• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

31.03.2023

07:00

ŠOKANTNA PRESUDA U RUSKOJ TULSKOJ OBLASTI! Dobio dve godine robije zbog antiruskog stava

Tanjug/AP

Vesti

ŠOKANTNA PRESUDA U RUSKOJ TULSKOJ OBLASTI! Dobio dve godine robije zbog antiruskog stava

Podeli vest

Rus Aleksej Moskaljev (53) iz Jefremova, koji je u bekstvu, osuđen jer je na društvenim mrežama kritikovao rusku vojnu operaciju u Ukrajini. Vlasti su mu oduzele i ćerku Mašu (13) jer je nacrtala kako ruske bombe lete ka ukrajinskoj majci sa detetom.

Samohrani otac Aleksej Moskaljev (53) iz Jefremova na zapadu Rusije osuđen je na dve godine zatvora jer je na društvenim mrežama u više navrata kritikovao rusku vojnu operaciju u Ukrajini, nakon čega su mu lokalne vlasti oduzele maloletnu ćerku Mašu (13) i poslale je u centar za socijalnu rehabilitaciju.

Šokantna odluka pravosudnih organa u Tulskoj oblasti razbesnela je javnost u Ruskoj Federaciji, pa je reagovao čak i šef grupe "Vagner" Jevgenij Prigožin, tražeći od nadležnih da "ponište nepravednu presudu", oslobode Moskaljeva i vrate mu dete.

Nepravda

Smatramo kaznu izrečenu Moskaljevu nepravednom, posebno ako se ima u vidu da će njegova ćerka Maša morati da odrasta u sirotištu
Jevgenij Prigožin

Sporan i crtež

Kako navode mediji, Aleksej Moskaljev je od početka rata u Ukrajini "ispoljavao antiruske stavove na internetu", ali je protiv njega podignuta krivična prijava tek nakon što je i njegova ćerka Maša na času likovnog nacrtala rad na kojem "ruske rakete lete ka majci i detetu iz Ukrajine".

On je početkom marta stavljen u kućni pritvor, a u ponedeljak je osuđen na dvogodišnju robiju. Dan ranije, međutim, Moskaljev je presekao nanogicu i pobegao na nepoznatu lokaciju, pa je presuda izrečena u njegovom odsustvu. Budući da je Maša odrasla bez majke, dete je upućeno u centar za socijalnu rehabilitaciju u Jefremovu, a sud će naknadno odlučiti da li će je poslati u sirotište ili će brigu o njoj preuzeti neko od članova porodice.

Osnivač i šef ruske privatne vojne organizacije "Vagner" Jevgenij Prigožin u utorak je uputio pismo regionalnom tužiocu u Tulskoj oblasti, u kojem je od njega tražio da se "preispita zakonitost dvogodišnje zatvorske kazne" na koju je osuđen samohrani otac.

- Smatramo kaznu izrečenu Alekseju Moskaljevu nepravednom, posebno ako se ima u vidu da će njegova ćerka Maša morati da odrasta u sirotištu. Tražimo da se preispita zakonitost te presude i da se advokatima, koje bismo mi angažovali, dozvoli da zastupaju Moskaljeva u nastavku procesa. Deca pojedinih članova "Vagnera", koja su nakon pogiblje očeva ostala siročad, takođe su završila u sirotištu. Verujemo da je to velika tragedija za Rusiju i budućnost naše zemlje, pa ne moramo da u sirotišta šaljemo i decu čiji su roditelji živi. Naročito ne samo zbog toga što su nešto pisali na internetu - navedeno je u pismu koje su, osim Prigožina, potpisali i komandanti te jedinice, kao i predstavnici "Vagnerovih" veterana.

Novinar 'Vol strit žurnala' špijunirao za SAD

Američki novinar Ivan Gerškovič, dopisnik "Vol strit žurnala" iz Moskve, priveden je u Jekaterinburgu pod sumnjom da je strani špijun, saopštila je ruska Federalna služba bezbednosti (FSB). Ta služba navodi da je Gerškovič (32) uhapšen jer je po nalogu Sjedinjenih Američkih Država "prikupljao osetljive informacije".

"Po instrukcijama američke strane, Gerškovič je prikupio informacije koje predstavljaju državnu tajnu o aktivnostima jednog od preduzeća ruskog vojno-industrijskog kompleksa", saopštio je FSB.
Ako bude proglašen krivim, novinaru preti kazna do 20 godina zatvora.

Nepoznata lokacija

Ruski mediji prenose da u ovom trenutku nije poznato gde se nalazi Aleksej Moskaljev, te da postoje nezvanična saznanja da je prebegao u Belorusiju. Sud u Jefremovu trebalo bi da početkom aprila odluči da li će ćerka Maša biti poslata u dom za nezbrinutu decu ili će pak nekom od rođaka biti dozvoljeno da je čuva dok otac ponovo ne bude bio u mogućnosti da je preuzme.

Podsetimo, u martu 2022. godine, nakon početka rata u Ukrajini, vlasti u Rusiji usvojile su zakon prema kojem se namerno širenje dezinformacija o ruskoj vojsci kažnjava sa do 15 godina robije i ogromnom novčanom globom. Prema istom zakonu, kaznom do pet godina zatvora biće sankcionisane osobe za koje se dokaže da su namerno diskreditovale ruske trupe.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Samosvesna građanka

pre 1 godinu

Bilo bi dobro kad bi i u Srbiji kažnjavali one koji su protiv Srbije i njenih vitalnih interesa.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija