• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/njuzivik

25.03.2023

13:50

"OVO JE TRENUTNO NAJBOLJA VOJSKA NA SVETU!" Poznati general tvrdi: Paralelno vode dve bitke, a nedostaje im samo jedno!

Tanjug/AP

Vesti

"OVO JE TRENUTNO NAJBOLJA VOJSKA NA SVETU!" Poznati general tvrdi: Paralelno vode dve bitke, a nedostaje im samo jedno!

Podeli vest

Penzionisani australijski general-major Mik Rajan tvrdi da je ukrajinska vojska trenutno najbolja armija na svetu.

 

– Najiskusnija je u savremenom ratovanju. Pokazala je to tokom poslednjih 13 meseci - rekao je Rajan u intervjuu za Kijev Post, prenosi Njuzvik.

– Doduše, lekcije savremenog ratovanja koje su naučili platile su krvlju mnogih svojih mladih i starih. Ipak, od njih se mnogo može naučiti – dodao je general-major u penziji.

Rajan je napomenuo da je ukrajinska vojska počela da se menja 2014. godine prilagođavajući se standardima Severnoatlantskog saveza (NATO). Rajan je za Kijev Post rekao da se ukrajinska vojska sastoji od nekoliko osnovnih elemenata.

- Imate jedinice koje čine njihovu Teritorijalnu odbranu, mešavinu profesionalnih starijih vojnika i nedavno mobilisanih mladića. Čini se da u njemu deluje dosta nezavisnih jedinica. A ima i stranih vojnika. Njihova vojska se brzo povećala i svi ovi bataljoni su morali biti koordinirani. S tim bi se najbolji generali mučili i u mirnodopskim uslovima, a kamoli u ratnim – rekao je Rajan.

On dodaje da ne vidi zašto ukrajinska vojska ne može da pokrene brzi napad poput onog koji je koalicija predvođena SAD pokrenula u Iraku.

- Morate da stvorite vođstvo. Iskustvo nije dovoljno, morate da sakupite različita iskustva da biste bili dobar lider – rekao je Rajan i dodao da su zato važni treninzi NATO-a.

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski vojnici u rovu kod Bahmuta

Ukrajinci mogu da ih koriste za nadogradnju znanja koje su njihovi vojnici i komandanti stekli u ukrajinskim školama“, rekao je australijski general i ocenio da ukrajinska vojska treba da nastoji da ispuni NATO standarde i da to može da postigne, ali da se to neće dogoditi preko noći.

On je dodao da Ukrajina na kraju želi da uđe u NATO i da je zato važno da usvoji vojne standarde.

Rajan je rekao da ukrajinska vojska, kao i mnoge druge vojske, trenutno vodi dve bitke - jednu protiv ruskih snaga i jednu unutar sebe. Rajan kaže da je sasvim normalno da se stari i novi vojnici, stari i novi načini razmišljanja stalno sukobljavaju, i to se dešava još od vremena Aleksandra Velikog.

- Komandanti moraju uspostaviti ravnotežu između ubijanja neprijatelja i omogućavanja svojim vojnicima da uče i rastu. Američka vojska koja je ušla u Drugi svetski rat suštinski se razlikuje od američke vojske koja je iz njega izašla. Ukrajinska vojska koja će posle pobede izaći iz rata sa Rusijom biće drugačija od ukrajinske vojske koja je u nju ušla. Za pobedu joj je potrebno dobro vođstvo, a ukrajinsko vojno rukovodstvo je pokazalo da je bolje od ruskog. Međutim, to ne znači da je savršeno. Mislim da mora da balansira između teških i lakih jedinica. Osim toga, videli smo koliko su helikopteri ranjivi i koliko je važna PVO. Treba videti koliko u to treba uložiti, a koliko u jedinice koje su na prvoj liniji fronta – rekao je Rajan.

 

Kansian: Ukrajinska vojska bolja od ruske

Mark Kansian, viši savetnik Međunarodnog bezbednosnog programa u Centru za strateške i međunarodne studije, rekao je za Njuzvik da je general Rajan bio u pravu kada je govorio o važnosti ljudskog elementa u ratovanju, posebno liderstvu i obuci.

– Nema sumnje da Ukrajinci, uz Ruse, imaju najnovije borbeno iskustvo. Ukrajinska vojska je bolja od ruske, ali to ne znači da je najbolja na svetu – rekao je Kancijan.

Dodao je da američki marinci prolaze 22 nedelje obuke pre odlaska na bojno polje. Ukrajinski vojnici su poslati na ratišta posle dve-tri nedelje obuke:

– Ukrajinci su poslali dva bataljona na vežbe. Američka vojska svake godine šalje na slične vežbe njih 60. Većina ukrajinskih komandanata je pokazala veliku sposobnost, ali su verovatno nedovoljno obučeni za izvođenje složenih manevara.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
boshko

pre 1 godinu

oba nepismeni,i nesposobni,nikad ratovali a govore o kvalitetu vojske koju pomaze nato a ipak je izgubila pola miliona ljudi,sve vreme gadjajuci vec 10 godina civilne objekte

Dimitrije

pre 1 godinu

Urednik vam ide u zatvor a vi ćete da propadnete sa ovakvim pisanijama. Ima li neko ko kontroliše koje budalaštine stavljate na portal ili to radite kako kome padne na pamet

nikola

pre 1 godinu

..sta rece ovaj pa osta ziv??Da podsjetim tu australsku lujku ..ukre imaju 250 000 mrtvih i izmedzu 300 000-400 000 ranjenih OVO RECE americki senator i general A NE JA....jadna i ta vojska i taj govornik....a sto se tice snage...najjaca je RUSKA ARMIJA -BORE SE PROTIV SVIH.

iz glave

pre 1 godinu

украјинска војска је најбоља на свету, боља је од руске, али није најбоља, укр комаданти одлични само немају појма у сложеним маневрима, укр војска почела да се мења 2014 прихватајаћи нато стандарде ... генерал монтипајтон е овакви су је довели да је најбољи део украјинске војске под земљом

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17