• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnik

31.05.2023

12:58

GLOBALNI MEGAPOTRES! INDIJA U NATO PLUS?! Isplivale informacije o pozivu za članstvo, Kongres dao preporuku, čeka se samo...

Image by Pexels from Pixabay

Vesti

GLOBALNI MEGAPOTRES! INDIJA U NATO PLUS?! Isplivale informacije o pozivu za članstvo, Kongres dao preporuku, čeka se samo...

Podeli vest

Indija, kao jedan od najbližih partnera SAD, sa kojim se odnosi intenzivno razvijaju, trebalo bi da odluči da li će se pridružiti grupi „NATO plus“, izjavio je američki ambasador u Indiji Erik Garseti u intervjuu indijskoj televiziji „Vion“.

Informacija da će Indija biti pozvana u „NATO plus“ grupu u kojoj su osim zemalja članica NATO i Australija, Novi Zeland, Japan, Južna Koreja i Izrael, pojavila se nakon preporuke za prijem Indije.

Preporuku je 24. maja izdao specijalni komitet Kongresa SAD za stratešku konkurenciju između SAD i Komunističke partije Kine.

- Ojačali smo našu odbrambenu saradnju, a to je nemoguće bilo zamisliti pre 30 do 40 godina, približavamo se Indiji čak i više nego što se približavamo našim najbližim saveznicima: zajednička proizvodnja, mogućnost da se Indiji prodaju važni vojni sistemi i tehnika, kako bi se osigurala bezbednost Indije. Mislim da su sve varijante razvoja saradnje sada na stolu - rekao je on.

Istakao je da će Indija sama doneti odluku kako će postupiti, ali da je uveren da će to predstavljati četvorostrani strateški dijalog o bezbednosnim pitanjima.

- Mi smo usko povezani, delovi smo jednog regiona i želimo da u ovom regionu poštujemo slobodu, da u njemu obezbedimo našu zajedničku sigurnost, želimo mir, stabilnost i prosperitet - rekao je američki diplomata.

Komentarišući razne pozicije Indije i SAD o situaciji u Ukrajini Garseti je naveo da američka strana nastavlja da razgovara o tom pitanju sa Indijom.

Foto: Reuters

- Indija zna za granice i suverenitet. Konflikt u Ukrajini je uticao na Indiju u ekonomskom planu, a mi ćemo nastaviti da razgovaramo - naglasio je Garseti.

Erik Garseti je kalifornijski političar, član Demoratske partije SAD i bivši gradonačelnik Los Anđelesa koji je bio na toj poziciji 2013-2022. godine. Američki predsednik Džozef Bajden ga je imenovao za ambasadora Indije u julu 2021. godine.

Međutim, američki Senat je ratifikovao njegovu poziciju u martu 2023. godine nakon dugih rasprava zbog skandala oko njegovog najbližeg saradnika koji je okrivljen za višestruko seksualno uznemiravanje. Garseti je u aprilu došao u Nju Delhi i predao akreditive predsednici Indije Drupadi Murmu 11. maja 2023. godine.

Specijalni komitet američkog Kongresa za strateške konkurencije između SAD i Komunističke partije Kine u preporukama objavljenim 24. maja 2023. godine je naveo da „pobeda u strateškom takmičenju sa Komunističkom partijom Kine i osiguranje bezbednosti Tajvana zahteva od SAD da ojačaju veze sa saveznicima i partnerima za bezbednost, uključujući i Indiju“.

- Uključivanje Indije u mehanizam bezbednosti 'NATO plus' će biti zasnovan na tesnoj saradnji SAD i Indije u cilju učvršćivanja globalne bezbednosti i odvraćanja agresije Komunističke partije Kine u Indo-pacifičkom regionu - navodi se u dokumentu.

Koordinator Bele kuće za pitanja u Indo-pacifičkom regionu Kurt Kempbel je početkom 2023. godine izdvojio Indiju kao osnovni pravac diplomatskih akcija SAD za ovu godinu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Veteran

pre 10 meseci

Dosta je Indija TLACENA pod KOLONIZATORIMA,sada tome dolazi KRAJ!!!!

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17