• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije/mediji

15.06.2023

20:53 >> 13:28

BUDANOV U TEŠKOM STANJU? Obučeno 24.000 ukrajinskih vojnika! Postoji samo jedan plan!

Tanjug/AP

Vesti

BUDANOV U TEŠKOM STANJU? Obučeno 24.000 ukrajinskih vojnika! Postoji samo jedan plan!

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 477. dan.

Budanov u teškom stanju?

Načelnik vojne obaveštajne službe Ukrajine Kiril Budanov, koji je ranjen u ruskom raketnom napadu 29. maja, u teškom je stanju i nalazi se u bolnici Bundesvera u Berlinu, rekao je za Sputnjik pripadnik ruskih snaga bezbednosti pozivajući se na izvore u ukrajinskoj obaveštajnoj službi.

Kako je naveo, u ruskom napadu na sedište obaveštajne agencije u Kijevu pogođena je prostorija pored kabineta Budanova. Njega su izvukli iz ruševina i helikopterom prebacili u vojnu bazu u Žešovu u Poljskoj gde je specijalno sleteo američki vojni avion za evakuciju.

Informacije o tom letu sačuvane su u istoriji letova servisa „Flajtrejdar“.

Budanov se u javnosti ne pojavljuje upravo od 29. maja.

Mili: Obučili smo 60.000 Ukrajinaca za ofanzivu

Zapadne zemlje su obučile skoro 60.000 ukrajinskih vojnika za učešće u kontraofanzivi, rekao je general Mark Mili, predsedavajući Združenog generalštaba Oružanih snaga SAD u četvrtak na konferenciji za novinare u Briselu.

- Generalno, zahvaljujući međunarodnim naporima, skoro 60.000 ukrajinskih vojnika je obučeno za trenutnu operaciju - rekao je američki komandant.

Prema njegovim rečima, zapadne države će nastaviti da pružaju Kijevu "široku podršku – od snabdevanja savremenim naoružanjem do obezbeđivanja obaveštajnih informacija i obuke ukrajinskih snaga".

- Naša posvećenost Ukrajini ide dalje od "ovde i sada" - dodao je Mili.

EU obučila 24 hiljade ukrajinskih vojnika

Zemlje Evropske unije već su obučile 24 hiljade ukrajinskih vojnika i ta cifra će se povećavati, izjavio je vrhovni predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

On je na dvodnevnom sastanku šefova Ministara odbrane članica NATO-a dodao da će EU nastaviti da podržava Ukrajinu.

Kijev: Povratili smo kontrolu nad preko 100 kvadratnih kilometara teritorije

Ukrajina je povratila kontrolu nad preko 100 kvadratnih kilometara teritorije u svojoj kontraofanzivi protiv ruskih snaga, tvrdi brigadni general Aleksij Hromov.

- Spremni smo da nastavimo borbu za oslobađanje naše teritorije čak i golim rukama - rekao je Hromov na brifingu za medije.

Potvrdio je da je u ranim fazama ofanzive, koja je počela prošle nedelje, oslobođeno sedam naselja u istočnom regionu Donjecka i u južnom regionu Zaporožja.

Podoljak: Postoji samo jedan plan – maksimalno brutalno napredovanje sa maksimalnim ubistvom Rusa

Najbrutalnija ofanziva sa „maksimalnim ubijanjem Rusa” jedini je mogući scenario za Ukrajinu, jer bi bilo kakvi mirovni pregovori doveli do promene postojećeg režima u zemlji, kaže Mihail Podoljak, savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika.

Rusija zakazala izbore za 10. septembar

Centralna izborna komisija Rusije zakazala je danas izbore u četiri oblasti u Ukrajini koje su proglasile nezavisnost i na referendumu odlučile da se pripoje Rusiji za 10. septembar, kada će se glasati i u pojedinim oblastima Rusije.

Kako je navedeno izbori će biti sprovedeni u samoproglašenim Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti i u 20 konstitutivnih entiteta Ruske Federacije.

Biće održani i dodatni izbori poslanika Državne dume za četiri upražnjena mesta u jednomandatnim izbornim jedinicama, prenose RIA Novosti. Predsednički izbori u Rusiji zakazani su za proleće 2024. godine.

 

UZBUNA U UKRAJINI: SNIMLJENI SU U 14 SATI! Kijev primetio veliki pokret ruske vojske, oglasilo se ministarstvo odbrane! Šta se sprema u pravcu Bahmuta?!

 

Još jedan havarisani "bredli" 

 

 

 

 

UKRAJINA DOBIJA NOVO SMRTONOSNO ORUŽJE! Britanci šalju Kijevu dronove koji mogu da pogode Rusiju 

 

 

RUSIJA: Odbijena ukrajinska ofanziva u Zaporožju!

 

Šef IAEA stigao u Zaporošku oblast

Šef IAEA Rafael Grosi stigao je na teritoriju Zaporoške oblasti, koju kontroliše Rusija. On će danas posetiti Zaporošku nuklearku.

 

 

 

 

Ukrajinski piloti započeli obuku na lovcima F-16!

Ukrajinski piloti započeli su obuku na lovcima F-16, rekao je glavni sekretar NATO Jens Stoltenberg. On je to potvrdio na sastanku ministara odbrane NATO u Briselu.

 

 

 

NATO TRUPE DA UĐU U UKRAJINU?! Oglasio se načelnik štaba EU, ovo je i poruka Rusiji!

 

Uništen još jedan "leopard"?

Ruski telegram kanali navode da je nemalčki tenk "leopard" naleteo na minu i da je posada napustila vozilo

 

 

 

 

RUSIJA BACILA ULTIMATUM NA STO, STRAŠNA SUDBINA MNOGIH BIĆE ZAPEČAĆENA! Lavrov neumoljiv: Ako prehrambeni sporazum ne proradi do 17. jula, ne nadajte se...

 

Kadirov demantovao da je Delimhanov ranjen!


Čečenski lider Ramzan Kadirov rekao je da je jedan od njegovih visokih komandanata Adam Delimhanov živ, demantujući na taj način izveštaje da je ubijen ili ranjen u Ukrajini. 

Delimhanov je na čelu čečenske divizije ruske nacionalne garde i takođe je član ruske skupštine.

Kadirov je napisao na Telegramu u sredu da je Delimhanov živ i zdrav i da nije čak ni ranjen.

Kadirov je naveo da je od početka znao da je Delimhanov nepovređen, ali da je ćutao da bi, kako je rekao, "osramotio ukrajinske medije" koji su izveštavali o navodnoj povredi komandanta, preneo je Rojters. 

Ruski televizijski kanal Zvezda objavio je u sredu, pozivajući se na skupštinsku pres-službu, da je Delimhanov ranjen u Ukrajini. To je usledilo nakon što se na ukrajinskim društvenim mrežama pojavila informacija da je čečenski komandant ubijen u artiljerijskom napadu na jugu Ukrajine.

Foto: Reuters

Adam Delimhanov i čečenski borci u Marijupolju


 

 

Udari "šahidima" u Odeskoj oblasti i Harkovu

 

Eksplozije u Odeskoj oblasti i Harkovu. Prema vlastima i lokalnim telegramskim kanalima, rusi sz napalio "šahidima", ukrajinska strana tvrdi da je većinu oborila.

 

(VIDEO) PUTIN: ZA 10 DANA UNIŠTENO 160 UKRAJINSKIH TENKOVA I 360 OKLOPNIH VOZILA, ubijeno i ranjeno 7.500 vojnika! Toliko o kontraofanzivi Kijeva!

 

Novi napad na Krivi Rog!

Snage Ruske Federacije ponovo su gađale Krivi Rog. Oštećena su dva industrijska preduzeća, saopštio je šef OVA Sergej Lisak.

Povređen je 38-godišnji muškarac. U udarima su oštećeni gasovodi, dva civilna proizvodna pogona, prodavnica guma i autobus. PVO je oborio jednu raketu, navode ukrajinski izvori.


 

 

 

Masovni napad dronovima na Krim

Tokom noći nad Krimom je oboreno šest bespilotnih letelica, još tri su utopljena i onesposobljena elektronskim ratovanjem, jedna bespilotna letelica je detonirana, nije bilo žrtava, rekao je šef regiona Sergej Aksjonov na svom Telegram kanalu.

"Tokom noći i jutra zabeleženo je devet bespilotnih letelica iznad teritorije Republike Krim: šest su oborile snage PVO, tri su zaglavljene i sletele elektronskim ratovanjem“, rekao je on.

Detonirani dron preleteo je iznad Krasnogvardejskog okruga, u selu Dokučaevo, precizirao je Aksjonov.

 

JEDAN PRIZOR NA FRONTU BIĆE ZNAK DA JE KIJEV KRENUO NA SVE ILI NIŠTA! Američki general otkrio prelomni trenutak kontraofanzive, Strelkov: Pustite ih, neka uđu u zamku!




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Kosta

pre 1 godinu

Slovenija donira svoja 3 straija, gusenicna, pvo sistema Roland Ukrajini a i Francuska jos 5 takvih sistema. Australija je pocela sa donacijom za Ukrajinu od 41 avion F-18/A Hornet, vec 11 ih je poslano u pravcu Poljske. Kipar preko Grcke salje jos 12 vozila BMP-1, 2 pvo sistema Strela-10, i 4 tenka T-80U. Italijja salje 16 lakih haubica 105mm i municiju za njih. Saudiska Arsbija daje Ukrajini 30 lansera stinger. Pakistan preko SAD daje ukrajincima 10 000 granata 122mm Kraljevina Jordan salje oklopne transportere M113a4 11 komada, i 12 haubica m2a2 105mm

pax_orion

pre 1 godinu

e čim je kozojeb kadir rekao da je on živ onda je 100% na groblju :D

Rale

pre 1 godinu

Pa ukrajinci nisu rekli da je Zcovek Kadirova ranjen, nego su to objavili ruski blogeri....ispade sada da rusi sami lazu....nije valjda....

Pera

pre 1 godinu

Kod Orihiva sa prve linije se vratio Leopsad 2 tenk, ostecen, nista neobico rekli bi mi ali ostecenja su zanimljiva, pogodjen je sa 3 granate 125mm koje nisu probile oklop, jednom 115mm koja je iskrivils cev topa, i jos jednom 125mm potkalibarnom sa osiromasenim uranijumom, ruska Svinets-2 koja je probila cev topa blizu kupole, sa strane je pogodjen pt raketom kornet a pozadi kod motora zaglavljena je ostala granata 100mm pt topa Sprut....tenk definitivno ide na opravku ali je pokazao nevrivatnu ixdrzljivost u borbi, pogadjan sa toliko mnogo kalibsra , uspeo je da se vrati sa svojim pogonom

krle

pre 1 godinu

Evo vec 6 put se "ofanziva slomila" od pre nedelju dana od kad je pocela , a mi chelengere nismo jos ni videli samo nesto leoparda od kojih se polovica pokazala da su prepravljeni T-62 da lice izvana na leoparde....ko bre pise takve nebuloze??? O pretnjama profesora Sergeja karaganova niko ni reci, on saziva da se baci par nuklernih bombi na Poljsku i tim "spasi covecanstvo". Zanimljivo je sto svaki rus, ama svaki, koji pocne da prica o nuklearnom oruziju govori kako ce rusi tim oruzijem pobediti, a niko od njih ni da pomene da "svaka toljaga ima dva kraja", da ce ako oni ispale nuklearne projektile ispaliti i amerikanci, i englezi i francuzi, tako da ce i St. Petesburg i Kaliningrad, i Moskva i Vladivostok i Novosibirsk ( rusima ne sme da se kaze da ce da poginu, samo oni "drugi" ima da ginu)... nesta ce zajedno sa stanovnicima, a sa tim i celi ljudski rod.

Brajko

pre 1 godinu

Budanov zdrav i ziv, prica o njegovom ranjavanju ( da je ranjen 29.05. objavilo bi se jos tada a ne da Budanov da intervju za BBC 10.06 a objavi se ranjavanje tek sada ) je prica da se kontrira prici koja se rasirila on ranjavanju Delihmanova koji isto tako nije ni ogreban. Dokle bre to decije "nadmudrivanje"? Ruski blogeri (narocito Rybar i Starshi Eddyja) "podivljali" na komandu ruske vojske zbog incidenta kod Kremine kad a su vojnici postrojeni cekali 2 sata da dodje komandant divizije i odrzi govor a umesto toga zasuti su HIMARS-om i gubici iznose preko 500 mrtvih i ranjenih.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Počinje suđenje lažnoj zubarki: Falsifikovala diplomu i prevarila 40 ljudi
Hronika

Počinje suđenje lažnoj zubarki: Falsifikovala diplomu i prevarila 40 ljudi

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu danas počinje suđenje Snežani Stević (48) koja je uhapšena početkom marta ove godine zbog sumnje da se bavila nadrilekarstvom i radila estetske i stomatološke zahvate u svom salonu lepote "BV Dental Estetic", a protiv nje podneta je i krivična prijava zbog falsifikovanja diplome.

03.07.2024

09:15

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija