• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

29.03.2023

21:16 >> 21:32

TURSKA: PREGOVORI, ŠTO PRE! 6.000 VAGNEROVACA U BAHMUTU! Oboren dron na Krimu! Nova pomoć Ukrajini!

AP/Photo

Vesti

TURSKA: PREGOVORI, ŠTO PRE! 6.000 VAGNEROVACA U BAHMUTU! Oboren dron na Krimu! Nova pomoć Ukrajini!

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 399. dan.

U Bahmutu ima oko 6.000 Vagnerovaca

Otprilike 6.000 plaćenika Vagnerove grupe bori se u gradu Bahmutu na istoku Ukrajine, rekao je američkim zakonodavcima u sredu predsednik Združenog komiteta načelnika štabova general Mark Mili (Chairman of the Joint Chiefs of Staff Gen. Mark Milley).

Turska bi želela mirovne pregovore što pre

Turska bi želela da što pre organizuje mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan na konferenciji za novinare u Ankari posle razgovora sa mađarskom koleginicom Katalin Novak.

Oboren ukrajinski dron na Krimu

Dron oboren u području Simferopolja, pao je u polje, nema žrtava i razaranja, saopštio je lider Krima Sergej Aksjonov.

Nova pomoć Ukrajini

Nemačka vlada pristala je da pošalje dodatnih ukupno 12 milijardi evra vojne podrške Ukrajini do 2032. godine, nakon što je Odbor za budžet Bundestaga danas dao "zeleno svetlo" za nebudžetski rashod, koji su zatražili ministarstva odbrane i spoljnih poslova.

Ta dodatna pomoć Ukrajini uključuje 3,2 milijarde evra, koje će biti isplaćene 2023. godine, kao i kreditne linije za period između 2024. i 2032. u iznosu od oko 8,8 milijardi evra, preneo je Rojters.

"Sa tim novcem Ukrajina može direktno da kupuje naoružanje uz podršku nemačke vlade", navela su u saopštenju trojica političara koji predstavljaju koalicionu vladu. Oni su istakli da je važno podržavati Ukrajinu sve dok to bude bilo neophodno.

Od početka rata u Ukrajini, nemačka vlada je stavila na raspolaganje više od 14,2 milijarde evra podrške Ukrajini, navodi Ministarstvo spoljnih poslova.

Najvažnije sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- U poslednja 24 sata ruska vojska je likvidirala 310 ukrajinskih vojnika na delu fronta ka Donjecku, a 100 vojnika u pravcu ka Krasnom Limanu;

- Četrdeset ukrajinskih vojnika je ubijeno, a artiljerijski sistem M777 američke proizvodnje uništen je na području Herosna, dok je u Harkovskoj oblasti uništeno skladište municije ukrajinskih snaga, a 35 ukrajinskih vojnika ubijeno je na delu fronta oko Kupjanska;

- Na južnodonjeckom delu fronta likvidirano je 50 pripadnika ukrajinskih jednica i uništena haubica D-20;

- Ruska PVO oborila je osam dronova.
 

(VIDEO) "ZBRISALI SMO IH SA LICA ZEMLJE!" Pakao Avdejevke progutao Ukrajince!

Foto: Printscreen Twitter

Misteriozna eksplozija u Rostovu

Stanovicni Rostova na Donu prijavili su snagama bezbednosti da su čuli jaku eksploziju.

 

Kremlj: U toku žestoke borbe za Bahmut

Specijalna vojna operacija se nastavlja, u toku su žestoke borbe za Bahmut, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Kijevski režim sam postavlja svoje prioritete. Specijalna vojna operacija se nastavlja. Znamo da su u toku žestoke borbe za Artjomovsk (Bahmut). Naši pokazuju čuda od herojstva. Želimo im uspeh - rekao je Peskov.

On je dodao da će rat u širem kontekstu, sukob sa neprijateljskim zemljama i hibridni rat protiv Rusije trajati i da je potrebno da se društvo ujedini oko predsednika.
 

Grosi stigao u Energodar


Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi stigao je u grad Energodar i na teritoriju Zaporoške nuklearne elektrane.

Foto: Reuters/AP

Ovo je druga Grosijeva poseta Zaporoškoj nuklearki. Kako su saopštili u IAEA, Grosi je otišao u nuklearku kako bi lično procenio ozbiljnu situaciju sa nuklearnom bezbednošću na objektu i naglasi hitnu potrebu da se on zaštiti tokom vojnog sukoba u zemlji.
 

Sumnjiva smrt ruskog oficira

Dmitrij Lisicki, komandant ruskih padobranaca, pronađen je mrtav, javlja ukrajinska Pravda. Šire se dve verzije priče o njegovoj smrti.

 

Rogov: Poseta Zelenskog povezana sa novom ofanzivom


Ukrajinske snage spremaju nekoliko scenarija za kontraofanzivu u Zaporoškoj oblasti, izjavio je za Sputnjik član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

- Radi se i o kopnenoj i o operaciji desanta, povezanoj sa forsiranjem Dnjepra u zoni Energodara i Zaporoške nuklearne elektrane - rekao je Rogov.

Foto: AP/Deep State/Printscreen Youtube

Prema njegovom mišljenju, to je povezano sa nedavnom posetom ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Dnjepropetrovskoj oblasti i delu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva, kao i njegovim susretima sa ukrajinskim snagama tamo.

On je naglasio da su tačke pripreme operacije za forsiranje Dnjepra gradovi Nikopolj i Marganec u Dnjepropetrovskoj oblasti, a kopnene operacije – grad Zaporožje.
 

Zelenski besan na Zapad zbog PVO sistema

Ukrajinski predsednik ponovio je zahteve Ukrajine za modernijim oružjem, a rekao je i da neki elementi koje je isporučio Zapad nisu funkcionisali.

Izveštaj o stanju u Ukrajini od strane američkog Instituta za proučavanje rata


▪ Potrošnja na rat Rusije sa Ukrajinom nastavlja da crpi značajan deo ruskog federalnog budžeta.

▪ Ruske trupe nastavljaju kopnene napade na liniju Kupjansk-Svatovo-Kremena.

▪ Ruske snage nastavljaju ofanzivne operacije u Bahmutu i ​​okolini, kao i na liniji Avdejevka-Donjeck.

▪ Ruski izvori tvrde da su ukrajinske snage izvele kopnene udare u regionu Zaporožja.

▪ Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o ukidanju gornje starosne granice za zaposlene u Ruskoj gardi u Ukrajini do 1. januara 2026. godine.

▪ Ruske vlasti nastavljaju da proširuju rusku birokratsku i administrativnu kontrolu nad oslobođenim teritorijama Ukrajine.

 


 

 

Poljanski: Bahmut je tragična greška Ukrajine


Ukrajina je sama pretvorila Bahmut u svojevrsni simbol i to je njena tragična greška, smatra zamenik predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

On je rekao da Rusija čuva ljudstvo i civilno stanovništvo i stoga, prilikom napada u

Donbasu, ne koristi svu moć koju bi mogla da upotrebi.

- Što se tiče ukrajinske strane, sami su pretvorili Bahmut u svojevrsni simbol. I to je njihova tragična greška, jer sada bacaju sve više neiskusnih regruta kao topovsko meso u ovu oblast - objasnio je Poljanski.
 

Dan "D" u Kijevsko-pečerskoj lavri, narod stiže u svetinju!

 

Saveznici okreću leđa Kijevu?

Ako ukrajinske trupe budu poražene u Bahmutu onda će se Kijev brzo suočiti sa pritiskom međunarodne zajednice, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

 

Španija posle Uskrsa predaje tenkove


Madrid će predati Ukrajini prvih šest tenkova „leopard“ odmah posle Uskrsa, koji katolička crkva obeležava 9. aprila, piše list „Pais“ pozivajući se na izvore u španskoj vladi.

Kako je navedeno, šest tenkova već je prošlo remont i ove nedelje učestvuju u vežbi gađanja na poligonu u južnoj Španiji. Nakon dobijanja borbenog atesta, biće prevezeni morem u Poljsku, odakle će biti prebačeni u Kijev.

Foto: Reuters

Ministarstvo odbrane Španije je 23. marta saopštilo da će šest ranije obećanih borbenih tenkova „leopard“ biti poslato Ukrajini krajem nedelje.
 

Bajden zabrinut zbog Putinove odluke


Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da je zabrinut zbog odluke Rusije da rasporedi taktičko nuklearno oružje u Belorusiji.

- Naravno da sam zabrinut zbog toga - rekao je on novinarima odgovarajući na pitanje da li je zabrinut zbog odluke Rusije da rasporedi takvo oružje u Belorusiji.

Bajden je dodao i da odluku ruskog predsednika Vladimira Putina smatra „opasnom“ i „alarmantom“.
 

(VIDEO) VAGNER NEMILOSRDAN, UKRAJINCI ZBRISANI! Potpuni kolaps kontraofanzive u Bahmutu!

Foto: Printscreen Twitter

Ukrajinci miniraju delove Harkovske oblasti


Južno od Kupjanska u Harkovskoj oblasti primećuje se dolazak dodatnih ukrajinskih inžinjerijskih jedinica koje postavljaju minska polja duž reke Oskol i grade dodatna utvrđena područja, izjavio je za Sputnjik vojni ekspert i potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

On je dodao da se radovi izvode danju pod okriljem jedinica PVO.
 

Zelenski spreman da se sastane sa Si Đinpingom

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da je spreman da se sastane sa predsednikom Kine Si Đinpingom.

- Spremni smo da ga vidimo ovde. Želim da razgovaram sa njim - rekao je Zelenski u intervjuu za agenciju AP, dodajući da tokom 2022. godine nije imao nikakav kontakt sa kineskim liderom.

Foto: Tanjug/AP

Ranije je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Nin izbegla da pruži informacije o mogućem razgovoru kineskog i ukrajinskog predsednika, ali je navela da Peking održava kontakte sa svim stranama.
 

Ukrajinci granatirali Melitopolj

"Ukrajinski militanti pucali su na železnički depo u Melitopolju, prema preliminarnim informacijama, nema žrtava", saopštile su novinarima hitne službe.

- Prema preliminarnim informacijama, usled granatiranja militanata Oružanih snaga Ukrajine u 5.30 zabeleženi su pogoci na objekte lokomotivskog depoa Melitopolj. Ima oštećenja i razaranja. Nema žrtava. Hitne službe rade na Informacija se i dalje ažurira - rekao je predstavnik Hitne pomoći.

 

 

Hronika ratnih dejstava za 28. mart 

- Bojovnici VSU gađali stambenu četvrt Donjecka. Ranjeni muškarac i žena. Nema poginulih.

- Priprema posade tenkova tipa 72B3 i 80BV u pozadini zone SVO.

- Razmeštanje i delovanje sau 2S3 „Akacija” po položajima Oružanih snaga Ukrajine.

- Haubice 152 mm "MSTA-B" razvijaju oganj po protivniku.

- Grupni odredi Vazdušno-Desantnih Snaga izbijaju neprijatelja iz mesta Kremenoj.

- Udarni dronovi VS RF uništavaju živu silu VSU kod Ugledara.

- "Suncepekom" i "Gradom" su uništavane utvrde VSU kod Avdejevke.

- Helikopteri KA-52 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije podržavaju pešadiju u zoni SVO.

- Ešaloni sa kamionima Kamaz i oklopnim vozilima BDRM-2MS na putu ka frontu.

- Tenk T72B3M radi po pozicijama VSU ispod mesta Kremenoje.

- Taktička Avijacija VKS RF porazila živu silu VSU kod Avdejevke.

- Uništena je britanska 155 mm haubica M777A2 VSU.

Oružane snage Rusije uništile kontrolni centar ukrajinskih dronova kod Hersona

Ruski artiljerci uništili su kontrolni centar ukrajinskih bespilotnih letelica kod Hersona, rekao je za RIA Novosti Roman Kodrijan, šef pres-centra grupe Dnjepar.

 - U pravcu Hersona, artiljerijska posada 2A36 „Zumbul-B“ Južnog vojnog okruga nanela je vatreni poraz kontrolnom punktu bespilotnih letelica u rejonu grada Hersona. Nenadoknadivi gubici neprijatelja u ljudstva je iznosila više od deset ljudi - rekao je on.

Pored toga, sistemi za elektronsko ratovanje grupe Dnjepar potisnuli su pet ukrajinskih dronova u oblastima naselja Peščanovka i Aljoški.

Ruska vojska uništila ukrajinsku haubicu M777

Ruske oružane snage uništile su ukrajinsku haubicu M777 kalibra 155 mm u Hersonskoj oblasti, rekao je za RIA Novosti Roman Kodrijan, šef pres-centra grupe Dnjepar.

 - Vučena haubica M777 sa traktorom i članovima posade uništena je u oblasti naselja Tjaginka - rekao je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Kako da ne

pre 1 godinu

smatra „opasnom“ i „alarmantom“ Raspoređivanje ruskih raketa u Belorusiju je opasno a raspoređivanje američkih nuklearki po celoj Evropi nije alarmantno? Može li licemernije?

miro

pre 1 godinu

Izjave fašista sa zapada su bolesne.Džo Čamovina izjava da je jako zabrinut zbog izjave pr. Putina o razmeštanju n. b. glava u Belorusiji je izjava teške budaletine i izlapelog starca.A šta su američke nuklearne bombe po Evropi.Markenting.

Izbori 2024

Vesti

TV

Čak i da Rusija okupira celu Ukrajinu, rat se neće završiti! Dve velike sile bore se za lične interese i ni jedna neće popustiti!
Live TV

Čak i da Rusija okupira celu Ukrajinu, rat se neće završiti! Dve velike sile bore se za lične interese i ni jedna neće popustiti!

Mnogi analitičari prognoziraju da će naredna polovina godine biti malo mirnija od prve. Ipak, nagoveštavaju se nova ratna žarišta u svetu. O ratovima i geopolitici u emisiji "Rat uživo" govorili su Marko Matić iz Centra za odgovorne medije i prof. dr Dragan Škobalj, ekspert za energetiku. Uživo u program, putem vajber uključenja javio se i ratni reporter i novinar Igor Damjanović, kao i novinar Dejan Jelača.

27.06.2024

19:44

Kako su prodali Miloševića Hagu? Njegov čuveni govor na Gazimestanu okupio je dva miliona Srba! (VIDEO)
Live TV

Kako su prodali Miloševića Hagu? Njegov čuveni govor na Gazimestanu okupio je dva miliona Srba! (VIDEO)

Ako se vratimo u 1989. godinu, setićemo se Miloševićevog govora na Gazimestanu. Neke rečenice izvučene su iz konteksta i tako su korišćene kao navodni dokazi protiv njega na sudu u Hagu. Takođe na Vidovdan predsednik Milošević izručen je Hagu. Da li je sve to moralo i u čemu je simbolika Vidovdana kroz celu srpsku istoriju govorili su u "Info danu" Drušan Proroković i Zoran Anđelković.

27.06.2024

18:03

Da li se Kurti uplašio sastanka sa predsednikom Vučićem? Lažni premijer zapravo je samo slušao naređenja sa Zapada! (VIDEO)
Live TV

Da li se Kurti uplašio sastanka sa predsednikom Vučićem? Lažni premijer zapravo je samo slušao naređenja sa Zapada! (VIDEO)

Juče su održani pregovori u Briselu o Kosovu i Metohiji. Svi su se pojavili, ali se nisu svi sreli. Aljbin Kurti je izbegao susret sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Da li Kurti nije hteo ili nije smeo da se sastane sa predsednikom, ostaje dilema. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca u Srbiji i Vladimir Kokanović, predsednik Saveza Srba u Sloveniji.

27.06.2024

16:43

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17