• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RIA Novosti

28.04.2023

22:51

AMERIČKI POLITIKOLOZI DALI PROGNOZU ZA PREDSEDNIČKU TRKU U SAD! Bajden neće imati konkurenciju ali, mala verovatnoća da će dobiti Trampa

AP/Reuters

Vesti

AMERIČKI POLITIKOLOZI DALI PROGNOZU ZA PREDSEDNIČKU TRKU U SAD! Bajden neće imati konkurenciju ali, mala verovatnoća da će dobiti Trampa

Podeli vest

Bajden će pobediti konkurente u predizborima, ali će izgubiti od Trampa 2024.

Aktuelni američki predsednik Džo Bajden najverovatnije se neće suočiti sa žestokom konkurencijom na predstojećim predizborima Demokratske stranke, ali je malo verovatno da će pobediti u borbi protiv svog prethodnika, republikanca Donalda Trampa, na predsedničkim izborima 2024. godine, smatraju analitičari koje je intervjuisala RIA. Novosti.

Prema rezultatima ankete sociološke službe Galupa objavljene dan ranije, popularnost Bajdenove politike među Amerikancima ovog meseca je pala na najniži nivo od njegove inauguracije. Dakle, samo 37 odsto ispitanika odobrava Bajdenov rad na mestu šefa države. Suprotno mišljenje deli 59% učesnika ankete.

Istovremeno, kako je primetio Galup, dugi niz meseci rejting 46. predsednika SAD je ostao na nivou od oko 40%. Samo u julu 2022. ova cifra je pala na 38%. Tadašnji Bajdenov rejting smatran je najnižim u celoj njegovoj predsedničkoj karijeri.

Foto: Reuters

Badjen i Tramp

Prema Erlu Rasmusenu , potpredsedniku Vašingtonskog centra Evroazija , Bajden je doneo „pogrešnu odluku“ zvanično objavljujući svoju nameru da se ponovo kandiduje za predsednika 2024. godine. Svoje mišljenje analitičar je argumentovao poodmaklim godinama političara i nedavnom zabrinutošću zbog pada njegovih kognitivnih sposobnosti.

- U stvari, on nema druge jake kandidate (za demokratske predizbore - prim. aut.), barem sada nisu jasno vidljivi. U stvarnosti, elita Demokratske stranke više nikoga ne podržava - smatra Rasmusen.
Istovremeno, on je priznao da Bajden može imati rivala van demokratskih krugova na vidiku, iako je malo verovatno da će takav kandidat moći da dobije ozbiljnu podršku vladajućih elita.

- Čini se da Robert Kenedi Jr. ima potencijala, međutim, po svemu sudeći, politička elita nije na njegovoj strani. Stoga će se, kao Tulsi Gabard 2020. godine, gospodin Kenedi suočiti sa istim problemima - sugerisao je izvor, komentarišući perspektivu nećak ubijenog predsednika Roberta Kenedija, koji je takođe najavio svoju kandidaturu na izborima 2024. godine.

Foto: Tanjug/AP

Donald Tramp

Tramp: trka bez konkurenata?

U međuvremenu, Trampova popularnost i među republikancima lojalnim i „nezavisnim“ glasačima nastavlja da raste. Prema rezultatima poslednjih sedam anketa koje je objavio agregator Real Clear Politics, političar bi lako pobedio na unutarpartijskim izborima svoje stranke da su održani danas.

Dakle, prema anketama, Tramp bi verovatno mogao da dobije podršku više od 50 odsto registrovanih republikanaca. Za njim slede guverner Floride Ron DeSantis (23%), bivši potpredsednik SAD Majk Pens (5,4%) i bivša guvernerka Južne Karoline Niki Hejli (3,9%). Prema rečima Erla Rasmusena, Desantis je danas jedini koji bi mogao da se takmiči sa Trampom, ali su mu i u ovoj situaciji male šanse.

- Guverner DeSantis je veoma dobar guverner i ima sledbenike. On nema iskustvo u međunarodnim poslovima i harizmu koju Tramp ima. Što se tiče Trampa, sudeći po izgledu bivšeg predsednika, njegova popularnost je i dalje velika - rekao je on. – kaže politikolog.

Foto: Reutrs/AP

Džo Bajden

Analitičar smatra da će politička konfrontacija bivšeg i sadašnjeg predsednika SAD na izborima 2024. godine – ako bude – biti ravnopravne prirode. "Iako je definitivno bilo upitne manipulacije na poslednjim predsedničkim izborima, Trampovi stalni komentari nakon poraza na izborima nisu mu dali dodatnu podršku. Međutim, čini se da je optužnica DOJ-a pomogla da se pojača Trampova podrška", dodao je on.

Njegovo mišljenje uveliko ponavlja i konzervativni politički analitičar Čarls Ortel, napominjući da Bajden ima "male šanse" da pobedi u revanšu protiv Trampa. „Ukoliko Tramp ne bude zatvoren za ozbiljne zločine, siguran sam da će lako pobediti Bajdena 2024. godine“, rekao je Ortel za RIA Novosti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Picek

pre 11 meseci

Nazalost uspavani Joe ce pobediti jer ce duboka drzava Trampa strpati u zatvor. Voleo bih da pogresim!

zora

pre 11 meseci

Americke sluzbe bi morale da preispitaju Bajdenovu imovinu znajuci da se suska kako je dobijao 10% od afere koju je imao njegov sin. Zakacili su se za Trampa a ovoga stavljaju sa strane a zna se kako je podrzavao sina.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija