• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/index

13.04.2023

21:44

MAĐARI DONELI ODLUKU! Nakon sankcija Amerike, napuštaju Međunarodnu investicionu banku!

Reuters

Vesti

MAĐARI DONELI ODLUKU! Nakon sankcija Amerike, napuštaju Međunarodnu investicionu banku!

Podeli vest

Mađarska vlada odlučila je da povuče svoje predstavnike i izađe iz Međunarodne investicione banke (IIB), objavilo je mađarsko ministarstvo ekonomije, nakon što je SAD banci uveo sankcije zbog veza sa Rusijom.

Sjedinjene Države su juče uvele sankcije trojici visokih zvaničnika IIB-a u Budimpešti, Rusima Nikolaju Kosovu i Georgiju Potapovu i Mađaru Imreu Laszloczkom. 

Vašington je saoštio da je Mađarska ignorisala zabrinutost SAD-a zbog, "netransparentne platforme Kremlja", u IIB-u, čije je sedište 2019. preseljeno iz Moskve u Budimpeštu.

Istupanje iz IIB-a najavile i Rumunija i Bugarska

IIB je multilateralna razvojna banka koju su 1970. osnovale članice nekadašnjeg Varšavskog pakta. Nakon raspada Sovjetskog Saveza članstvo je počelo da se osipa.

Poljska je istupila iz IIB-a 2000. godine, a Češka i Slovačka prošle godine, nakon što su ruske snage ušle u Ukrajinu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
savakiwi

pre 1 godinu

Treba da napuste i NATO i EU A merikanci samo silom znaju da vode politiku dosta više

Fikus

pre 1 godinu

Korak po korak, jedna po jedna država će se sve češće odlučivati da se suprotstave diktatu Amerike. Nije Emanuel Makron slučajno pre neki dan izjavio da ni Francuska više ne želi da bude poslušni vazal Amerike a kad to uradi jedna Francuska onda je to direktan, javni poziv i ostalima da dignu glave i odbiju poslušnost. Svakom razumnom je jasno da je rat u Ukrajini rat Amerike protiv Rusije iz kojeg će grbavi i na gubitku izaći NATO vazali u Evropi a profitirala je samo Amerika. Sveća Velikog Brata definitivno dogoreva, pitanje je samo da li su oni spremni da prihvate poraz ili će u propast i provaliju da povuku i ostatak sveta.

sledeća vest

Vesti

Malović: Puna podrška projektu "Rio Tinto"
Politika

Malović: Puna podrška projektu "Rio Tinto"

Član predsedništva Srpske Napredne Stranke Branislav Malović kaže da "posle propalog "svelitijumskog sabora" u Loznici na Vidovdan svakome u Srbiji je jasno da apsolutno ne postoji nijedan razlog da se ne krene dalje sa ovim projektom".

02.07.2024

21:08

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija