• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RT Balkan

11.06.2023

07:00

AMERIKANCI MESECIMA UNAPRED ZNALI DA UKRAJINA PLANIRA SABOTAŽU NA SEVERNOM TOKU! CIA obavestila Brisel o umešanosti, ali... Zašto se ćutalo?

Reuters

Vesti

AMERIKANCI MESECIMA UNAPRED ZNALI DA UKRAJINA PLANIRA SABOTAŽU NA SEVERNOM TOKU! CIA obavestila Brisel o umešanosti, ali... Zašto se ćutalo?

Podeli vest

Brisel se uzdržao da javno govori o navodnoj ulozi Ukrajine u sabotaži, zbog zabrinutosti da bi to moglo da izazove "velike tenzije" u zapadnom savezu sa Ukrajinom dok traje sukob sa Rusijom

CIA je obavestila belgijsku tajnu službu, ADIV, o mogućoj umešanosti Ukrajine u sabotažu gasovoda Severni tok, ubrzo nakon što se ovaj incident dogodio, rekli su dobro obavešteni izvori listu "Tijd".

Podatak o podvodnoj eksloziji, koja je oštetila ključnu komponentu evropske energetske infrastrukture, obezbeđen je na strogo poverljivoj osnovi od strane američkih obaveštajnih službi, napisao je belgijski medij u izveštaju u subotu.

Ljudi koji su govorili za ovaj list naveli su da CIA nije otkrila odakle je dobila informacije koje ukazuju na odgovornost Kijeva, navodeći potrebu da zaštite svoje izvore.

Brisel se uzdržao da javno govori o navodnoj ulozi Ukrajine u sabotaži, zbog zabrinutosti da bi to moglo da izazove "velike tenzije" u zapadnom savezu sa Ukrajinom dok traje sukob sa Rusijom, navodi "Tijd".

Ova priča "ilustruje kako zapadne obaveštajne službe, uključujući i belgijske, mesecima znaju da Ukrajina verovatno ima udela u jednom od najbrutalnijih i najopasnijih napada na evropsku energetsku infrastrukturu“, piše list.

Foto: Reuters

Severni tok

Na pitanje ovog lista o tome, portparol belgijskog ministra odbrane rekao je: "Ne komentarišemo rad naše obaveštajne službe i kontakte koje naša obaveštajna služba ima sa partnerskim službama".

Ranije ove nedelje, "Vašington post" je objavio da su američki obaveštajci mesecima znali da ukrajinski državni operativci planiraju da unište gasovod Severni tok, izgrađen za isporuku ruskog gasa u Evropu preko Nemačke.

U martu su neki zapadni mediji tvrdili da je "proukrajinska grupa“ digla u vazduh cevovod, koristeći iznajmljenu jahtu za transport eksploziva do lokacije eksplozije u Baltičkom moru.

Rusija je te izveštaje odbacila kao pokušaj da se odvrati pažnja javnosti sa članka novinara Simora Herša, dobitnika Pulicerove nagrade, koji je u februaru insistirao na tome da je američki predsednik Džozef Bajden izdao naređenje da se uništi Severni tok.

Prema rečima dobro obaveštenog izvora, eksploziv su postavili u cevovode u junu 2022. ronioci američke mornarice pod okriljem NATO vežbe.

Portparolka američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Adrijen Votson demantovala je Heršov izveštaj, nazvavši ga "potpuno lažnim i potpunom fikcijom".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Doca

pre 1 godinu

Ko još veruje u sposobnost Ukrainaca da izvrše ovo? Samo MI6 i CIA. Sve ostalo su gluposti.

Simke

pre 1 godinu

Nesprecavanje zlocina za koji znate da se planira i da ce se dogoditi, svrstava vad kao saucesnika u tom zlocinu. U ostalom, sumnjam da je to Ukrajina mogla da uradi, i ja sam mišljenja da je to uradila Amerika. Sramota je da se toliko hvale svojoj moći i snazi, prete, na kraju kada izvedu ovakav zločin peru se na sve moguće načine,boje se eskalacije. Čemu onda hvalisanje na sva usta kad ste kukavice!

ZAPADNI SAVEZ NA STAKLENIM NOGAMA! Novi izveštaj dokazuje umešanost SAD u diverziju na Severnom toku?! Ukrajina imala detaljan plan, CIA sve znala Zelenski ništa?!
Planeta

ZAPADNI SAVEZ NA STAKLENIM NOGAMA! Novi izveštaj dokazuje umešanost SAD u diverziju na Severnom toku?! Ukrajina imala detaljan plan, CIA sve znala Zelenski ništa?!

Tri meseca pre nego što su saboteri bombardovali gasovod Severni tok, Bajdenova administracija je od bliskog saveznika saznala da ukrajinska vojska planira tajni napad na mrežu podvodnih gasovoda koristeći mali tim ronilaca koji su direktno izveštavali glavnokomandujućeg Oružane snage Ukrajine, piše Vašington post.

06.06.2023

19:26

sledeća vest

Vesti

TV

Avioni F16 su podvala za Ukrajinu! Kolektivni Zapad ima tajni cilj zbog kog isporučuje zastarelo oružje! (VIDEO)
Live TV

Avioni F16 su podvala za Ukrajinu! Kolektivni Zapad ima tajni cilj zbog kog isporučuje zastarelo oružje! (VIDEO)

U Ukrajinu stigao treći Patriot iz Nemačke. Putin dočekao Orbana u Kremlju. Steže se obruč oko Srbije! Šta stoji iza NATO izviđačkih aktivnosti u našoj zemlji. Na ovu i druge važne teme u emisiji "Rat uživo" govorili su Svetislav Lutovac, stručnjak za bezbednost i kontraterorizam i pukovnik Milorad Đošić. Uživo u program putem vajber uključenja javio se novinar i ratni reporter Igor Damnjanović koji je komentarisao trenutnu situaciju na ukrajinskom frontu. Politikolog Andrea Lović javio se uživo u program gde je komentarisao situaciju u Velikoj Britaniji nakon pobede laburista na izborima.

05.07.2024

19:52

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija