• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti

30.03.2023

18:30

(VIDEO) PORED ZEMLJE JE UPRAVO PROLETELA DŽINOVSKA MATIČNA STANICA VANZEMALJACA! Pentagon se nikad ne igra ovakvim stvarima!

Vesti

(VIDEO) PORED ZEMLJE JE UPRAVO PROLETELA DŽINOVSKA MATIČNA STANICA VANZEMALJACA! Pentagon se nikad ne igra ovakvim stvarima!

Podeli vest

Međuzvezdani asteroid Oumuamua, koji je proleteo kroz Sunčev sistem 2017. godine, možda i nije asterodid, možda je „džinovska matična stanica (mothership) vanzemaljaca", objavili su stručnjaci Ministarstva odbrane Sjedinjenih Država, koji se bave proučavanjem NLO-a.

Ti američki naučnici imaju i druge verzije tumačenja neobičnih svojstava tog „objekta".
         

Navode da je moguće je da Sunčev sistem povremeno posećuju brodovi iz dubljeg kosmosa koji šalju izviđačke sonde na planete.
         
Na tu mogućnost ukazuju Abraham Leb, direktor Instituta za teoriju i računarstvo Harvard-Smitsonijan centra za astrofiziku, bivši šef Odseka za astronomiju na Univerzitetu Harvard, i Šon Kirkpatrik, šef Pentagonovog odeljenja za neidentifikovane vazdušne fenomene.
         
Jedna od takvih „mothership" mogao bi, po njihovom mišljenju, da bude međuzvezdani objekat 1I/Oumuamua koji je otkriven 19. oktobra 2017. pomoću teleskopa Pan-STARRS sa Havaja.
         
U početku je Oumuamua (na havajskom - "izviđač") smatran kometom koja je doletela iz međuzvezdanog prostora. Objekat se kretao sa negravitacionim ubrzanjima. Ali, ubrzo je uočeno da nema „rep" karakterističan za komete.
         
Zbog toga je reklasifikovan kao asteroid. Međutim, neobična putanja, niska refleksivnost i ravan oblik u obliku cigare (oko 200 metara dužine i ne više od 20 metara širine) apsolutno su neuobičajeni za asteroide.
         
Još se kretao po hiperboličoj orbiti - brzinom nedostižnom za zemaljske kosmičke: oko 26 kilometara u sekundi.
         
Proračuni su pokazali da je došao iz blizine zvezde Vega u sazvežđu Lira koja je 25 svetlosnih godina udaljena od nas.
         
Prolazeći blizu Sunca, Oumuamua se iznenada okrenuo, ubrzao do 92 kilometra u sekundi i brzo napustio Sunčev sistem.
         
Potom od njega nisu primljeni nikakvi  signali.
         
Astronomi su imali samo nekoliko nedelja da prouče Oumuamua, pre nego što je zauvek nestao sa teleskopa. A ni sada, više od pet godina kasnije, nema nespornnog objašnjenja za ono što su videli. Posebno je intrigantno dodatno ubrzanje koje prkosi zakonima gravitacije.
         
Autori američko izveštaja veruju da mu je to mogao obezbediti rad jonskog motora u kombinaciji sa solarnim jedrom. Takvi autonomni sistemi bez posade su u stanju da putuju kroz Galaksiju, ubrzavajući se u blizini zvezda.
         
Zanimljivo je da je u Sunčevom sistemu Oumuamua prošao pored stenovitih planeta u zoni pogodnoj za život. Posebno blizu Zemlje. Daleke i hladne gasovite i ledene gigante - Jupiter, Saturn, Uran i Neptun - potpuno je zaobišao.
         
U martu 2022. godine, Pentagonu je naloženo da priprema tajne izveštaje Kongresu SAD četiri puta godišnje.
         
U maju 2022-ge, prvi put posle pola veka održana su kongresna saslušanja o problemu NLO-a.
         
U julu 2022-ge je Radna grupa za neidentifikovane vazdušne fenomene (UAPTF) transformisana u AARO (All-domain Anomaly Resolution Office), čiji je zadatak da se bavi bilo kakvim „anomalijama" u vazduhu, na moru i u svemiru.
         
Od tada je u SAD pokrenuto više od 360 istraga. U epicentru polovine su „predmeti nalik balonima".

O Oumuamui kao potencijalnom „vanzemaljskom brodu" govori se sada iako nema ničega novog u vezi sa njima.  
          
Neki stručnjaci proceuju da je moguće da se radu o pokušaju da se skrene pažnja sa važnijih međunarodnih pitanja i istovremeno demonstrira liderstvo SAD u oblasti globalne bezbednosti.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17