• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

18.07.2023

10:11

Stigli Vagnerovci u Belorusiju: Prvi konvoj s brojnim kamionima, buldožerima i automobilima došao u bazu u Belorusiji, na putu još dva!

Tanjug/AP/Sentinel 2

Vesti

Stigli Vagnerovci u Belorusiju: Prvi konvoj s brojnim kamionima, buldožerima i automobilima došao u bazu u Belorusiji, na putu još dva!

Podeli vest

Prvi konvoj Vagnerovih snaga stigao je u ranije napuštenu vojnu bazu u Belorusiji, a na putu su još najmanje dva, pokazala je Si-En-En-ova analiza satelitskih snimaka i video snimaka na društvenim mrežama.

Satelitski snimci iz Planet Labs pokazuju prvi konvoj koji stiže u belorusku vojnu bazu koja je godinama bila prazna nešto posle 11 sati po lokalnom vremenu juče. Konvoj se proteže sve od baze do izlaza na auto-put. Manje od sat vremena kasnije, novi satelitski snimak sa Erbasa pokazuje ceo konvoj parkiran u bazi.

Si-En-En (CNN) je uspeo da potvrdi da su vozila pripadala Vagnerovim snagama jer se nekoliko vozila na Erbasovom satelitskom snimku poklapa sa onima koji se vide na snimku objavljenom na društvenim mrežama na kojem se vidi kako se konvoj, sa Vagnerovim zastavama, zaustavio duž brze saobraćajnice.

Šta je viđeno?

Konvoj koji se vidi na snimku uključivao je brojne kamione, velike platforme sa buldožerima, kamione za smeće i kombije, i desetine civilnih kamiona i automobila. Američka televizija je identifikovala ukupno 115 novih vozila u bazi, koja nisu viđena na prethodnim satelitskim snimcima.

Ovo je prvi put da su Vagnerove snage viđene od njihovog neuspelog pokušaja državnog udara u junu. Juče popodne su se prema bazi kretala još dva konvoja Vagnera.

Si-En-En-ova analiza video snimaka objavljenih na društvenim mrežama otkrila je da su konvoji, takođe sa vozilima na kojima su se vijorile Vagnerove zastave, zaustavljeni na dve lokacije duž glavnog ruskog auto-puta na zapadu ka Belorusiji.

Potvrđena autentičnost snimaka

Američka televizija je geolocirala i potvrdila autentičnost snimka. Jedan konvoj sadrži najmanje 109 vozila, a drugi najmanje 96 vozila. U oba je bilo na desetine civilnih automobila i kamiona, kao i kombija, autobusa, vozila za transport tečnosti i prikolica, kao i velikih vojnih kamiona.

Arhivski satelitski snimci koje je ranije pregledao Si-En-En pokazuju desetine šatora podignutih u bazi, koja je godinama prazna, samo nekoliko dana nakon što je osnivač Vagnera Jevgenij Prigožin ugušio pobunu prošlog meseca.

Beloruski lider Aleksandar Lukašenko tvrdi da je posredovao u dogovoru između Prigožina i ruskog predsednika Vladimira Putina. Od tada, Lukašenko poziva Vagnerove snage u Belorusiju da pomognu u obuci njegove vojske. Još uvek se ne zna gde se trenutno nalazi Prigožin.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Ukrajini prete ozbiljne posledice! Stručnjaci za Informer TV o napadu na Krimski most!
Live TV

Ukrajini prete ozbiljne posledice! Stručnjaci za Informer TV o napadu na Krimski most!

Dva ukrajinska bespilotna plovila izvršila su udar na Krimski most, tom prilikom poginule su dve osobe, a jedno dete je povređeno. O odgovoru Rusije na takav napad, kao i o novim dešavanjima u Ukrajini, za Informer TV govorili su Branko Pavlović, advokat i stručnjak za geopolitičke odnose, novinar i pisac Dragan Vujičić, geopolitički analitičar Miša Ilić, i Nenad Matejić, novinar dnevnog lista Informer.

18.07.2023

10:01

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija