• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/rferl.org

01.05.2023

07:00

ZNATE LI KADA JE I S KIM PUTIN ISPLANIRAO NAPAD NA UKRAJINU?! Osvanuo šokantan izveštaj: U julu 2021. je u poslednjem trenutku iz govora izbacio jednu rečenicu, sada je jasno zašto

Tanjug/AP

Vesti

ZNATE LI KADA JE I S KIM PUTIN ISPLANIRAO NAPAD NA UKRAJINU?! Osvanuo šokantan izveštaj: U julu 2021. je u poslednjem trenutku iz govora izbacio jednu rečenicu, sada je jasno zašto

Podeli vest

U istraživačkom izveštaju onlajn novina Vjorstka navodi se da je ruski predsednik Vladimir Putin doneo odluku da izvrši napad na Ukrajinu početkom marta 2021.

Prema izveštaju , koji je zasnovan na intervjuima sa izvorima bliskim ruskom rukovodstvu, Putin je doneo odluku da napadne Ukrajinu nakon što su ukrajinske vlasti zaplenile imovinu i medije koje kontroliše ukrajinski političar Viktor Medvedčuk, u februaru 2021. godine, javlja Slobodna Evropa.

Pripreme za invaziju pokrenutu krajem februara 2022, trajale su godinu dana sa Putinovim bliskim saradnikom, milijarderom Jurijem Kovalčukom, glavnim pobornikom ideje, navode izvori u izveštaju.

Prema Vjorstki, Kovalčuk ​​je ubedio Putina da je pravo vreme za pokretanje invazije jer se Evropska unija suočava sa unutrašnjim problemima i nesuglasicama po brojnim pitanjima.

Izvor Vjorstka rekao da je Putin najpre planirao da otvoreno zapreti Ukrajini agresijom u svom kontroverznom članku O istorijskom jedinstvu Rusa i Ukrajinaca, koji je objavljen u julu 2021. Međutim, pretnja je u poslednjem trenutku izbačena iz teksta.

U izveštaju se citira izvor koji je rekao da je visoki ruski zvaničnik tokom privatnih razgovora na marginama ekonomskog skupa u diskusionom klubu Valdaj u oktobru 2021. rekao da Rusija planira nasilnu smenu vlade u Ukrajini.

Drugi izvor je rekao da su u decembru 2021. najviši zvaničnici Rusije razgovarali o tome kako će Ukrajina biti podeljena između velikih ruskih korporacija.

Foto: EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT

Viktor Medvedčuk i Vladimir Putin

U izveštaju se citira osoba koju je Vjorstka nazvala „starim Putinovim prijateljem“ koja je rekla da je ministar odbrane Sergej Šojgu podržao Putinov plan jer je bio siguran da će vojna operacija biti brza, na način sličan aneksiji ukrajinskog Krima 2014.

Izvori u Putinovoj administraciji rekli su Vjorstki da Putin planira brzo da preuzme Ukrajinu i da ne očekuje da će to dugo trajati. Međutim, pokazalo se da je to pogrešno jer je Ukrajina pružala čvrst otpor uz podršku NATO-a i njegovih saveznika.

Bivši zvaničnik Kremlja rekao je za ovaj sajt da su skoro svi u ruskoj političkoj i vojnoj eliti protiv rata u Ukrajini.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, do sredine aprila najmanje 8.500 ukrajinskih civila je ubijeno, a više od 14.000 je ranjeno kao rezultat rata. Tačan broj vojnih žrtava nije dostupan, ali većina analitičara kaže da su obe strane izgubile hiljade vojnika u borbama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sale

pre 1 godinu

Bivši zvaničnik Kremlja rekao je da su skoro svi u ruskoj političkoj i vojnoj eliti protiv rata u Ukrajini?Koje gluüpsti.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

26.06.2024

06:59

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija