• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnik

15.04.2023

16:57

ZADAO FATALAN UDARAC AMERICI! Saveznici besni na Vašington, Tešeira pokrenuo LANČANU reakciju, ako SAD ne mogu da čuvaju sebe - KAKO ĆE DRUGE?!

printscreen

Vesti

ZADAO FATALAN UDARAC AMERICI! Saveznici besni na Vašington, Tešeira pokrenuo LANČANU reakciju, ako SAD ne mogu da čuvaju sebe - KAKO ĆE DRUGE?!

Podeli vest

Američki saveznici izrazili su zabrinutost zbog postupanja Vašingtona sa tajnim dokumentima nakon incidenta sa curenjem poverljivih materijala o stanju ukrajinske vojske i planovima SAD i NATO za njihovo jačanje, piše izdanje „Vašington post“, pozivajući se na izvore.

- Incident je naneo određenu štetu, jer izaziva sumnju zbog toga kako se (u SAD) čuvaju obaveštajni podaci i kako sa njima postupaju - izjavio je neimenovani zvaničnik jedne od evropskih država.

Međutim, zvaničnik je istakao da njegova zemlja nije spremna da odustane od obaveštajnih veza sa SAD, naglasivši važnost saradnje sa Vašingtonom.

Prema rečima bivšeg vojnog oficira CIA Mika Malroja, Vašington mora „mnogo bolje da kontroliše poverljive informacije“.

Obaveštajna alijansa „Petoro očiju“ („Five Eyes“, uključuje Australiju, Kanadu, Novi Zeland, Veliku Britaniju i SAD) takođe je izrazila zabrinutost zbog curenja podataka, ali je saopštila da su najveći deo vremena postojeće kontrolne mere bile efikasne.

SAD tvrde da curenje dokumenata nije uticalo na saradnju

Sa svoje strane, američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je na konferenciji za novinare u vijetnamskoj prestonici Hanoju da curenje poverljivih dokumenata nije uticalo na saradnju Vašingtona sa partnerima.

On je dodao da „nije ni čuo ni video“ ništa što bi govorilo suprotno.
Prema njegovim rečima, SAD su dobile zahvalnost u vezi sa merama preduzetim povodom curenja informacija.

Američki državni tužilac Merik Garland saopštio je juče da je Džek Tešeira priveden u vezi sa navodnom umešanošću u curenje poverljivih dokumenata Pentagona. Kako je dodao, istraga incidenta se nastavlja.

„Vašington post“ je juče objavio da je Tešira smatrao „mučnim“ borbena dejstva između Rusije i Ukrajine i da je prijateljima želeo da otvori oči o sukobu u Ukrajini.

U dokumentima koja su se našla na internetu opisuje se stanje ukrajinske vojske i planovi SAD i NATO-a za njeno jačanje. Bela kuća je odbila da potvrdi autentičnost materijala objavljenih na društvenim mrežama.

Moskva ne isključuje da se radi o namernom objavljivanju dezinformacija u sklopu hibridnog rata koji SAD vode protiv Rusije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija