• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/index

13.03.2023

09:13

AKO JE OVO TAČNO, RUSI IMAJU VELIKE PROBLEME! Amerikanci pišu o ŽESTOKOM sukobu Putina i PRIGOŽINA, moguća BORBA za vlast ruši SVE PLANOVE u Ukrajini?!

Reuters/AP/Telegeram Printscreen/Rybar

Vesti

AKO JE OVO TAČNO, RUSI IMAJU VELIKE PROBLEME! Amerikanci pišu o ŽESTOKOM sukobu Putina i PRIGOŽINA, moguća BORBA za vlast ruši SVE PLANOVE u Ukrajini?!

Podeli vest

Američki Institut za proučavanje rata (ISW) u svojoj najnovijoj analizi sukoba u Ukrajini tvrdi da je sukob između ruskog predsednika Vladimira Putina i osnivača grupe Vagner Jevgenija Prigožina verovatno dosegao vrhunac u pozadini bitke za Bahmut.

Analitičari instituta smatraju da će ministar obrane Sergej Šojgu i načelnik ruskog Generalštaba general Valerij Gerasimov verovatno iskoristiti tu priliku da namerno "potroše" snage Vagnera u Bahmutu kako bi oslabili Prigožina i njegove ambicije za većim uticajem u Kremlju.

Insitut navodi da je Prigožin precenio svoj uticaj i meru do koje se Putin oslanja na njegove snage.

U analizi se dodaje da je Prigožin pokušao da zameni rusko vojno i političko vodstvo osobama povezanima sa grupom Vagner i da su njegove vojno-političke ambicije uznemirile Putina u oktobru, kada je njegov režim bio najojetljiviji.

Foto: Tanjug/AP

 

Institut smatra da je Putin konačno dopustio ruskom ministarstvu obrane da preuzme kontrolu nad operacijama u Bahmutu u januaru jer vagnerovci tamo nisu uspeli da donesu obećanu pobedu.

"Prigožin se 5. i 6. marta požalio da je Vagneru potrebno dodatno pojačanje, a ukrajinski vojni zvaničnici primijetili su da ruske snage trpe gubitke sedam prema jedan u poređenju s ukrajinskim snagama. [...] Ruski vojni zvaničnici možda dopuštaju grupi Vagner da podnese velike gubitke u Bahmutu kako bi istovremeno umanjio Prigožinov uticaj i zauzeo grad na račun Vagnerovih trupa", piše Institut.

 

 

"Putin se oslanja na žrtvenu jagnjad"

ISW tvrdi da bi Putin i rusko ministarstvo obrane mogli da upotrebe Prigožina kao žrtveno jagnje i da ga optuže za neuspeh "skupe akcije", odnosno velike gubitke nakon što kulminira ofanziva za Bahmut. ISW je još početkom februara objavio da se Putin oslanja na žrtvenu jagnjad koja će umesto njega snositi krivicu za ruske vojne neuspehe i nepopularnu politiku.

Foto: Tanjug/AP

"Putin će veropvatno iskoristiti velike gubitke Vagnera, izveštaje o lošem moralu i ratne zločine kako bi odvratio pažnju od jednakih ili možda gorih problema unutar ruskih oružanih snaga. Putin verovatno još nije odlučio hoće li da poštedi Prigožina, a sudbina grupe Vagner verovatno zavisi od Prigožinove sposobnosti da uveri Kremlj u svoju odanost", navodi ISW.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
maestro

pre 1 godinu

cista glupost i jos jedna propaganda Amera sta moze privatna vojska i Prigozin protiv jedne mocne drzave ...nema logike

Dimitrije

pre 1 godinu

""Prigožin se 5. i 6. marta požalio da je Vagneru potrebno dodatno pojačanje, a ukrajinski vojni zvaničnici primijetili su da ruske snage trpe gubitke sedam prema jedan u poređenju s ukrajinskim snagama. [...] Ruski vojni zvaničnici možda dopuštaju grupi Vagner da podnese velike gubitke u Bahmutu kako bi istovremeno umanjio Prigožinov uticaj i zauzeo grad na račun Vagnerovih trupa", piše Institut." Ko je ovde budala? "institut", Prigožin ili vi što objavljujete ove gluposti? Šta hoćete da pokažete da ste demokratski nastrojeni i da slušate sve strane? Ali pokazujete nešto drugo

master

pre 1 godinu

Zamislite "amerikanci pisu" to nemoze da bude nista drugo nego "istina" jpm

Ratko

pre 1 godinu

To mogu samo glupi Amerikanci da pisu ,to sto kod njih ne funkcionise nista nije kod Rusa ,tako da ta njihova propaganda ne prolazi nigde vise ,a mi je odlicno poznajemo

Miki

pre 1 godinu

Kako svadja kad je Putin bolestan.Bio je na operaciji da mu skinu Bajdena sa one stvari kako se sad moze svadjati sa Prilozinom?Koja propaganda!

Fikus

pre 1 godinu

Što je babi milo to joj se i snilo, tako se najbolje može opisati ovo trabunjanje nekakvog američkog "instituta" ... Na njihovu nesreću, dešavanja na terenu ih iz dana u dan demantuju i ceo svet im se već smeje zbog ovakve diletantske propagande koja više ne može da prođe čak ni kod većine njihovih građana, čak i pored ispranih mozgova.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija