• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

31.03.2023

17:30

NAVALA EVROPSKIH LIDERA NA PEKING - MISIJA, KAKO SE IŠČUPATI IZ AMERIČKIH OKOVA?! Svi bi i da saznaju kakav su dil napravili Putin i Si!

Tanjug/AP Photo

Vesti

NAVALA EVROPSKIH LIDERA NA PEKING - MISIJA, KAKO SE IŠČUPATI IZ AMERIČKIH OKOVA?! Svi bi i da saznaju kakav su dil napravili Putin i Si!

Podeli vest

Navala lidera Evropske unije koji masovno odlaze na noge kineskom predsedniku Si Đinpingu pokazuje dramatičnu ekonomsku slika EU koja se koprca i traži način da izađe iz okova. Njih joj je nametnulo slepo poslušništvo prema Americi od kako je krenula ukrajinska kriza.

U to je uveren nekadašnji dopisnik iz Pekinga, Milorad Denda, dobar poznavalac Kine koja će u narednom periodu biti važno odredište za popriličan broj lidera EU.

Lideri EU u Pekingu kao na traci

Već u petak će se u Pekingu obresti premijer Španije Pedro Sančez, početkom aprila na razgovor sa Sijem odlazi francuski predsednik Emanuel Makron zajedno sa šeficom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen. Poseta italijanske premijerke Đorđe Meloni kineskoj prestonici najavljena je za maj, a u međuvremenu bi u Pekingu trebalo da bude i šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

Na pitanje, da li ove posete drugoj ekonomiji sveta vidi sa fokusom na ekonomiju ili na politiku, odnosno na ukrajinsku krizu, Denda za Sputnjik kaže da je jedno od drugog neodvojivo jer je upravo ukrajinska kriza doprinela velikim ekonomskim problemima Evropske unije.

On smatra da posete EU lidera Pekingu imaju veze sa planetarno značajnom posetom kineskog predsednika Sija Moskvi i razgovorima sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Pred velikim dilemama

- Ali, trebalo bi takođe reći da do ove, kolokvijalno rečeno, navale putovanja u Peking, dolazi iz nekoliko razloga i svi su podjednako važni. U ovoj nametnutoj blokovskoj podeli , koju diktira pre svega Vašington, Evropa se nalazi pred veoma teškim, strateškim, bezbednosnim dilemama. U tako podeljenom svetu izdvaja se Kina kao mesto odakle ipak mogu da poteknu neke inicijative koje će doprinositi prevazilaženju tih podela - ocenjuje Denda!

On napominje da se Kina svetu pokazala kao značajan mirovni posrednik i pregovarač koji je doveo do pomirenja i uspostavljanja diplomatskih odnosa između Irana i Saudijske Arabije, što je do juče malo ko mogao da zamisli.

Foto: Reuters

Kina ima velika očekivanja od saradnje sa Saudi Arabijom

- Kina se na svetskoj sceni sve više vidi kao važan globalni igrač prema kome ne mogu da se drže zatvorene oči nego se moraju tražiti putevi da se iz ovog podeljenog sveta izađe sa što manjim posledicama. U tom svetlu treba sagledavati i to što sada u Peking dolaze iz Evropske unije - ističe dobar poznavalac Kine.

Brisel bez odgovora

Po njegovom mišljenju, ta serija poseta koja će uslediti, na koju kineski komentatori gledaju kao na kinesko-evropsku saradnju, postaje i neophodnost i objektivni realizam.

Denda napominje da EU još nema potpun i jedinstven odgovor na velike strateške, bezbednosne, ekonomske, političke i geostrateške dilema što je potvrdio i njen upravo održani samit.

Ono što je, međutim, jasno je da rat u Ukrajini najviše šteti Evropi i EU, a da Amerikanci ne ohrabruju nikakve mirovne pregovore, već naprotiv , insistiraju na produženju rata. Zato je, po njegovoj oceni, Peking mesto i adresa gde evropski lideri mogu da razgovaraju o mogućnostima zajedničkog delovanja.

U prilog tome on podseća na konstataciju jednog od lidera na samitu EU - „Ne smemo da izgubimo Kinu". Time su, kako kaže, najsažetije izražene dileme i bojazni koje se danas osećaju u EU.

Veliki ekonomski interes Evrope

Kina je već nekoliko godina najveći spoljnotrgovinski partner EU i njen najveći investitor, ali i veliko tržište za evropske proizvode.

- Ne treba smetnuti sa uma da iza ovih evropskih inicijativa stoje veliki ekonomski interesi Evrope. Upravo Amerika nastoji da na takozvano odvajanje od Kine primora evropske zemlje da smanjuju saradnju sa Kinom da prekidaju proizvodne lance koji tamo postoje - kaže naš sagovornik. 

A to je, kako dodaje, u funkciji američkog pritiska na Kinu koju Vašington pokušava da spreči da preuzme primat najveće ekonomske svetske sile.

On ističe da je osnovno pitanje mogu li Amerikanci da dozvole sebi mešanje u odnose EU i Kine kao što su to činili sa EU i Rusijom, zbog čega je Evropa najviše platila cenu antiruskih sankcija.

Foto: Reuters

Svi bi da saznaju kakav su to dil našpravili Si Đinping i Putin

U Kini su, kako podseća, u toku dva važna međunarodna ekonomska skupa . Razvojni forum 2023. okupio je više od 500 predstavnika privrede, politike, akademskih krugova iz celog sveta.

Tu su i predstavnici nekih od najvećih američkih i evropskih kompanija, kakve su „Epl", „Prokter i Gembl" , „Fajzer", BMV… stavljajući do znanja da oni imaju ekonomski interes za daljim nastavkom saradnje u Kini.

Naš sagovornik uz to podseća na najnovije procene međunarodnih institucija da će kineski BDP sa rastom od pet odsto ove godine činiti trećinu globalnog.

I velika bitka

Da se ponovo javljaju pozivi na takozvanu stratešku autonomiju EU čiji je glavni protagonista Francuska ukazuje i najnovija vest da su Kinezi kupovinu utečnjenog prirodnog gasa francuskoj kompaniji „Total enerdži" platili juanima. Ta vest je nazvana istorijskom transakcijom jer je prva takva u gasnom biznisu, ali Denda kaže da su to tek signali, ali ne i preovlađujući glasovi u EU.

- Odgovor Vašingtona na ovo što se pomalja kao mogućnost obnavljanja inicijativa za razvoj saradnje EU i Pekinga pokazaće se, kako kažu u Pekingu, veoma skoro. EU je u opasnosti da izgubi i veliko kinesko tržište. Ovo jeste velika bitka i podeljenost na samitu EU samo oslikava duboku dramu u kojoj se EU danas nalazi - ističe Denda.

Može li Evropa iz zagrljaja SAD

Na pitanje ima li uopšte EU snage da se oslobodi tog američkog zagrljaja koji je davi, on kaže da ćemo to da vidimo narednih meseci.

- To je jedna od glavnih dilema ovog vremena, ovog geopolitičkog evropskog i svetskog trenutka. Prema pesimističnijim procenama, EU se deli po raznim šavovima , koncepcijama, raznim stepenima privrženosti američkom atlantizmu i može se očekivati dalje širenje krize u Evropi. Stoga su ove inicijative prema Pekingu veoma značajne za EU - smatra Denda.

On smatra da ne treba nasedati na zapadni narativ da evropski lideri idu u Kinu da bi je primorali da pritisne Rusiju da obustavi rat.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pax_orion

pre 11 meseci

srbi retardi i to pokazujete svaki put sve više i više :D EU Lideri ne idu u peking radi Xi-ja nego da mu kažu da ako putinu ne kaže da odjebe iz Ukrajine kina ostaje bez EU tržišta :D jer mirovni plan se ne pravi bez svih strana u sukobu. ako neće razgovarati sa zelenskim onda kina laže ako i rusi.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Srpska lista: Odluka Parlamentarne skupštine Saveta Evrope je nagrada Prištini za svakodnevni teror nad srpskim narodom!
Politika

Srpska lista: Odluka Parlamentarne skupštine Saveta Evrope je nagrada Prištini za svakodnevni teror nad srpskim narodom!

Srpska lista saopštila je danas da je odluka Političkog komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u vezi sa željom Prištine da bude primljena u članstvo te međunarodne organizacije, nagrada međunarodne zajednice Prištini za svakodnevni teror nad srpskim narodom, brutalno fizičko i insitucionalno maltretiranje i obespravljivanje srpskog naroda na KiM.

28.03.2024

14:10

Novak se oglasio o poligrafu: Sve jače službe sveta... Ključno je ovo proveriti!
Društvo

Novak se oglasio o poligrafu: Sve jače službe sveta... Ključno je ovo proveriti!

Detektiv poligrafista Nikola Novak izjavio je danas, povodom nestanka dvogodišnje Danke Ilić u Banjskom Polju kod Bora i ispitavanja njenih roditelja od strane policije, da su poligrafsko ispitivanje, mobilna forenzika i veštačenje baznih stanica deo svake istrage i jedan od prvih koraka koji se rade, istakvši da je poligrafsko ispitivanje važno jer može ili da eliminiše nekoga iz istrage, ili da koncentriše istragu u tom pravcu.

28.03.2024

13:58

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad!
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad!

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima!
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima!

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija