• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Informer

14.03.2023

17:30

EVROPA JE TO DOBILA OD SSSR I SADA... AKO JOJ MOSKVA USKRATI MOŽE DA "GASI SVETLO"! Za naftu i gas će se snaći, ali bez ovoga...

AP/Reuters/Fotoilustracija

Vesti

EVROPA JE TO DOBILA OD SSSR I SADA... AKO JOJ MOSKVA USKRATI MOŽE DA "GASI SVETLO"! Za naftu i gas će se snaći, ali bez ovoga...

Podeli vest

Evropa je na dobrom putu da se reši zavisnosti od ruskih fosilnih goriva. Međutim, druga je priča kada je u pitanju nuklearna energija. Kako zbog istorijskih, tako i zbog praktičnih razloga, evropski nuklearni sektor još dugo neće moći bez sirovina i usluga iz Rusije.

Ekonomske sankcije EU na ugalj i naftu trajno su preoblikovale trgovinu s Moskvom. Uvoz uglja pao je na nulu, a uvoz ruske sirove nafte brodovima trenutno je nezakonit, te je još samo četiri zemlje primaju cevovodom, prenosi T portal.

Poređenja radi, EU je samo pre tri godine 54 posto svojih potreba za kamenim ugljem zadovoljavala uvozom iz Rusije, a isto tako je četvrtina nafte dolazila od velikog istočnog suseda.

Što se tiče gasa, EU sad uvozi manje od 10 posto iz Rusije, a pre rata u Ukrajini taj je udeo bio veći od 40 posto.

Međutim, sasvim je druga priča s nuklearnim sektorom. Reaktori izgrađeni u bivšem Sovjetskom savezu, koje koriste evropske zemlje, ne mogu bez goriva iz Rusije.

Ruska državna kompanija Rosatom 2021. snabdela je evropske reaktore s 20 posto od potrebnih količina prirodnog uranijuma, a uz to je pokrila četvrtinu usluga konverzije i trećinu usluga obogaćivanja uranijuma. Iste te godine zemlje EU platile su Rusiji 210 miliona evra za uvoz sirovog uranijuma.

Vrednost uvoza nuklearne tehnologije i goriva povezanih s Rusijom u celom svetu porasla je prošle godine na više od milijardu dolara (940 milijardi evra), piše Politiko. U EU je vrednost ruskog nuklearnog izvoza pala u nekim zemljama, poput Bugarske i Češke, ali je porasla u drugim, uključujući Slovačku, Mađarsku i Finsku.

Iako bi se uranijum iz Rusije mogao zameniti uvozom iz drugih zemalja u roku od godinu dana, zemlje s ruskim VER reaktorima oslanjaju se isključivo na gorivo koje proizvodi Moskva.

- U Uniji se nalazi 18 nuklearnih elektrana koje je projektovala Rusija. Stavljanje njih pod sankcije izazvalo bi duboke podele u EU - smatra nuklearni stručnjak Mark Hibs.

Najglasniji protivnik sankcija je Mađarska, jedna od pet zemalja - uz Slovačku, Bugarsku, Finsku i Češku - koja ima reaktore izgrađene u Rusiji, za koje do sada nema alternativnog goriva.

Bugarska i Češka potpisale su ugovore s američkom firmom Vestinghaus za zamenu ruskog goriva, ali proces bi mogao potrajati tri godine jer nacionalni regulatori moraju da analiziraju i licenciraju novo gorivo.

Foto: Fotoilustracija

Šta sada, Putin i Rusija su jedini dobavljači goriva za nuklearne reaktore

Daleko veći problem su konverzija i obogaćivanje uranijuma zbog hroničnog nedostatka kapaciteta širom sveta. Za istiskivanje Rosatoma trebalo bi sedam do deset godina, uz uslov da se u nuklearni sektor ulože velika sredstva.

Dok je Finska prošle godine poništila ugovor o izgradnji nuklearne elektrane ruske proizvodnje, zbog čega je Rosatom tužio Helsinki, druge zemlje nisu sklone takvom potezu. Na primer, novi slovački reaktor Mochovce-3 sovjetskog dizajna VER pušten je u rad ranije ovog meseca, a Rusija će ga snabdevati gorivom najmanje do 2026.

Mađarska je u međuvremenu produbila veze s Moskvom dajući zeleno svetlo za izgradnju još dva reaktora u svojoj elektrani Paks prošlog leta, što je osigurano ruskim kreditom od 10 milijardi evra.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Normalac

pre 1 godinu

Tada će ruski agresor već uveliko biti na kolenima, moliće EU da joj proda.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17