• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.06.2023

00:15

BIVŠI SAVETNIK CIA UPOZORAVA, NISMO NI SVESNI ŠTA NAM RADE! Amerikanci poseduju zastrašujuću opremu, nadzor iz 2013. je dečja igra u odnosu na ovo!

Reuters/Pixabay

Vesti

BIVŠI SAVETNIK CIA UPOZORAVA, NISMO NI SVESNI ŠTA NAM RADE! Amerikanci poseduju zastrašujuću opremu, nadzor iz 2013. je dečja igra u odnosu na ovo!

Podeli vest

Bivši savetnik CIA Edvard Snouden, koji je pre 10 godina u javnost izneo tajna dokumenta koja su pokazala postojanje velikog broja tajnih projekata nadziranja, rekao je u intervjuu posle 10 godina izgnanstva da je nadzor iz 2013. godine "dečja igra" u poređenju sa današnjom tehnologijom.

Snouden je upozorio da je tehnologija nadzora danas mnogo naprednija i nametljivija u odnosu na onu koju su koristile američke i britanske obaveštajne agencije, a koju je on otkrio 9. juna 2013. godine.

On je istakao za Gardijan da se ne kaje zbog onoga što je uradio. Snouden je, međutim, rekao da je nezadovoljan zbog sve većeg prodora u privatnost ljudi i u stvarnom i u digitalnom svetu, navodeći komercijalno dostupne kamere za video nadzor, prepoznavanje lica, veštačku inteligenciju, kao i špijunske softvere kao što je "Pegaz" koji se koristi protiv disidenata i novinara.

Snouden se nalazi u egzilu u Rusiji od 2013. godine nakon što je pobegao iz Hong Konga, gde je novinarima predao desetine hiljada strogo poverljivih dokumenata.

On je dobio rusko državljanstvo prošle godine, dve godine nakon što je podneo zahtev, od kada je smanjio broj pojavljivanja u javnosti u poslednje dve godine, delimično zbog porodičnih obaveza jer ima dva mala sina.

Snouden je, međutim, ostao u kontaktu tokom poslednje decenije sa tri novinara iz Hong Konga, uključujući reportera Gardijana. Izazvao je veliku kontroverzu kada je u javnosti izneo tajne dokumente koji su pokazali postojanje velikog broja tajnih projekata nadziranja, kao i dokumente koji pokazuju da su SAD sprovodile hakerske napade u računare širom sveta, između ostalog i u toku sastanka. G20 u Londonu 2009. godine, u Hongkongu i Kini.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pax_orion

pre 10 meseci

edvard the muppet sa putinovom rukom u šupku :D

Samosvesna građanka

pre 10 meseci

Snouden se nalazi u egzilu u Rusiji od 2013. godine nakon što je pobegao iz Hong Konga, gde je novinarima predao desetine hiljada strogo poverljivih dokumenata. U tim dokumentima je i podatak da se vrh sadašnje vlasti (uključujući i Veleizdajnika!) obratio Amerikancima s molbom da dođu na vlast u Srbiji a zauzvrat će pomoći da Kosovo* postane nezavisna dražava i učiniće i sve ostalo što bude traženo a o tome piše i u ,,Vikiliksovim depešama'' Nikole Vrzića.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija