• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

13.03.2023

21:38

ŽESTOKO U BAHMUTU, RUSI POKRENULI NAPAD NA KONSTANTINOVKU! Završena obuka Ukrajinaca na leopardima u Nemačkoj (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

ŽESTOKO U BAHMUTU, RUSI POKRENULI NAPAD NA KONSTANTINOVKU! Završena obuka Ukrajinaca na leopardima u Nemačkoj (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 383. dan.

 

Završena obuka na leopardima u Nemačkoj

U Nemačkoj je završena obuka ukrajinskih vojnika za upravljanje nemačkim tenkovima "leopard 2", prenosi list Cajt.

Napominje se da je obuka Oružanih snaga Ukrajine trajala nekoliko nedelja. Prema pisanju lista, ukrajinska vojska će se vratiti u Ukrajinu u martu.

Foto: Tanjug/AP

Demontaža spomen-ploče Suvorovu u Odesi

Gradske vlasti Odese odlučile su da demontiraju spomen-ploču u čast ruskog komandanta Aleksandra Suvorova, postavljenu na jednoj od centralnih ulica, javilo je u ponedeljak ukrajinsko izdanje Dumskaja.
-I još jedan Suvorov manje: na Primorskoj demontiraju tablu ruskom vojskovođi, navodi se u telegram kanalu.
U dokumentu koji je objavila publikacija navodi se da je zamenik gradonačelnika grada Pavel Vugelman dao odgovarajuće uputstvo Upravi Primorskog okruga i komunalnim preduzećima. Opravdanje za odluku o demontaži spomen-ploče u čast Suvorova bila je odluka istorijske i toponomastičke komisije pri Gradskom veću.

Rusi pokrenuli napad na Konstantinovku 

Oružane snage RF upravo napadaju Oružane snage Ukrajine u Konstantinovki.

 

 

Ruske jedinice idu ka ključnoj železničkoj stanici

Ruske snage presecaju puteve za transport rezervi Oružanih snaga Ukrajine u Artjomovsk, rekao je borac Sputnjiku iz grada.
Prema njegovim rečima, približavaju se železnici, preko koje Kijev prebacuje glavne rezerve u Časov Jar.
-Ovo je zapadna strana Bahmuta (ukrajinski naziv Artjomovsk), ispred nas je poznato naselje Časov Jar, odnosno tri kilometra dalje je železnica (koja snabdeva ukrajinske trupe), navodi agencija.
Borac je pojasnio da ruske snage napreduju severozapadno od Artjomovska, presecajući puteve za snabdevanje ukrajinskih snaga.

 

 

VSU bez municije u Bahmutu

Ukrajinskim snagama u Artjomovsku potrebne su zalihe municije i oružja, izjavio je ukrajinskoj televiziji portparol 10. posebne brdske jurišne brigade „Edelvajs" Nikita Šandiba.
-Našoj liniji odbrane je potrebno više municije i naoružanja da održi odbranu. To je najvažnije. Nije lako: stojimo ovde deseti mesec bez rotacije, u vlagi, hladnoći" rekao je.

SBU optužio 14 nastavnika za kolaboraciju

Ukrajinski bezbednosni zvaničnici optužili su 14 nastavnika za kolaboracionizam.
Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) saopštila je da je prijavila sumnje u saradničke aktivnosti 14 nastavnika koji su „uništavali ukrajinske udžbenike".
-SBU je razotkrila još 14 saradnika nastavnika koji pomažu neprijatelju da rusifikuje ukrajinske škole u ??Mariupolju i Geničesku, navodi agencija u telegram kanalu.
Kako je saopštila Služba bezbednosti, nastavnici su doprineli organizovanju obrazovnog procesa koristeći ruske udžbenike, dok su udžbenici na ukrajinskom jeziku „uništeni".
Prema navodima odeljenja, nastavnici su obavešteni o sumnji po članu 111-1 Krivičnog zakona Ukrajine („saradnička aktivnost").
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je ranije da ukrajinske vlasti već dugi niz godina vode politiku agresivne derusifikacije i prisilne asimilacije.

Si Đinping uskoro u Moskvi

Izvori Rojtersa rekli su agenciji da predsednik Kine Si Đinping, koji je nedavno zvanično izabran za predsednika po treći put, planira da poseti Moskvu već sledeće nedelje.
To bi poslalo jasan signal da Kina jača svoje odnose sa Rusijom u vreme kad neki na Zapadu izražavaju zabrinutost da bi Peking mogao da počne da isporučuje oružjem da pomogne ratnim naporima Moskve u Ukrajini, preneo je "Gardijan".

U Ramštajnu simulirana odlučujuća bitka?

Sprema se snažna kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine, o čemu svedoči priroda vojnog snabdevanja koje vrše zapadne zemlje, izjavio je ruski vojni ekspert Jurij Knutov.

Putin se sastao sa Kadirovim

Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se s čečenskim liderom Ramzanom Kadirovim kako bi razgovarali o ratu u Ukrajini, prenosi Sky News.

Kadirov je tokom sastanka rekao ruskom lideru da čečenski borci "uspešno služe u zoni specijalne vojne operacije" i "ispunjavaju sve zapovesti" do pobede.

Foto: Tanjug/AP

Putin je zamolio Kadirova da zahvali čečenskim vojnicima koji se bore u Ukrajini.

Uništena američka haubica M777

(VIDEO) Ruski "Lancet" protiv britanskog "Stormera"

Snimak uništavanja britanskog "Stormer HVM" koji je isporučilo Ujedinjeno Kraljevstvo za Ukrajinu, munjevito se proširio društvenim mrežama.


Brifing Ministarstva odbrane Ruske Federacije

- Ruske trupe su tokom prethodnog dana ubile više od 60 ukrajinskih vojnika u kupjanskom pravcu;

- Oružane snage Rusije ubile su do 60 ukrajinskih vojnika i uništile haubice D-20 i D-30 u južno-donjeckom i zaporoškom pravcu;

. U donjeckom pravcu ukrajinske snage izgubile su do 190 vojnika;

- U poslednja 24 časa ruski sistemi za protivvazdušnu odbranu oborili su 12 raketa ispaljenih iz sistema „hajmars“, raketu „HARM“ i uništili 16 dronova;

- U krasnolimanskom pravcu ukrajinske snage izgubile su do 110 vojnika i samohodnu haubicu „Gvozdika“;

- Ruske snage pogodile su tokom proteklog dana 76 artiljerijskih ukrajinskih jedinica na vatrenim položajima;

- U DNR je uništen ukrajinski raketni sistem „OSA“;

- U hersonskom pravcu ubijeno je više od 20 ukrajinskih vojnika i uništeno pet automobila, dve samohodne haubice „Akacija“ i haubica „Msta B“.
 

Kremlj se oglasio o pregovorima

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da ruski ciljevi u Ukrajini trenutno mogu biti postignuti samo vojnim putem.

Predsednik Gruzije očitao lekciju Zelenskom

Gruzijski premijer Irakli Garibašvili pozvao je ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da se ne meša u političku situaciju u Gruziji nakon talasa demonstracija koji je pogodio zemlju prošle nedelje, piše Reuters.

Ruski dron "Lancet" uništava francusku haubicu CAESAR 155mm

 

 

Rusi uhvatili ukrajinski dron sa nacističkim simbolima


Jedinica Prvog armijskog korpusa Oružanih snaga Rusije je pomoću sredstava za elektronsko ratovanje uhvatila civilni dron „DJI“ sa nacističkim simbolima, koji je ukrajinska vojska preradila u udarni dron.

Na ukrajinskom dronu uhvaćenom u oblasti Avdejevke oslikana je dupla runa zig – amblem paravojnih formacija Nacističke partije Nemačke. SS jedinice bile su zadužene za koncentracione logore i logore smrti, a 1940. godine formacije su dobile naziv Vafen-SS.

Komercijalni civilni kopteri široko koriste na frontu obe strane. Oni se koriste za izviđanje, podešavanje artiljerijske vatre i kao udarno oružje.
 

Snažna eksplozija u Bahmutu

 

 

Američki Institut za proučavanje rata: Sukob Putina i Prigožina dosegao vrhunac

Američki Institut za proučavanje rata (ISW) u svojoj najnovijoj analizi sukoba u Ukrajini tvrdi da je sukob između ruskog predsednika Vladimira Putina i osnivača grupe Vagner Jevgenija Prigožina verovatno dosegao vrhunac u pozadini bitke za Bahmut.

 

Hapšenje u Rusiji zbog veleizdaje


Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) privela je stanovnicu Habarovska i aktivistu pokreta „Jamifurgal“ za veleizdaju zbog finansiranja Oružanih snaga Ukrajine.

Kako se navodi u saopštenju FSB, žena je prebacivala novac za nabavku oružja, municije i uniforme za ukrajinske vojnike.
 

Američki oficir: Moguće otvaranje novog fronta

SAD žele da otvore drugi front protiv Rusije, rekao je američki penzionisani obaveštajni oficir Skot Riter u intervjuu za američki Jutjub kanal "Tur of Djuti."

 

Raketni napad na Belgorod

Ruski izvori javljaju da su rano jutros snage PVO oborile 4 neprijateljske rakete Iznad Belgoroda i Belgorodske oblasti.

- U 2 privatna domaćinstva ima štete od raketnog otpada. Hitna pomoć je odvezla ženu sa potresom mozga u bolnicu, nema otvorene rane - rekao je guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

 

 

 

Maročko: Ukrajina pojačala regrutaciju žena


Ukrajinske vojne službe pojačale su regrutaciju žena za slanje na front, prednost imaju hemičari, biolozi i veterinari, izjavio je za Sputnjik vojni ekspert i potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

On je objasnio da je, osim tradicionalnih vojnih specijalnosti, povećana potražnja za onima koji imaju civilno obrazovanje iz oblasti hemije, biologije, biotehnologije i veterine.

- Žene koje su potpisale ugovor odmah se regrutuju za vojnu službu... Poželjna starost je od 22 do 45 godina - dodao je Maročko.
 

Udar ruske artiljerije na ukrajinske položaje kod Kremene

 

 

Prigožin: Sve teža situacija u Bahmutu


Kijev nastavlja da šalje sve više rezervi u Bahmut, izjavio je osnivač grupe „Vagner“ Evgenije Prigožin.

Foto: Tanjug/AP

- Situacija u Bahmutu je teška... Što smo bliže centru grada, bitke su teže, više artiljerije puca nas, više tenkova. Ukrajinci ubacuju beskrajne rezerve, ali mi idemo napred - rekao je Prigožin, prenosi njegova pres služba na Telegramu.
 

Analiza situacije u Ukrajini od strane američkog instituta za proučavanje rata

▪Ruske trupe nastavljaju ofanzivne operacije u oblasti Bahmuta u cilju opkoljavanja grada.

▪Ruski vojni blogeri tvrde da su snage Vagnerove grupe delimično ili potpuno zauzele Orehovo-Vasiljevku (11 km severozapadno od Bahmuta). Lider grupe Vagner Jevgenij Prigožin rekao je da njegovi borci još ne kontrolišu naselje.

▪Ruske trupe izvele su kopnene napade na oblast Avdejevke i na zapadnu periferiju Donjecka. Ruski vojni dopisnici tvrde da su Oružane snage RF ušle u Krasnogorovku (9 km severno od Avdejevke ).

▪Ruske trupe izvele su kopnene napade na liniju Kupjansk-Svatovo-Kremena.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rale

pre 1 godinu

A napad na centar Bahmuts jos traje, a??? Samo mi nije jasno kako napadajy centar a jos nisu oresli reku Bahmutovku koja tece kroz grad u orsvcu sever jug i i 2km je od centra grada.Znaci vagnerovci treba da firsiraju reku i orobiju 3 linije utvrdjenih zgrada i armiranibetonskih bunkera da dodju do centra grada., a koliko se zna a i vidi na satelitskim snimcima koje daju obe strane lepo se vidi da jos nisu prezki reku, mada se po internetu pronose vesti o borbams u centru koje ne postoje..

Vasilije

pre 1 godinu

Nije to Cesar haubica šta je pogađa Lancet dron (lepo se vidi na videu da nije Cesar) nego ukrajinska haubica 2S22 Bohdana kalibra 155mm ( imali su ih pred napad 50 komada), iz prostog razloga što već 10 dana nijedna Cesar haubica nije operativna jer im je došlo do habanja cevi zbog neprestane art. vatre pa su poslane u Poljsku na zamenu cevi, inače Cesar haubice idu u bateriji po 3 sa po 1 Gepardom kao zaštita od dronova, tako da je napadnuta Cesar haubica verovatno to ne bi bilo snimljeno jer bi dron bio rasparčan granatama 35mm . Ovo se rusi malo "hvale" da dignu moral.

pero

pre 1 godinu

знаш народну изреку лаже ко рус

Vesti

TV

Demoralizovali su Evroviziju, a sad hoće da "preuzmu" i Olimpijske igre! Grad svetlosti postao je grad tame!
Live TV

Demoralizovali su Evroviziju, a sad hoće da "preuzmu" i Olimpijske igre! Grad svetlosti postao je grad tame!

Sinoć su otvorene Olimpijske igre u Parizu. Spektakl prilikom otvaranja izazvao je burne reakcije. Da li je ono bila promocija jednakosti kako tvrde organizatori, ili nešto drugo? Na ovu, ali i sve druge važne svetske teme govorili su gosti emisije "Rat uživo", Dragoslav Rabrenović ispred Instituta ta nacionalnu strategiju i stručnjak za strategijski menadžment.

27.07.2024

22:05

SAD planira nove poteze! Ne piše nam se dobro! Stiže novi američki izaslanik na Balkan? (VIDEO)
Live TV

SAD planira nove poteze! Ne piše nam se dobro! Stiže novi američki izaslanik na Balkan? (VIDEO)

Amerika je rešila da nam za svog novog izaslanika pošalje čoveka koji ukupno ima tri slike na internetu. To je čovek koji je organizovao Majdan. Ne pište nam se dobro. Na ovu temu u emisiji "Otvoreni studio" govorili su politički filozof Dragoljub Kojčić i stručnjak za bezbednost Ivan Miletić. Novinar i ratni reporter Igor Damjanović uključio se uživo u program i komenarisao je ovu temu.

27.07.2024

19:43

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika  Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)
Podkast

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)

"Slobodna Bosna" danima vodi kampanju protiv Srbije i predsednika Vučića. Ipak, najgori su domaći izdajnici koji podržavaju medije iz Bosne, ali i Crne Gore i Hrvatske; a svi imaju jedan cilj: da vide uništenu Srbiju. Na ovu temu u "Info danu" govorili su član GO SNS Branislav Ivković i novinar Darko Zlojutro.

27.07.2024

17:00

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)
Live TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)

Tema Vikend info jutra bila je pitanje koje je kopka gledaoce, ali i goste u studiju, a to je da li psi, generalno životinje, smeju da obitavaju u kafićima i restoranima i da li je opravdano naplaćivanje njihovog boravka u objektu. O tome su polemisali Aleksandar Gavrić iz organizacije Animal Rescue Srbija, modni fotograf Dejan Milićević, Ivan Gavrilović, pevač i veterinar Srećko Radojičić.

27.07.2024

13:17

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija