• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

31.05.2023

13:52

MAĐARI NA UDARU ZBOG UKRAJINE! ORBANU NE VERUJU EVROPSKI LIDERI! Panika među zemljama EU, svi strahuju od mogućih poteza Budimpešte!

EPA

Vesti

MAĐARI NA UDARU ZBOG UKRAJINE! ORBANU NE VERUJU EVROPSKI LIDERI! Panika među zemljama EU, svi strahuju od mogućih poteza Budimpešte!

Podeli vest

Upitno je do koje je mere Mađarska u stanju da uspešno predsedava EU u narednom periodu, rekla je nemačka ministarka za Evropu Ana Lurman na sastanku evropskih ministara u Briselu.

Kako je istakla, glavne prepreke Mađarskoj predstavljaju kršenje vladavine prava i njena kolebljiva pozicija po pitanju podrške Ukrajini. 

- Nelagoda je ono što svi osećamo - izjavio je holandski ministar spoljnih poslova Vopke Hoestra, prenosi agencija Frans pres.

Kako piše "Politiko", to što je na Mađarsku red da preuzme predsedavanje EU uznemirilo je pojedine kritičare Budimpešte, koji ističu da se vlada premijera Viktora Orbana suočava sa optužbama o nazadovanju demokratije.  

Podsetimo, Mađarska, koja ima pravo veta, protivi se izdvajanju dodatnih 500 miliona evra iz budžeta Evropskog fonda za mir za potrebe Kijeva sve dok se mađarska OTP banka nalazi na ukrajinskoj listi "sponzora rata".

Evropski parlament takođe preispituje sposobnost Mađarske da naredne godine predsedava Evropskoj uniji, s obzirom na probleme te zemlje s vladavinom prava, piše u nacrtu parlamentarne rezolucije.

Zadatak države koja predsedava EU je da planira i predsedava sastancima ministara i pripremnih tela Unije, kao i da predstavlja EU u odnosima i vezama s ostalim EU institucijama i međunarodnim organizacijama.

Predsedništvo je odgovorno za angažman i rad na zakonodavstvu EU, te mora da deluje kao pošten i neutralan posrednik, a to je uslov koji Mađarska, zbog brojnih sukoba sa Unijom, neće moći da ispuni, dodaje se u nacrtu rezolucije.

- Evropski parlament preispituje na koji način Mađarska može verodostojno da ispuni zadatak u 2024. godini, s obzirom na nepoštovanje prava EU i vrednosti sadržanih u članu 2 Ugovora o EU, te kako može da se pridržava načela iskrene saradnje - navodi se u nacrtu rezolucije koja će biti usvojena 1. juna, prenosi "Rojters".

Kako objašnjava "Politiko", predsedavanje EU se rotira između država članica svakih šest meseci, pri čemu je predsedavajuća država zadužena da pomogne u određivanju agendi i prioriteta tokom tog perioda.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija