• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

03.04.2023

18:30

SABOTAŽA SEVERNOG TOKA POSTAĆE POLITIČKA KATASTROFA ZA BAJDENA! Herš jasan, od juna u Vašingtonu ništa neće biti isto! A, tek u Nemačkoj?!

Reuters/Fotomontaža

Vesti

SABOTAŽA SEVERNOG TOKA POSTAĆE POLITIČKA KATASTROFA ZA BAJDENA! Herš jasan, od juna u Vašingtonu ništa neće biti isto! A, tek u Nemačkoj?!

Podeli vest

Američki novinar, dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš, smatra da je neminovno da aktuelni predsednik SAD Džozef Bajden doživi političku katastrofu zbog napada na gasovode Severni tok.

Novinar je istakao da se ekonomska situacija u Nemačkoj pogoršava, te da, pošto je izgubila ruski gas, nemačku industriju čeka „veoma loša sledeća godina".

- Biće loše, i to će pasti na Bajdenova pleća. Mislim da će do sredine ove godine to postati politička katastrofa za njega - rekao je Herš u intervjuu za portal „Postil".

Herš je istakao da se američki predsednik se pribojava nemačke nezavisnosti, dok Vašington već „pet generacija" strahuje da će ruski energetski resursi postati političko oružje.

Međutim, prema Heršovom mišljenju, ono što se dogodilo neće uništiti nemačko-američke odnose, iako su oni „zatrovani" na zvaničnom nivou.

On smatra da postoji razlika između onoga što misli američka obaveštajna zajednica i onoga što radi Bela kuća.

- Mislim da niko ne podržava konstantno vikanje Bele kuće na Rusiju i Kinu i stalno preuveličavanje onoga što se dešava u ratu, i u vezi s tim postoji znatna razlika u mišljenju predsednika i državnog sekretara Tonija Blinkena - naveo je Herš.

Govoreći o dizanju „Severnog toka" u vazduh, Herš je podsetio na učešće Norveške u terorističkom napadu i nazvao je „malim psom-ljubimcem" Sjedinjenih Država.

Eksplozije na Severnom toku dogodile su se 26. septembra prošle godine. Simor Herš objavio je 8. februara svoju istragu o eksplozijama u kojoj je, pozivajući se na izvor, naveo da su eksplozivne naprave ispod ruskih gasovoda u junu 2022. godine podmetnuli američki ronioci, a da su ih tri meseca kasnije aktivirali norveški specijalci.

Nemačka, Danska i Švedska, koje sprovode istragu o eksploziji nisu isključile mogućnost ciljane sabotaže.

Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da je eksplozija na gasovodu očigledan teroristički akt.

Generalno tužilaštvo Rusije pokrenulo je krivični postupak za čin međunarodnog terorizma.

Savet bezbednosti UN nije usvojio ruski nacrt rezolucije kojim se Generalni sekretar poziva da formira međunarodnu komisiju za istragu okolnosti sabotaže Severnog toka.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija