• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/rt

07.05.2023

15:36

EVROPI PRETI NUKLEARNA KATASTROFA! BORBE SVE BLIŽE ZAPOROŠKOJ NUKLEARKI! Šef IAEA poslao zastrašujuće upozorenje! "Moramo da reagujemo..."

Reuters

Vesti

EVROPI PRETI NUKLEARNA KATASTROFA! BORBE SVE BLIŽE ZAPOROŠKOJ NUKLEARKI! Šef IAEA poslao zastrašujuće upozorenje! "Moramo da reagujemo..."

Podeli vest

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA), nezavisni organ pod okriljem UN, upozorila je da situacija kod nuklearne elektrane Zaporožje postaje sve opasnija.

Situacija oko najveće nuklearne elektrane na Starom kontinentu postaje "sve nepredvidljivija i potencijalno opasna", upozorio je Grosi na sajtu organizacije.

- Izuzetno sam zabrinut zbog veoma realnih rizika od nuklearne bezbednosti sa kojima se elektrana suočava. Moramo da delamo sada, kako bismo sprečili pretnju od ozbiljne nuklearne nesreće i njenih posledica po stanovništvo i životnu sredinu - istakao je on.

Grosi je rekao da IAEA tim, koji je postavljen da nadgleda elektranu, takođe prati evakuaciju iz obližnjeg grada Energodara koja je objavljena u petak.

Vršilac dužnosti guvernera Evgenij Balicki rekao je da će deca, stariji, bolnički pacijenti i druge ugrožene grupe biti premešteni zbog "pojačanog granatiranja" sa ukrajinske strane.

Direktor elektrane Jurij Černičuk rekao je u petak da su svi reaktori zatvoreni i da osoblje "čini sve da osigura nuklearnu bezbednost."

Gradonačelnik Energodara Eduard Senovoz rekao je da se delimična evakuacija odvija po planu i da u gradu "nema panike."

Nuklearna elektrana Zaporožje prešla je pod kontrolu Moskve tokom Specijalne vojne operacije pokrenute u februaru prošle godine, a sam region Zaporožje se, uz Hersonsku oblast i Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku, pripojio Ruskoj Federaciji nakon referenduma održanih prošlog septembra.

Moskva je optužila Kijev za artiljerijske napade u blizini elektrane, istakavši da bi to moglo izazvati nuklearnu katastrofu. "Tajms" je prošlog meseca izvestio da su ukrajinske trupe bezuspešno pokušale da osvoje elektranu u oktobru prošle godine. Kijev nije potvrdio ove vesti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija