• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnik

26.03.2023

22:21

ZAPAD KREĆE U OFANZIVU, AZIJA NA UDARU! Sprema se ŽESTOKA KAZNA za svakog ko pomaže Moskvi! Može li Putin da ZAŠTITI svoje saveznike?!

Pixabay

Vesti

ZAPAD KREĆE U OFANZIVU, AZIJA NA UDARU! Sprema se ŽESTOKA KAZNA za svakog ko pomaže Moskvi! Može li Putin da ZAŠTITI svoje saveznike?!

Podeli vest

Evropska unija razmatra uvođenje sankcija protiv Kazahstana, Uzbekistana i Kirgistana zbog pomoći Moskvi sa paralelnim uvozom.

Na Zapadu se veruje da se mašine za pranje veša, polovni automobili i kamere uvoze u Rusiju preko bivših sovjetskih republika, rasklapaju, a delovi se koriste za remont oklopnih vozila i dronova koji su oštećeni u Ukrajini.

Prema poverljivom dokumentu koji citira britansko izdanje The Telegraph, zvaničnici EU primećuju nagli porast trgovine robom široke potrošnje između Evrope i tradicionalnih saveznika Kremlja u Centralnoj Aziji.

- Postoje strahovi da nove rute, čija je aktivnost porasla za 60-80%, Rusija koristi da zaobiđe zapadne sankcije koje su osmišljene da parališu njenu ratnu mašinu - primećuju na Zapadu.

Među sankcijama o kojima se razgovara je i zabrana preduzećima i pojedincima u Kazahstanu, Uzbekistanu i Kirgistanu da kupuju robu na evropskom tržištu ako se dokaže da su umešani u reeksport u Rusiju.

- Mnoga isporučena roba sadrži takozvane tehnologije „dvostruke namene“ koja imaju i vojnu i civilnu primenu i nalaze se na listi robe zabranjene za izvoz u Rusiju - objasnili su ovu odluku u EU.

Foto: Reuters

Većina robe izvezene iz Evropske unije šalje se preko kopnene granice sa Litvanijom u Belorusiju, gde evropski zvaničnici više ne mogu da je prate, a odatle se ponovo izvozi u Centralnu Aziju.

Prema planu o kome se raspravljalo u Evropi, pre uvođenje sankcija zemljama centralne Azije, sa njihovim liderima će biti obavljeni razgovori kako bi ih upoznali sa posledicama.

Kazahstan, jedan od najbližih partnera Moskve u regionu, već se obavezao da će kontrolisati robu koja prolazi kroz zemlju. Diplomate G7 takođe pomno prate Tursku, Jermeniju i Emirate u potrazi za potencijalnom ruskom pomoći.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je 24. marta da je Kremlj zabrinut zbog „neskrivenog brutalnog pritiska kolektivnog Zapada, predvođenog Sjedinjenim Državama, na jedan broj država koje se ne pridružuju nelegalnim sankcijama Rusiji“.

- Te države nam govore o tome. Nažalost, suočavaju se sa ozbiljnim napadom. To zahteva posebnu pažnju sa naše strane. Nastavljamo da održavamo bliske kontakte sa našim partnerima kako bismo rizike sveli na minimum. Rusija i Kazahstan su saveznici, veliki prijatelji. Mi cenimo naše bilateralne odnose i razvijaćemo ih i dalje - rekao je portparol Kremlja.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rade R

pre 1 godinu

Te sankcije prema Rusiji, to je sve po "međunarodnom pravu", u skladu sa nekim "rezolucijama" UN. Zapad sve svoje akcije ili poteze "usklađuje" sa tim međunarodnim dokumentima! Nebi oni nikako da krše neko "ljudsko pravo"! Kakvi odvratni licemeri! Samo što su se ovog puta malo preračunali! U Rusiji ne žive Indijanci! Indijanci koje su belosvetski banditi, ološ i ljudski otpad, a najviše otpadnici od i onako bolesnih i krvoločnih anglosaksonaca, tako svojski i sistematski poubijali i zatvorili u rezervate! I sada potomci, tih takvih ološa i bandita, dele lekcije, uvode sankcije i sebi daju prava koja niko drugi nema! Oni sa punim pravom šalju oružje fašističkoj Ukrajini! Raznoraznu municiju, pa i onu sa osiromašenim uranijumom, tenkove, avione, a niko drugi nema to isto pravo, ili možda slično pravo, da trguje i sarađuje sa Rusijom! Rusi nemaju pravo na život, pravo na slobodu! Rusi su neka niža rasa, oni nemaju prava da žive! Kao što to pravo nisu imali ni Indijanci! Isti oni Indijanci čiji je najveći greh bio to što su želeli da žive na svojoj zemlji! ODVRATNO!

savas

pre 1 godinu

Ovaj zapad prolupao , sto na sto kada je masina za pranje vesa bila tenk , ako ste vi jeli bunike mi nismo . Zpad treba da nestane sa lica zemlje

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija