• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/index

10.05.2023

15:30

DA LI JE PRIGOŽIN UPRAVO NAPAO PUTINA?! Šef Vagnera izazvao skandal u Rusiji! "Ako srećni deda ispadne smeće..."

Tanjug/AP

Vesti

DA LI JE PRIGOŽIN UPRAVO NAPAO PUTINA?! Šef Vagnera izazvao skandal u Rusiji! "Ako srećni deda ispadne smeće..."

Podeli vest

Lider ruske formacije Vagner Jevgenij Prigožin po prvi put je uputio direktnu prozivku ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, nazvavši ga "dedom" koji ne vidi šta mu se dešava u zemlji.

Naime, Prigožin je objavio video u kome ponovo žali zbog nedostatka municije i okrivljuje rusko ministarstvo odbrane zbog toga što obećana isporuka kasni, piše Kijev post.

U snimku koji traje 27 minuta, Prigožin grdi „dedu“ koji izgleda da je srećan i raspoložen uprkos teškim uslovima sa kojima se Rusi suočavaju na prvoj liniji fronta.

- Neki ljudi se bore i štede rezerve, a neki gomilaju rezerve umesto da snabdevaju trupe na frontu. I umesto da potroše granatu, ubiju neprijatelja, spasu živote naših vojnika, oni ubijaju naše vojnike - rekao je Prigožin.

Zatim se, prema mišljenju mnogih, obratio direktno Putinu.

- A srećni deda misli da je sve dobro. A šta bi država trebalo da radi dalje? Ako se pokaže da je u pravu, neka Bog blagoslovi sve - rekao je Prigožin.

Foto: Tanjug/AP

 

Njegove naredne izjave su podgrejale sumnje da je deda, zapravo Putin.

- Ali šta da radi država, šta da rade naša deca, unuci i budućnost Rusije i kako da dobijemo rat ako se slučajno, pretpostavljam, ispostavi da je ovaj deda potpuno smeće - dodaje on.

Podsetimo, Prigožin se do sada više puta javno sukobljavao sa ruskim Ministarstvom odbrane oko isporuke municije za njegove trupe.

On je 5. maja objavio snimak na kojem izgleda kako stoji među leševima svojih plaćenika, uzvikujući psovke na račun čelnika ruskog Ministarstva odbrane i zahtevajući da im daju municiju. On je izjavio da će, ako se to ne dogodi, PMC-ovi krenuti iz Bahmuta 10. maja.

Prigožin je u poslednjem 27 minuta dugom video-obraćanju, koji je objavila njegova pres-služba ubrzo nakon Parade pobede u Moskvi. On je naveo da je ruska vojna jedinica pobegla sa svojih položaja u blizini Bahmuta, grada koji je zbog brutalnosti borbi i broja stradalih dobio nadimak „mašina za mlevenje mesa“.

 

 

- Danas je jedna od jedinica ministarstva odbrane pobegla sa jednog od naših bokova… razotkrivajući naše položaje - naveo je Prigožin i ponovo upozorio da će njegova jedinica ovih dana napustiti Bahmut, ukoliko joj Kremlj ne dostavi neophodno oružje.

Optužio je vođe ruske vojske da pokušavaju da „prevare“ Putina.

Podsetimo, prethodne nedelje Prigožin je po prvi put zapretio ministru odbrane Sergeju Šojguu i komandantu ruskih snaga u Ukrajini Valeriju Gerasimovu i postavio ultimatum – ako Vagnerovi borci ne dobiju potrebnu municiju, 10. maja napuštaju Bahmut – grad koji pokušavaju da osvoje mesecima.

- Ovi momci su Vagnerovci koji su danas umrli. Krv je još sveža. Sve ih snimite. Ovo su nečiji očevi i sinovi. A vi koji nam ne date municiju gorite u paklu! Vi sedite po svojim luksuznim foteljama, deca su vam zavisna od snimanja videa za Jutjub. Mislite da ste gospodari ovog života? Mislite da možete da raspolažete njihovim životima? Ako imate skladišta puna municije, onda možete - rekao je Prigožin.

Samo dva dana kasnije, Prigožin je objavio da je dobio uverenje da municija stiže, i tako jasno stavio do znanja svima da su Vladimir Putin i Sergej Šojgu poklekli pred njegovim ultimatumom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Duda

pre 11 meseci

Sta je Prigozn, hteo si Putinovo mesto, sad divljas. Sram da te bude izdajnice.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca
Društvo

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca

Muška neplodnost iznosi od 20 do 50 odsto, a kako je izjavila profesor dr Olivera Džatić Smiljković, načelnik Odeljenja steriliteta u Ginekološko akušerskoj klinici "Narodni front", na nalaz spermograma, odnosno neplodnost kod jačeg pola dosta utiču i virusne infekcije, što je posebno primećeno tokom epidemije korona virusa.

26.04.2024

09:37

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija