• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Informer

19.06.2023

22:57 >> 15:17

DESTABILIZACIJA! KINA NEĆE SLATI RUSIJI ORUŽJE! FSB OSUJETIO TERORISTIČKI NAPAD U ZAPOROŽJU! RUSI POSLALI TENK PUN EKSPLOZIVA NA UKRAJINCE! Komandant Ahmata: Kontraofanziva staje za najviše mesec i po dana (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

DESTABILIZACIJA! KINA NEĆE SLATI RUSIJI ORUŽJE! FSB OSUJETIO TERORISTIČKI NAPAD U ZAPOROŽJU! RUSI POSLALI TENK PUN EKSPLOZIVA NA UKRAJINCE! Komandant Ahmata: Kontraofanziva staje za najviše mesec i po dana (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Specijalna vojna operacija u Ukrajini je ušla u 481. dan! Žestoke borbe vode se na svim linijama fronta gde VSU pokušava da probije ruske položaje

Zelenski se obratio

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je danas da ukrajinske snage nisu izgubile pozicije u kontraofanzivi protiv ruskih snaga, dok su neprijateljske snage pretrpele samo gubitke.

"U nekim sektorima, naše snage se kreću napred, u drugima branimo pozicije i odolevamo napadima okupatora", rekao je Zelenski u svome noćnom videoobraćanju.

"Nismo izgubili pozicije nego ih oslobodili. A oni imaju samo gubitke. Sveukupno, situacija je takva da stvaramo pritisak, što oslobađa put našoj zastavi", rekao je ukrajinski čelnik.

Budanov je mrtav?

Lavrov: Cilj Zapada je destabilizacija Rusije

Blinken: Kina je uverila SAD da neće slati smrtonosnu tehnologiju Rusiji

Kina je uverila da nije i da neće poslati smrtonosnu tehnologiju Rusiji, ali su Sjedinjene Države i dalje zabrinute da bi kineske kompanije to mogle da urade, izjavio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken.

- Ono oko čega smo stalno zabrinuti su kineske kompanije koje mogu Rusiji da obezbede tehnologiju koju ona koristi za agresiju na Ukrajinu. Zamolili smo kinesku vladu da pazi na takve aktivnosti - rekao je Blinken.

Stoltenberg: Članstvo Ukrajine u
NATO neće biti tema samita u Viljnusu

Foto: Reuters

Zemlje NATO-a prilikom pripreme julskog samita u Viljnusu ne razmatraju mogućnost formalnog poziva Ukrajini za članstvo u Alijansi, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.
„Na samitu i prilikom pripreme za samit ne razmatramo formalni poziv Ukrajini, razgovaramo o tome kakve ćemo odluke doneti kako bismo približili Ukrajinu Alijanse, imamo konsultacije, ne želim ništa da prejudiciram. Svi saveznici su saglasni da su vrata Alijanse otvorena, da će Ukrajina postati članica NATO-a i da Rusija nema pravo na veto. Sada nam je važno da se Ukrajina sačuva kao suverena, nezavisna država", rekao je Stoltenberg.
Samit NATO-a biće održan u Viljnusu 11. i 12. jula.

Komandant „Ahmata": Ukrajinska ofanziva
trajaće još najviše mesec i po dana

Ukrajinska kontraofanziva trajaće još oko mesec do mesec i po dana, smatra pomoćnik čečenskog lidera i komandant specijalnih odreda „Ahmat" Apti Alaudinov.
„Mislim da sve to može da traje još mesec do mesec i po dana. Do poslednjeg Ukrajinca. A dalje će već početi, verovatno, tiho napredovanje naših snaga u pravcu Kijeva", rekao je Alaudinov za televizijski kanal „Rusija 1".
Alaudinov je početkom juna prebačen iz Luganske Narodne Republike u marjinski pravac u Donjeckoj Narodnoj Republici.
Prema njegovim rečima, Zapad će do poslednjeg trenutka „pritiskati" Kijev, kako bi ukrajinske snage pokazale makar nekakav rezultat.

(VIDEO) BRITANSKI ČELINDŽERI NA PRVOJ LINIJI FRONTA?! RUSIJA JASNA, PROĆI ĆE ISTO KAO NEMAČKI LEOPARDI! E, sad da ih vidimo u akciji!

Zelenski i Sunak o odbrambenim potrebama Kijeva

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski napisao je na svom Telegram-kanalu da je održao telefonski razgovor s premijerom Velike Britanije Rišijem Sunakom, s kojim je razmotrio odbrambene potrebe Ukrajine.
„Tokom telefonskog razgovora s premijerom Velike Britanije Rišijem Sunakom bilo je reči o toku borbenih dejstava, odbrambenim potrebama Ukrajine i daljoj saradnji radi širenja mogućnosti Ukrajine na bojnom polju, pre svega zahvaljujući dalekometnom oružju", naveo je Zelenski.
On je, takođe, zahvalio Sunaku za organizovanje konfrencije za obnovu Ukrajine, koja će biti održana u Londonu 21. i 22. juna.
Tema razgovora bilo je i pitanje članstva Ukrajine u NATO-u, kao i garancije bezbednosti.
12:03 19.06.2023
Ruske snage otkrile su i likvidirale 14 članova diverzantsko-izviđačke grupe Oružanih snaga Ukrajine koje su pokušale da se probiju u pravcu Lisičanska u LNR zbog izvršenja terorističkih akata, izjavio je vojni stručnjak iz LNR pukovnik Vitalij Kiseljov za „Prvi kanal".

FSB osujetio ukrajinski teroristički napad u Zaporožju

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je danas da je sprečila terorističke napade koje je planirala ukrajinska vojna obaveštajna služba protiv visokih zvaničnika Zaporoške oblasti. U saopštenju se precizira da su ruski kontraobaveštajci identifikovali aktivnog ukrajinskog obaveštajca i ustanovili da nadgleda aktivnosti svojih ukrajinskih saučesnika koje je lično regrutovao u Zaporoškoj oblasti, prenosi Tass.
FSB je potvrdila da su "dobijene potpune informacije u vezi sa operacijama koje sprovodi Glavna obaveštajna uprava ukrajinskog ministarstva odbrane".
Privedena je ženska osoba saučesnik, zaplenjena su sredstva namenjena izvršenju zločina i razotkriveni kanali tajne komunikacije i šeme finansiranja, saopšteno je iz ruske FSB.

(VIDEO) NISI OKLEVALI NI SEKUND, ČIM JE PRIMIO SOS POZIV ADMIRAL GORŠKOV JE KRENUO! Ruska mornarica u Mediteranu spasila 68 brodolomnika!

Rusi poslali tenk pun eksploziva na Ukrajince!

 

 

Ruske snage napunile su tenk eksplozivom u blizini Marinke u Donjeckoj oblasti na jugoistoku Ukrajine i usmerile ga ka ukrajinskim položajima. Pretpostavlja se da se radilo o tenku T-54 ili T-55 starom 70 godina. Međutim, tenk nije stigao daleko jer je izgleda pogodio minu, a zatim ga je pogodila ukrajinska protivtenkovska raketa, nakon čega je tenk nestao u oblaku dima i krhotina.
Forbes piše da ovakav tip napada s improviziranom eksplozivnom napravom na vozilu sugerira sve veći očaj ruskih snaga, 16 mjeseci nakon što je Rusija pokrenula invaziju na susjednu Ukrajinu. Deseci tisuća ruskih vojnika su ranjeni ili ubijeni u borbama.

AP: Snimak dronom otkrio, automobil na brani Kaohvka

 

 

Rusija je imala "sredstva, motiv i priliku" da sruši branu Kahovka ranije ovog mjseca, izvestila je novinska mreža AP, otkrivajući da je imala pristup ekskluzivnim fotografijama i snimcima dronom. AP navodi tako da su danima pre eksplozije na brani, kako se vidi na snimcima, ruski vojnici bili na obali Dnjepra.
Opušteno dok su hodali napred nazad do brane bez prikrivanja - što sugeriše da su suvereno kontrolisali područje, a posebno strateški vitalnu branu.
Fotografije snimljene dronom, koje su snimljene 28. maja, prikazuju automobil parkiran na brani, čiji je krov uredno razrezan kako bi se otkrile ogromne bačve, jedna s nečim što se čini da je nagazna mina pričvršćena na poklopac i kabl koji vodi prema ruskoj strani reke. Ne zna se koliko je auto tamo bio parkiran.

Rusi premeštaju snage ka Zaporožju i Bahmutu

U proteklih 10 dana, Rusija je počela premeštanje snaga sa istočne obale reke Dnjepar da bi ojačala sektore Zaporožja i Bahmut, saopštilo je 19. juna Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.
Moskva verovatno veruje da je napad na reku Dnjepar manje verovatan nakon poplave izazvane uništenjem brane Kahovka 6. juna, piše ministarstvo.
Prema izveštaju, preraspoređivanje verovatno uključuje delove Grupe snaga Dnjepar, uključujući hiljade vojnika iz 34. odvojene motorizovane brigade, vazdušno-desantnih snaga (VDV) i jedinica pomorske pešadije.
Teške borbe se vode u Zaporoškoj oblasti i oko Bahmuta u okviru ukrajinske kontraofanzive. 

(VIDEO) NISI OKLEVALI NI SEKUND, ČIM JE PRIMIO SOS POZIV ADMIRAL GORŠKOV JE KRENUO! Ruska mornarica u Mediteranu spasila 68 brodolomnika!

Lavrov jasan, Vašington želi da
destabilizuje situaciju pred izbore

Foto: Reuters

SAD su postavile cilj da destabilizuju situaciju u Rusiji pred predsedničke izbore, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
On je na sednici komisije za međunarodnu saradnju i podršku zemljacima u
inostranstvu, u okviru vladajuće stranke Jedinstvena Rusija, rekao da ne prestaje zlobna praksa mešanja SAD u unutrašnja pitanja suverenih zemalja.
- Oni otvoreno žele da destabilizuju situaciju u našoj zemlji, naročito u kontekstu predsedničkih izbora sledeće godine - istakao je Lavrov, prenosi RIA. 
Šef ruske diplomatije dodao je da postoje različiti oblici mešanja, uključujući pretnje, ucenjivanje i organizovanje obojenih revolucija.


U granatiranju grada Valujki u Belgoodskoj oblasti povređeno sedam osoba, među njima i dete

Prilikom granatiranja koje su ukrajinske snage izvele na grad Valujki u Belgorodskoj oblasti povređeno je sedam osoba, saopštio je gubernator regiona Vjačeslav Gladkov na Telegram kanalu.
U saopštenju se dodaje da je među povređenima i jedno dete.
Povređeni građani su kolima hitne pomoći prevezeni u Centralnu okružnu bolnicu.
Pored toga, oštećeno je pet zgrada i četiri privatna stambena objekta, na kojima su razbijeni prozori i oštećene fasade.
U toku je utvrđivanje informacija o šteti, na mestu događaja su operativne službe.
Grad Valujki udaljen je 15 kilometara od granice sa Ukrajinom, u njemu živi oko 30 hiljada ljudi.

ZAPAD SE PRIPREMA ZA POBEDU RUSIJE, DEŠAVANJA NA FRONTU SU JASNA! Britanski "Telegraf" upozorava da sada preti i krah NATO!

Na frontu plaćenici iz više od 15 zemalja

Foto: Tanjug/AP

Prisustvo stranih plaćenika iz više od 15 zemalja zabeleženo je na liniji borbenog kontakta u kupjanskom, krasnolimanskom i donjeckom pravcu, izjavio je za Sputnjik pukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.
„Tokom protekle sedmice, tokom analize obaveštajnih podataka u kupjanskom, krasnolimanskom i donjeckom pravcu, na liniji borbenog kontakta otkriveno je prisustvo plaćenika iz više od 15 zemalja", naveo je Maročko.
On je dodao da su najbrojnije grupe plaćenika u donjeckom i kupjanskom pravcu.

Saldo naveo kada će biti obnovljena Kahovska hidroelektrana

Obnavljanje Kahovske hidroelektrane moglo bi da počne kada se ukrajinska vojska bude udaljila na dovoljno bezbedno rastojanje, izjavio je za Sputnjik vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saldo.
„Definitivno, nakon postizanja ciljeva specijalne vojne operacije, ili čak ranije, kada oteramo neprijatelja na bezbedno rastojanje, počećemo da obnavljamo Kahovsku hidroelektranu. Drugog puta nema - previše je za nju vezana ekologija i ekonomija Hersonske oblasti i severnog Krima. To je principijelno pitanje", rekao je Saldo.

MOSKVA NE PRAŠTA! BUDANOV JE LEKCIJA SVIMA KOJI PRETE DA ĆE POBITI SVE RUSE! "Raketna kazna" za šefa obaveštajaca Ukrajine!

Ukrajina bi izraelske tenokove „merkava"

Foto: printscreen

Veliku partiju izraelskih otpisanih tenkova „merkava" mogle bi da dobiju Ukrajina i Poljska, piše portal „Vala" pozivajući se na tvrdnju neimenovanog poljskog vojnog eksperta.
Ranije je list „Ediot ahronot" preneo, pozivajući se na činovnike Ministarstva odbrane Izraela, da ta zemlja pregovora o ispruci više od 200 otpisanih tenkova „merkava" druge i treće generacije s dvema državama, od kojih je jedna u kontinentalnoj Evropi.
Prema informacijama „Vala", pregovori o isporukama tenkova mogli bi da počnu usled pritiska Vašingtona. Neimenovani poljski ekspert je pretpostavio da je oklopna tehnika namenjena Poljskoj i Ukrajini. Izvor portala iz izraelskih bezbednosnih krugova je potvrdio da se pregovara s dvema evropskim zemljama, dodavši da je za sada preuranjeno govoriti o zaključenju ugovora.

HOĆE LI EU PREŽIVETI?! ŽESTOK SUKOB NEMAČKE I FRANCUSKE! Hrvati stali uz Berlin, Italija podržava Pariz! U POZADINI JE SVAĐA OKO PODELE NOVCA!

Ukrajinci u Novodonjecku
izgubili više od polovine snaga

Ukrajinski odredi koji su pokušali da izvedu ofanzivna dejstva u južnodonjeckom pravcu, u oblasti naselja Novodonjecki su izgubili više od polovine snaga, rekao je za Sputnjik načelnik pres-centra grupacije „Istok", pukovnik Oleg Čehov.
„U južnodonjeckom pravcu odredi grupacije 'Istok' su uz podršku artiljerije i avijacije naneli vatreni poraz protivniku koji pokušava da izvede ofanzivna dejstva", rekao je oficir.

IPR: Ukrajinci preispituju taktiku?

Američka analitička kuća "Institut za proučavanje rata" citirala je šefa Obaveštajnog centra Odbrambenih snaga Estonije pukovnika Marga Grosberga koji je 16. juna rekao da "nećemo videti ofanzivne operacije Ukrajine u narednih sedam dana".
Vol strit džurnal je 17. juna slično izvestio da su ukrajinske snage "uglavnom zaustavile svoje napredovanje poslednjih dana" dok ukrajinska komanda preispituje taktiku.

Dejstvo ruskog "tornada"

 

 

Vagner tražio F-35 od Politika

Osnivač Vagnera Jevgenij Prigožin sarkastično je zatražio od američkog portala Politiko pomoć u opremanju njegove privatne vojske borbenim avionima F-35.
Politiko se obratio Prigožinu za komentar u vezi sa municijom koju koriste vagnerovci, a koja je navodno nabavljena od jedne američke kompanije.
Kao odgovor, američki novinari su dobili glasovnu poruku u kojoj je vođa privatne vojske tražio pomoć u nabavci borbenih aviona, američkih snajperskih pušaka, mitraljeza i bacača mina.
- Molim vas da razgovarate sa svojim kontaktima kako bismo mogli da nabavimo tu opremu. Imam još jedan zahtev za vas, nabavite F-35. Kao što smo ranije razgovarali, zalihe treba da se kupe preko Novog Zelanda. Možda će biti neophodno da dopunimo gorivo na Havajima, ali ja zapravo ne vidim problem - rekao je Prigožin u glasovnoj poruci Politiku.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 10 meseci

Od "hordi placenika" mi smo do sada vdeli samo one iz Azova u Mariopolju( koji su bili dobrovoljci a ne placenici) i dobrovoljacku legiju koja isto tako nije placenicka.... po ruskoj teiriji onda su i za vreme spanskog gradjanskog rata internacione brigade bili placenici a i sovjetski instruktori... Jednostavno samo nsivna budala moze da proguta oricu " stranim placenicima"

Kosta

pre 10 meseci

Od pocetka "spec operacije" pre godinu i po pa do sada VVS RF izgubile su 67 borbenih helikoptera Ka-52 aligator ( od toga 16 starijieg tipa Ka-50 akula) od 144 koja poseduju. Izgubili su 11helikoptera Mi-28, 20 helikoptera Mi-24( mi-35). Izgubili su 1 Pvo sistem s-400 ( i jedan prevrnut u jarak zbog pijanog vozaca), 5 Pvo sistema s-300, 11 pvo sistema buk-1, 4 sistema pantsir s-1, 7 sistema tunguska, 23 sistema strela 10...

Barac

pre 10 meseci

Izgleda da su ukrajinci na par mesta presli na istocnu obalu Dnjepra i to odmah iznad porusene brane u Novoj Kahovki. Tamo je Dnjepar toliko opao da nije bilo potrebe za vecom amfibijskom operacijom a i ruske jedinice sa druge strane su bile povucene da ojacaju linije kod Orihova, ostale su manje jedinice jacine cete na odredjenim delovima obale. Sada rusko komandovanje "uzima' jedinice sa zaporoskog fronta i ponovo ih vraca na Dnjepar kako bi zaustavila ukrajince da tuda probiju front a u isto vreme tako slabe linije odbrane izmedju Orihova i Tokmaka. Bataljon Vostok, u zadnja 3 dana ima gubitke od preko 150 mrtvih i ranjenih zato sto su njegove prilazne kolone pale 3 puta pod art. vatru ukrajinskih BM-21. Kod tokmaka je oboren stingerom jedan Mi-24 borbeni helikopter ruskih snaga istovremeno jedan transportni MI-17 ukrajinskih snaga je oboren kod Orihova vatrom snaohodnog PVO sistema tunguska

Jozo

pre 10 meseci

"Deseci tisuća"?! Ha, ha, to imate novinara koji živi na zagrebačkom Kaptolu? Da nije tužno, bilo bi smešno. Kako vas više nije sramota da od purgera prepisujete najbljutaviju Nato propagandu? Zaboravili ste, unazad mesec-dva, da prevedete "satnija", "zemlja-zrak", "zračna obrana"... pa ste to imali u tekstovima. I čovek odmah zna odakle "vetar duva". Pardon! Odakle "vjetar puše". Ha, ha, ha!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija