• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

26.04.2023

22:48 >> 23:07

OSIROMAŠENI URANIJUM! SRUŠIO SE RUSKI AVION! PROGNOZA PRIGOŽINA O DATUMU KONTRAUDARA! Razgovarali Si i Zelenski! Rusi proteruju 10 diplomata! Novi Azov kreće u obračun sa ruskim snagama!

Tanjug/AP

Vesti

OSIROMAŠENI URANIJUM! SRUŠIO SE RUSKI AVION! PROGNOZA PRIGOŽINA O DATUMU KONTRAUDARA! Razgovarali Si i Zelenski! Rusi proteruju 10 diplomata! Novi Azov kreće u obračun sa ruskim snagama!

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 427. dan.

Britanija počela isporuku municije sa osiromašenim uranijumom

Velika Britanija je već počela da isporučuje Ukrajini municiju sa osiromašenim uranijumom, potvrdio je Džejms Hipi, državni ministar za oružane snage, navodeći da britanska vojska neće ni pokušati da isprati gde se ovo oružje koristi.

Ukrajina će na vreme dobiti oružje

krajinska vojska će dobiti oružje koje joj je potrebno na vreme za predstojeću kontraofanzivu protiv ruskih snaga, rekao je danas general vojske SAD zadužen za evropske operacije Kristofer Kavoli.

On je kao primer za tu tvrdnju naveo da je više od 98 odsto borbenih vozila obećanih Kijevu već isporučeno, prenosi Rojters. '

'Uveren sam da smo isporučili materijal koji im je potreban i da ćemo nastaviti sa isporukama kako bismo podržali njihove vojne operacije'', rekao je on tokom obraćanja u Kongresu SAD.

Srušio se Mig-31

Lovac MiG-31 pao je u Murmanskoj oblasti, na severozapadu Rusije, saopštilo je Ministarstvo odbrane zemlje.

 

 

Šef Vagnera: Posle ovog datuma mogli bi da krenu!

 

Si Đinping otkrio na čijoj strani je Kina!

 

Zelenski se oglasio o razgovoru sa Sijem

Nakon prekida kontakta u trajanju od skoro 14 meseci, Volodimir Zelenski je danas telefonom razgovarao sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

 

Rusija proteruje 10 norveških diplomata

Rusija je odlučila da protera 10 diplomata iz Ambasade Norveške u Moskvi i zatražila da brzo napuste tu zemlju, saopštilo je danas norveško Ministarstvo spoljnih poslova.

"Rusko Ministarstvo spoljnih poslova danas je obavestilo našeg ambasadora da je deset naših diplomata u Moskvi proglašeno nepoželjnima", navodi se u saopštenju norveškog ministarstva i dodaje da su ruske vlasti rekle da je reč o reagovanju na sličnu odluku Norveške, prenosi Rojters.

Norveška je 13. aprila saopštila da je proterala 15 službenika ruske ambasade za koje norveška vlada tvrdi da su pripadnici obaveštajne službe koji rade pod okriljem diplomatskih položaja.

SI ĐINPING RAZGOVARAO SA ZELENSKIM!

Foto: Tanjug/AP

Jeziva tvrdnja Rusa: Francuski plaćenici pucali na ratne zarobljenike! 

Francuski plaćenici pucali su na ruske ratne zarobljenike iz neposredne blizine, saopštio je Istražni komitet Rusije na svom kanalu na Telegramu.

 

(VIDEO) ŠOK ZA RUSE! STRAVIČNA EKSPLOZIJA U BAHMUTU! Moćno američko oružje sravnilo sa zemljom uporište Vagnera?!

Foto: Printscreen Twitter

 

 

Ruska artiljerija uništava položaje ukrajinskih snaga

 

 

DRAMA U MOSKVI! Dron pao na područje gradskog suda!

 

POVAMPIRENI AZOV OPET KREĆE NA RUSE!

Foto: AP/Photo

Rusi prekinuli rotaciju ukrajinske vojske


Ruska vojska prekinula je rotaciju ukrajinske jedinice u rejonu Marinke u DNR, izjavio je načelnik pres centra grupe „Jug“ Vadim Astafjev.

On je dodao da je u borbama ubijeno do 30 ukrajinskih vojnika.

U avdejevskom pravcu artiljerci 1. armijskog korpusa izveli su napad na konvoj Oružanih snaga Ukrajine.

- Raketni sistem BM-21 ‘Grad’ uništio je pet oklopnih vozila i ubio do 25 neprijateljskih vojnika - dodao je oficir.

Osim toga, u lisičanskom pravcu, avijacija Južnog vojnog okruga uništila je uporište 81. aeromobilne brigade ukrajinskih snaga u rejonu Grigorovke.

Takođe je raketna jedinica Južne grupe snaga izvela napad na privremeno mesto razmeštaja 60. mehanizovane ukrajinske brigade u Kramatorsku, uništivši „značajnu količinu neprijateljske vojne tehnike i ljudstva“.

Ukrajinske snage izvele žestoko granatiranje

Snage Kijeva su tokom noći bez prekida izvodile artiljerijske udare na gradove i sela Hersonske oblasti. Na mesta na levoj obali Dnjepra palo je 38 projektila, rekli su novinarima predstavnici Službe za vanredne situacije.

Na udaru su bila mesta Nova Kahovka, Kahovka, Krinki. Utvrđuje se da li ima žrtava i kolika je materijalna šteta.

Turska uvodi visoke carine

Turska od 1. maja uvodi 130-procentnu carinu na uvoz pšenice, ječma i kukuruza. Najveći izvoznik žita u Tursku je Ukrajina. Eksperti smatraju da turske vlasti na taj način žele da zaštite svoje poljoprivrednike u vreme žetve jer se očekuju dobri prinosi.

Prethodno su zabranu uvoza iz Ukrajine objavile Poljska, Mađarska, Bugarska i Slovačka.
 

PUTIN POTPISAO, KREĆE U KONTRANAPAD!

 

Komandant Snaga za specijalne operacije Ukrajine: Teška situacija u Bahmutu

Viktor Horenko je objavio slike koje su navodno snimljene u gradu i rekao da se „upoznao sa trenutnom situacijom."

 

 

 

RUSI ISKLJUČILI TRANSPONDERE, PA UPALI NA BALTIK!

 

Vojska Belorusije na obuci za Iskander-M


▪ Naročita pažnja tokom obuke posvećena je daljem usavršavanju praktičnih veština u pripremi raketnog sistema za upotrebu, obuci u njegovom postavljanju, kao i izvođenju borbenih trenažnih lansiranja.

▪ U toku obuke, vojna lica Oružanih snaga Belorusije pokazala su maksimalan napor i pokazala odlične rezultate, čime je potvrđena visoka spremnost za izvršavanje zadataka po nameni.
 

 

 

(VIDEO) HOROR U RUSIJI! POŽAR PROGUTAO CELO NASELJE!

Foto: Printscreen Twitter

Balicki: Zapad doveo svet na ivicu nuklearne katastrofe


Neprekidni napadi ukrajinske vojske na teritoriju pored Zaporoške nuklearke predstavljaju svetski terorizam, izjavio je vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki na godišnjicu havarije u nuklearnoj elektrani u Černobilju

- Danas se navršava 37 godina od nesreće u nuklearnoj elektrani Černobilj. Žalosni datum za celu ZND, kada je svet u trenutku bio na ivici nuklearne katastrofe, kada je prekinuto stotine života, a hiljade ljudi postali žrtve nevidljivog i smrtonosnog zračenja. Danas kolektivni Zapad, koketirajući sa poludelim rukovodstvom Kijeva, snabdevajući nacističku Ukrajinu oružjem i pumpajući ideologijom, stavlja svet na ivicu još jedne nuklearne katastrofe. Neprekidni napadi na teritoriju u blizini Zaporoške nuklearne elektrane nisu ništa drugo do svetski terorizam - napisao je Balicki na svom Telegramu.

On je dodao da se ne sme dozvoliti da se ponovo desi ovakva katastrofa.
 

ODUSTAJU OD MOSKVE, IMAJU NOVU METU! Kijev otkrio gde će izvršiti najsnažnije udare!

 

Udar vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije na Ugljedar

 

 

 

NEKA SE SPREME MMF I SVETSKA BANKA! Lavrov najavljuje tektonske promene na globalnom nivou!

 

Analiza situacije u Ukrajini od strane američkog Instituta za proučavanje rata

▪ Ruski mediji javljaju da su ruske snage izvele ograničene kopnene napade na liniju Svatovo-Kremena.

▪ Ruske trupe nastavljaju sa udarima na Bahmut i okolinu, kao i duž linije fronta Avdejevka-Donjeck.

▪ Ruski blogeri i dalje demantuju izveštaje da su ukrajinske snage zauzele jake pozicije na istočnoj (levoj) obali Hersona.

 

 

Rusija preduzima mere protiv Finske


Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će preduzeti mere nakon što su finske vlasti zaplenile imovinu koju je koristio Ruski centar za nauku i kulturu u Helsinkiju.

Kako navode, situacija u vezi sa stanovima koje su koristili zaposleni centra nije rešena, Helsinki nije dao nikakvo objašnjenje, Moskva se sprema na uzvratne mere.

Finski list "Helsingin Sanomat" objavio je ranije da su vlasti zaplenile sedam stanova u centru Helsinskija, pri čemu su tri odmah preko puta centra. Stanovi su površine od 36-175 kvadrata a njihova vrednost se procenjuje na 1,4 miliona evra.
 

Kuleba: Spremni smo za mirovni plan


Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba izjavio je za TV Si-En-En da je Kijev spreman da razmotri bilo kakav mirovni plan koji neće voditi ka zamrzavanju sukoba i teritorijalnim ustupcima Rusiji.

Ukoliko je brazilski predsednik Luis Inasio Lula da Silva spreman da u svojoj zemlji primi koaliciji zemalja koje teže miru na osnovu ova dva principa Kijev je spreman da to razmotri.

Foto: Rojters

Da Silva je ranije rekao da su SAD i Evropa dužne da počnu da govore o rešavanju sukoba u Ukrajini a ne da utiču na eskalaciju sukoba. On je pozvao zemlje koje nisu uključene u sukob u Ukrajini da preuzmu na sebe odgovornost za pokretanje pregovora i da Rusiji postave minimalne uslove za okončanje konflikta.
 

Likvidirani ukrajinski diverzanti u Hersonu


Snage ruske grupe „Dnjepar“ likvidirali su u Hersonskoj oblasti 15 ukrajinskih diverzanata, oko 30 ukrajinskih vojnika i skladište municije, rekao je načelnik pres centra grupe Aleksej Ruljov.

Ukrajinski general besan na komandu vojske zbog Bahmuta

Ukrajinski general Sergej Krivonos tvrdi da je generalštab Ukrajine napravio veliku grešku u pripremi odbrane grada Bahmuta, prenosi TASS.

Kongres razmatra novu rezoluciju o Ukrajini


Predstavnički dom američkog Kongresa razmatra rezoluciju kojom se traži povratak Ukrajine na granice iz 1991. Ovo je saopštio jedan od autora inicijative, član Republikanske partije Džo Vilson.

Pored toga, dokument poziva na ulazak Ukrajine u NATO, a takođe zahteva od Rusije da plati reparacije.
 

SABLASNA TIŠINA NAD JUGOM UKRAJINE, OVO ZNAČI SAMO JEDNO!

 

Izveštaj ruskih ratnih reportera za jutro, 26. april

▪️ Bahmut - borbe u zoni višespratnih zgrada. Ukrajinske snage su skoro svaku zgradu pretvorile u uporište. Neprijateljska pozadinska područja kod Konstantinovke , Druškivke i Časovog Jara su pod stalnim napadima.

▪️ Na južnoj ispostavi avdejevskog pravca vode se teške borbe u blizini sela Nevelskoje.

▪️ U pravcu Hersona, Oružane snage Ukrajine nastavljaju da šalje male grupe za iskrcavanje na levu obalu i na ostrva u plavnoj ravnici Dnjepra.

▪️ Oružane snage RF su dejstvovale su po neprijatelju teškim vođenim vazdušnim bombama, a bilo je izveštaja o upotrebi teškog sistema bacača "Solncepek . 205. motorizovana brigada Oružanih snaga RF nastavlja da uništava haubice 155 mm M777 tokom protivbaterijske borbe.

▪️ U regionu Zaporožja, Oružane snage RF su gađale neprijateljske ciljeve bespilotnim letelicama "Geran 2" Prijavljene su teške eksplozije.

T-90M uništava ukrajinska utvrđenja na svatovskom pravcu

 

 

Vazdušno-desantne snage podržavaju ofanzivu Vagnerovih jurišnih odreda kod Bahmuta

▪️ Posade samohodnih topova 120 mm „Nona“ uništavaju ljudstvo i vojnu opremu Oružanih snaga Ukrajine.

▪️ Izviđanje, podešavanje vatre i kontrolu uništavanja ciljeva vrše posade UAV.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pax_orion

pre 1 godinu

Vi sad ustali iz kome? Ukrajina je uvijek bila spremna za mirovni plan koji uključuje odlazak ruskih vojnika iz Ukrajine i teritorijalni integritet. Samo rusi nisu za mir.

Vasilije

pre 1 godinu

Na sjeveru Bahmuta se vode borbeu zoni 300 metara južno od ulice Krainia, gdje rusi pokušavaju po ulicama Tolbuhina i Peremogi preći još oko 900 metara i tako stići do kompleksa Dečije bolnice i onda na Jubilejnoj ulici u delu grada da prekinu put prema selu Hromove i Časiv Jaru. Slični pokušaj, da se borbama u gradskim kvartovima na jugu primaknu ulici Čajkovskog i tako u gradu prekinu prilaz pravcu koji po izlazu iz Bahmuta ide prema Kostantinivki , nije uspeo, iako su rusi uložili velike napore da prekinu pravac. Ozbiljna napredovanja ipak mogu da se zapaze u srednjem delu tog gradske borbene linije – gde su rusi i vagner potisnuli ukrajince u kasarnu 54. brigade, a onda prema jugu uz ulicu Polevaja i Čajkovski (uz određeni pojas ničije zemlje ispred tih utvrđenih linija, zonu u kojoj i dalje besne borbe). Ukrajinci su počeli da upotrebljavaju JDAM-ER u Bahmutu, tako da nekoliko stotina vagnerovih boraca je ubijeno zadnja 2 dana pogadjanjem JDAM-om u zauzete zgrade. Ukrajinci su koristili JDAM bombe od 250 i 500kg, a puštali su ih sa 22km udaljenosti od grada . Ukrajinski braniocii i dalje drže pod svojom kontrolom gradske delove značajnih komunikacija koje posle izlaska iz Bahmuta vode u pozadinu, čime mogu bar do negde da snadbevaju svoje snage u samom gradu. Ukrajinski branioci ovih dana su ponovo počeli logistički da korise put O-0506 (Bahmut-Hromove-Časiv Jar, koji na zapadu izlazi iz Bahmuta) – i to je dovelo je do intenzivnih ruskih namera da taj pravac, iako ga pokrivaju vatrom, i fizički prekinu zauzimanjem njegovog dela između ukrajinskih utvrđenja Hromove i Bogdanivka. Pre neki dan to je zamalo i bilo uspešno ali dolazak pojedinačnih ukrajinskih pojačanja je na kraju ipak zaustavilo nalet ruskih padobranaca u blizini te komunikacije. Stanje je bolje na jugu – gde se čvrsto drži kako gradski deo puta T-0504 (Bahmut-Ivanivske-Stupočki-Kostjantinivka), isto tako i njegova trasa van Bahmuta. Dapače, ukrajinci su uspeli ruse da malo odbace od trase ove komunikacije, koja je verovatno i glavni pravac snadbevanja za branitelje Bahmuta.

Kosta

pre 1 godinu

Ajfe bre," osiromasen uranijum", pa " osiromasen uranijum", ko papagaji.....pa rusi upotrebljavaju svoje granate sa osiromasenim uranijumom" Svinets-2" jos od pocetka borbi da unistavaju ukrajinske tenkove a vi se rakokodakali koda je toneka vest sta englezi ispoeucuju granate sa osiromsenim uranijumom za Chelengere....bas bezveze

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija