• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

05.07.2023

19:40

Bez neposredne pretnje, ali nema opuštanja: NATO se oglasio o napadu na Zaporošku nuklearku!

EPA/Reuters

Vesti

Bez neposredne pretnje, ali nema opuštanja: NATO se oglasio o napadu na Zaporošku nuklearku!

Podeli vest

NATO nema informacije da postoji rizik da se uskoro dogodi napad na Zaporošku nuklearnu elektranu, izjavio je zamenik generalnog sekretara Alijanse Mirča Džoana.

- Pratio sam izjave sa obe strane. Nemamo informacije koje bi potvrdile da su takve akcije neizbežne. To bi bilo neodgovorno i izazvalo bi ogromnu eskalaciju. Zabrinuti smo zbog takvih izjava, ali na osnovu informacija kojima raspolažemo u ovom trenutku ne vidimo neposrednu pretnju - rekao je Džoana za rumunsku televiziju „Digi 24“, komentarišući glasine o mogućem napadu na Zaporošku nuklearku.

On je podsetio da se na teritoriji Ukrajine nalaze stručnjaci Međunarodne agencije za nuklearnu energiju koji takođe nisu ništa saopštili o mogućem napadu.

IAEA: Nema znakova da je Zaporoška nuklearka minirana

- Stručnjaci Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) tokom poslednje provere nisu primetili znake miniranja Zaporoške nuklearne elektrane - saopštio je direktor agencije Rafael Grosi.

- Pre nekoliko sati sam razgovarao sa ekspertima stalne misije IAEA. Upoznati smo sa tvrdnjama i izjavama obe strane (ruske i ukrajinske). Kao što sam već rekao u SB UN, nuklearna elektrana nikada ni pod kojim uslovima ne bi trebalo da bude napadnuta, nuklearna elektrana ne bi trebalo da se koristi kao vojna baza. Službenici IAEA su tamo kako bi pratili i informisali svetsku zajednicu ako se to dogodi. Tokom poslednjih provera nismo zabeležili nikakve znake miniranja, ali ćemo biti na oprezu - rekao je on.

On je dodao da je pre nekoliko nedelja posetio Zaporošku nuklearku, te da se u neposrednoj blizini elektrane vode borbe.

- Prema tome ne možemo se opustiti. Nastavićemo da obaveštavamo javnost - dodao je on.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski sredinom juna je saopštio da je dobio izveštaj od obaveštajne službe i Službe bezbednosti Ukrajine u kojem se navodi da Moskva navodno planira teroristički napad na Zaporoškoj elektrani.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da su te tvrdnje besmislene. Moskva je poručila da se nada da zapadni pokrovitelji kijevskog režima neće dozvoliti da Ukrajina izazove katastrofu u nuklearci.

Savetnik generalnog direktora koncerna Rosenergoatom Renat Karča je 4. juna izjavio da će Oružane snage Ukrajine pokušati da napadnu Zaporošku nuklearnu elektranu tokom noći municijom sa radioaktivnim otpadom koji su 3. jula izvezli iz Južnoukrajinske nuklearne elektrane.

Zaporoška nuklearka nalazi se na levoj obali Dnjepra u blizini grada Energodara. U oktobru 2022. godine nuklearna elektrana je prešla u vlasništvo Rusije. Ukrajinska vojska redovno granatira grad i teritoriju obližnje nuklearke.
 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija