga se NE MOŽE DOBITI, ako krenu...

Podeli vest

Američka spoljna politika, koja se okrenula vojnim akcijama zbog interesa odbrambene industrije, dovela je do atrofije američke diplomatije i gura Vašington u rat protiv Kine, piše „Global tajms“.

- Mnogi se ne slažu sa tvrdnjama o vladavini militarizma u Vašingtonu i insistiraće na tome da je u američkoj spoljnoj politici očuvan primat diplomatije. Provera ove tvrdnje može biti pitanje o tome koliko dobro državni sekretar razume stav Kine o osetljivom pitanju Tajvana - piše list.

Bez obzira na to što je svet, možda, na pragu najvećeg rata, američki državni sekretar ne samo da nije pročitao Belu knjigu kineske odbrane pod nazivom ​- Tajvansko pitanje i ponovno ujedinjenje Kine u novoj eri - nego se nije sastao sa svojim kineskim kolegom kako bi zajednički došli do odgovornog pristupa u cilju sprečavanja rata, napominje autor.

Amerikanci su, nakon niza istorijskih neuspeha u Koreji, Vijetnamu, Iranu i Libanu, željni da povrate izgubljeni vojni uticaj na svetskoj sceni, navodi se u materijalu.

Gromoglasna pobeda nad Irakom tokom operacije „Pustinjska oluja“ je Sjedinjenim Američkim Državama omogućila da se ponovo osećaju kao supersila. Vojnici su tada dobili podršku javnosti, a diplomate su bile u senci, dodaje autor.

Foto: AP PHOTO

Tekst potpisa

Generali i admirali, i oni aktivni i oni u penziji, smatrali su se najpoželjnijim savetnicima predsednika za spoljnu politiku. Kao posledica toga, predsednicima se, praktično, i ne nude diplomatski načini za rešavanje sukoba, čak i onda kada su oni neophodni, piše list.

- U odnosima sa Kinom je svaki tradicionalan diplomatski i zdravorazumski način razmišljanja bio ugušen vojnim bubnjevima militarizovane američke spoljne politike - podvlači autor.

Tenzije u odnosima između Vašingtona i Pekinga su postale izraženije nakon posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu početkom avgusta 2022. godine.

Ubrzo nakon dolaska Pelosi u Tajpej, kineska vojska je počela vazdušne i pomorske vojne vežbe u blizini Tajvana i probna lansiranja konvencionalnih projektila u moru istočno od tog ostrva.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija