• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/sputnjik

30.03.2023

10:27 >> 12:20

ZELENSKI POSLAO MITRALJEZE U MANASTIR! Policija sa automatima ušla u Kijevsko-pečersku lavru, ŠTA SE SPREMA?! (FOTO)

Printskrin Ukrajinska pravoslavna crkva

Vesti

ZELENSKI POSLAO MITRALJEZE U MANASTIR! Policija sa automatima ušla u Kijevsko-pečersku lavru, ŠTA SE SPREMA?! (FOTO)

Podeli vest

Policajci naoružani dugima cevima nalaze se na teritoriji Kijevsko-pečerske lavre, saopštila je kanonska UPC.

"U Kijevo-pečerskoj lavri primećeni su policajci naoružani mitraljezima. Fotografiju sa njima objavljuje pres služba UPC", prenosi ukrajinska Strana.

Sudeći po fotografiji, na teritoriji se nalaze najmanje tri policajca naoružana skraćenim puškama kalašnjikov.

Oni su se pojavili nakon što su članovi komisije za prijem i predaju imovine objekata koje koristi lavra otišli ne počevši sa radom. Prethodno se u lavri čuo "nabat" – zvono za uzbunu za okupljanje naroda koji je okružio članove komisije i nije im dozvolio da rade.

Podsetimo, bogosluženje se jutros odvijalo kao i obično, hram je bio pun naroda, kapije otvorene za prolaz hodočasnika i automobila. Liturgiju je služio mitropolit Onufrije, a pripadnici policije su na rampama ispred manastira. Takođe se navodi da su za parohijane otvorene i pećine.

Ranije jutros, pred lavru su stigli članovi komisije nacionalnog kompleksa, ali ih vernici nisu puštali da uđu, prenosi „Strana.ua“.

"Vernici ih blokiraju, oni su okružili članove komisije i ne dozvoljavaju im da uđu u objekte koje žele da provere", navodi se u članku uz napomeni da se policija nije mešala.

Advokat manastira, protojerej Nikita Čekman, u međuvremenu je saopštio da je Privredni sud Kijeva uzeo na razmatranje tužbu služitelja Kijevsko-pečerske lavre kanonske UPC.

 

 

U tužbi je ukazano na potrebu da se Nacionalnom istorijskom spomeniku za vreme suđenja zabrani preduzimanje bilo kakvih radnji koje imaju za cilj ometanje delovanja verske zajednice.

U četvrtak je počela sa radom komisija za prijem i predaju imovine objekata koje koristi lavra.

 

 

 

Podsetimo, Nacionalni istorijski spomenik "Kijevsko-pečerska lavra" naložio je monasima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) da napuste manastir do 29. marta. Kako je saopšteno, od ovog datuma prestaje da važi ugovor o zakupu zaključen 2013. godine, pa monasi moraju da napuste sve prostorije koje su im predate.

Sinod UPC objavio je 23. marta poziv najvišim arhijerejima, sveštenstvu i parohijanima crkve sa pozivom da zaštite njeno pravo da se nalazi u Kijevsko-pečerskoj lavri.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Penzionerj

pre 11 meseci

Samo su nacisti tako radili sa vernicima i crkvama. Pravoslavni Narod će se izboriti. Zlobni Trifunović kritikuje o nacrtanom kukastim krstom na jevrejskoj grobnici a hvali Zelenskog a dobro zna da taj krst asocira na Zelenskog koji je jevrejin. Čudno da ni Jevrejska država ne reaguje na napade na pravoslavnu crkvu a koliko njih i Srba je pobijeno. Sve ide u ambis!!!

Pera

pre 11 meseci

Zelenski je jevrein a oni mrze Hrišćanstva koriste vlast da ga uništavaju.

milan lala

pre 11 meseci

Jevrej Zelenski vrsi teror nad kanonskom pravoslanom Crkvom i vernim narodom u Ukraini i to naziva najvecim slobodama . Jevrejske i katolicke organizacije u svetu "mudro " cute , a cuti i Rimski Papa , cute tzv svetski borci za ljudaks prava , cuti Guteres. Umislio Zelenski da je nedodirljiv i da ce uvek vladati . Tesko njemu kad se okonca rat morace odgovarati za stotine hiljada nepotrebno izginulih Ukrainaca, za ratne zlocine i saradnju sa nacifasistickim militantima u njegovoj vojsci , za korupciju i tesku opljackanost drzave.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija