• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/eurasiantimes.com

24.03.2023

18:45

RUSKI BORBENI AVIONI ČAK 25 PUTA LETELI IZNAD AMERIČKIH BAZA! Generali zabrinuti: Letelice naoružane raketama i bombama sa radarskim navođenjem

Vesti

RUSKI BORBENI AVIONI ČAK 25 PUTA LETELI IZNAD AMERIČKIH BAZA! Generali zabrinuti: Letelice naoružane raketama i bombama sa radarskim navođenjem

Podeli vest

Nekoliko dana nakon što se američki dron srušio nakon sudara sa ruskim borbenim avionom iznad Crnog mora, visoki američki vojni zvaničnik otkrio je da su naoružani ruski avioni leteli iznad američkog vojnog garnizona u Siriji skoro svakog dana u martu.

Dana 22. marta, general-potpukovnik Aleksus Grinkevič (Lt. Gen. Alexus Grynkewich), komandant vazdušnih snaga Centralne komande SAD, rekao je da su ruski avioni do sada, ovog meseca, 25 puta kršli “američki” vazdušni prostor, za razliku od nijednog u februaru i 14 u januaru.

Grinkevič je rekao da je akcija Moskve prekršila sporazum između SAD i Rusije iz 2019. o korišćenju sirijskog vazdušnog prostora u oblastima u kojima svaka zemlja ima vojne objekte.

Američka i ruska vojska potpisale su memorandum o razumevanju (MoU) u kojem su navedeni protokoli o vazdušnoj bezbednosti u sirijskom vazdušnom prostoru kako bi se izbegle bilo kakve nezgode ili sudari između njihovih aviona.

Grinkevič je rekao da su Rusi poslednjih meseci napustili to proceduralno načelo.

On je dalje dodao da je to značajno povećanje i da bi Rusi, ako zadrže ovu stopu, bili na putu „da dupliraju incidente nego što ih je bilo u prošlosti“.

Ruski borbeni avioni Su-34 Fulback takođe su viđeni kako lete iznad američkog vojnog objekta.

Foto: Reuters

Američka baza

Neki avioni su opremljeni oružjem vazduh-vazduh, dok su drugi opremljeni municijom vazduh-zemlja, koja uključuje rakete i bombe sa radarskim navođenjem i toplotnim tragom, rekao je Grinkevič.

Grinkevič je naveo da su ruski avioni koji su leteli iznad američke ispostave garnizona Tanf u Siriji izazvali „neprijatan scenario“.

- Oni redovno lete direktno iznad naših jedinica, a ja sam definisao direktno iznad glave kao u krugu od oko milju, ne više od jedne milje udaljene sa jedne ili druge strane, dok mi imamo snage tamo na zemlji - dodao je Grinkevič.

Ovo otkriće je usledilo nakon nedavnog incidenta iznad Crnog mora u kojem su dva ruska borbena aviona Su-27 uznemirila američki dron MQ-9 Reaper, polivši ga gorivom pre nego što se sudario sa njim i primoravši Amerikance da ga obore u Crno more.

Grinkevič je napomenuo da nema podsticaja za Ruse da primene silu protiv američke vojske u Siriji.

On je naglasio da ruske akcije samo povećavaju mogućnost pogrešne procene, „a s obzirom na stvari kao što je incident sa MQ-9 u Crnom moru, to nije vrsta ponašanja koju bih očekivao od profesionalnog vazduhoplovstva”.

TENZIJE IZMEĐU SAD I RUSIJE

Američka vojska je izrazila nezadovoljstvo operacijama koristeći uspostavljenu telefonsku liniju za smirivanje konflikta koju deli sa Rusima. Međutim, to nije dovelo do promene u ponašanju Moskve.

Umesto da priznaju, vojni zvaničnik je izjavio da su ga Rusi obavestili da ne priznaju da vazdušni prostor pripada Sjedinjenim Državama.

Rusi možda zauzimaju agresivniji stav kako bi izvršili pritisak na američko vojno prisustvo u Siriji.

Međutim, Grinkevič je podvukao da s obzirom na to da je ISIS i dalje prisutan u Siriji i da se tamo povremeno širi, kao i činjenicu da se i SAD i Rusija tome protive, „izgleda kao veoma čudno vreme da se to uradi“.

Do sada, preleti nisu ometali američke vojne operacije na zemlji. Ali, SAD ili međunarodna koalicija protiv ISIS-a odgovaraju na prelete ruskih aviona, često ih prateći iz daljine.

Foto: youtube.com/printscreen

Crno more

Tenzije između dve nacije su već visoke nakon nedavnog incidenta sa dronom iznad Crnog mora. Važno je napomenuti da su SAD i Rusija dale oprečne prikaze događaja o uzroku pada drona.

SAD tvrde da je ruski lovac Su-27 oštetio propeler drona, primoravši ga da se sruši. S druge strane, Moskva osporava svaki fizički kontakt između njihovih mlaznjaka i drona, navodeći da je oprema izmakla kontroli usled agresivnih manevara i pala.

Sjedinjene Države koriste MQ-9 Reaper za izviđačke i udarne misije, a oni su dugo leteli iznad Crnog mora da bi nadgledali ruske pomorske snage.

Moskva je najavila da će pokušati da povrati ostatke srušenog američkog vojnog drona iznad Crnog mora, dok tenzije između dve zemlje i dalje tinjaju.

U međuvremenu, 20. marta, rusko ministarstvo odbrane je izvestilo da je ruski borbeni avion Su-35 bio pritisnut u akciju iznad Baltičkog mora da presreće dva američka strateška bombardera B-52H koja su krenula ka ruskoj granici.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zoran

pre 1 godinu

Amerikanci niko vas nije zvao u Siriji! Zato napolje iz Sirije! Idite kući.

Pilot

pre 1 godinu

Američki general je prećutao samo jednu malu "sitnicu" - Američka vojna baza u Siriji je ILEGALNA i bez odobrenja Damaska. Za razliku od američke vojne baze, Rusija je u Siriji stacionirana legitimno, sporazumno i PO POZIVU državnog rukovodstva Sirije.

Ana

pre 1 godinu

"Americki vazdusni prostor" u Siriji???? Ko je Amerikance uopste pozvao u Siriju pa pricaju o svom vazdusnom prostoru? Njihov vazdusni prostor je hiljadama kilometara na drugoj strani okeana

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija