• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/moscowtimes

20.03.2023

10:37

JUŽNA AFRIKA SPREMNA DA UHAPSI PUTINA AKO DOĐE NA SAMIT BRIKS-a! Pretorija objavila kako će se ponašati povodom naloga koji je izdao Hag!

AP/Photo

Vesti

JUŽNA AFRIKA SPREMNA DA UHAPSI PUTINA AKO DOĐE NA SAMIT BRIKS-a! Pretorija objavila kako će se ponašati povodom naloga koji je izdao Hag!

Podeli vest

Južnoafrička Republika objavila je svoje „obaveze” prema Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) u Hagu u vezi sa izdatim nalogom za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ranije je bilo planirano da Putin poseti Južnu Afriku u avgustu kako bi učestvovao na 15. samitu BRIKS-a.

- Mi smo, kao vlada, svesni svojih zakonskih obaveza. Međutim, do samita, nastavićemo da sarađujemo sa različitim relevantnim akterima - rekao je sekretar za štampu predsednika Republike Vinsent Magvenija.

Prema njegovim rečima, Južna Afrika zadržava "snažnu želju" da se vojni sukob u Ukrajini "reši mirnim pregovorima".

Mzuvukile Maketuka, južnoafrički ambasador u Moskvi, obećao je da će pozvati Putina na samit BRIKS-a u januaru.

- Svi predsednici će biti pozvani, to je uobičajena praksa. Sada će zavisiti od Putina i Kremlja - rekao je on .

MKS je 17. marta izdao nalog za hapšenje Putina i dečijeg ombudsmana Marije Lvove-Belove. Prema sudu, oni su "verovatno odgovorni za ratni zločin protivzakonite deportacije stanovništva (dece) sa okupiranih teritorija Ukrajine u Rusku Federaciju" u periodu od 24. februara 2022. godine.

MKS funkcioniše na osnovu Rimskog statuta, koji su potpisale 123 zemlje sveta. Nakon izdavanja naloga za hapšenje u bilo kojoj od ovih zemalja, ruski predsednik može biti priveden kako bi bio odveden u Hag. Obaveze za hapšenje i izručenje Putina mogu da preuzmu i zemlje koje nisu potpisnice sporazuma, rekao je Denis Krivošejev, zamenik direktora za istočnu Evropu i centralnu Aziju Amnesti internešenela .

Foto: Reuters

Hoće li Putin doći na samit BRIKS-a u avgustu?

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nazvalo je odluku suda "pravno nevažećom" jer Rusija ne priznaje nadležnost MKS. Kremlj je rekao da je to "nečuveno i neprihvatljivo".

Petnaesti samit BRIKS-a, zakazan za avgust ove godine, okupiće lidere Kine, Indije, Brazila i Južne Afrike po prvi put od početka pandemije korona virusa. Očekivao se i dolazak ruskog predsednika Vladimira Putina. Međutim, Kremlj još nije zvanično potvrdio posetu predsednika Južnoj Africi.

Ranije je nemački ministar pravde Marko Bušman rekao da će Nemačka ispoštovati zahtev za izdavanjem naloga za hapšenje Putina i privesti ruskog predsednika ako stigne u zemlju.

- MKS će kontaktirati Interpol i zahtevati sprovođenje. Tada će Nemačka biti obavezna da uhapsi predsednika Putina i preda ga MKS-u ako uđe na nemačku teritoriju - objasnio je Bušman.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pax_orion

pre 1 godinu

putin iz bunkera do trgovine smije izaći i to mu je max limit :D od svijeta sjeverna koreja i prčija bjelorusija :D

Samosvesna građanka

pre 1 godinu

JAR je bila i ostala je kolonija.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija