• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

18.07.2023

12:15

On stoji iza nove ukrajinske odbrane: Ko je general Sirski, čovek koji spava četiri i po sata na dan!

EPA/YEVGEN HONCHARENKO

Vesti

On stoji iza nove ukrajinske odbrane: Ko je general Sirski, čovek koji spava četiri i po sata na dan!

Podeli vest

Vodio je odbranu Kijeva na početku ruske invazije na Ukrajinu prošle godine. On je bio „majstor” odbrambenog iznenađenja i uspešnog kontranapada u Harkovu prošlog leta. On sada nadgleda obnovljenu ofanzivu kao šef vojnih operacija na istoku zemlje, jedan od dva glavna ukrajinska pravca.

U jeku teške i mukotrpne ukrajinske kontraofanzive, u kojoj se ukrajinske snage suočavaju sa izuzetno dobro utvrđenim ruskim trupama, sve češće se pominje ime visokog ukrajinskog oficira. Reč je o generalu Oleksandru Sirskom. Kako piše Bi-Bi-Si, ako se njegovo ime pretraži na internetu, lako je uočiti da je opisan kao „najuspešniji general 21. veka do sada”.

Sirski je, u stvari, predvodio već kultnu, klasičnu odbranu Kijeva na početku sveobuhvatne ruske invazije na Ukrajinu u februaru prošle godine. On je takođe bio i idejni tvorac ukrajinskog odbrambenog iznenađenja i, pre svega, uspešnog kontranapada u oblasti Harkova krajem prošlog leta. Sada Sirski nadgleda novu kontraofanzivu kao šef vojnih operacija u istočnoj Ukrajini, jednu od dve glavne ukrajinske osovine u trenutnom zamahu.

Novinar Bi-Bi-Si-ja Džonatan Bil sreo je ovog ukrajinskog generala na tajnoj lokaciji pored komandnog vozila koje koristi da obilazi svoje snage i prati bitku. Na vrhu vozila je instaliran snažan mitraljez, a unutra veliki ekran prikazuje više video zapisa bojnog polja sa stotinama dronova, koji se emituju uživo.

Sastanak je održan u blizini Bahmuta, a na pitanje da li mu je cilj da ponovo zauzme taj grad, sa osmehom je odgovorio: "Da, naravno. Pokušavam da uradim". Međutim, čak i sam Sirski priznaje da se više od mesec dana otkako je počela, ukrajinska dugoočekivana višestruka kontraofanziva odvija sporije nego što su se mnogi nadali.

- Želeli bismo da postignemo veoma brze rezultate - kaže Sirski.

- Ali u stvarnosti je to praktično nemoguće - dodaje on.

Foto: Reuters

 

 

Stvari su se preokrenule

On navodi da je i na istoku to područje zatrpano minama i odbrambenim barijerama. Rusi, ističe, imaju mnogo utvrđenih položaja.

- Dakle, naš napredak zaista ne ide tako brzo koliko bismo želeli - istakao je Sirski.

On, međutim, smatra da Ukrajina ipak ima jednu jasnu prednost.

- Verujem da je jedinstvo našeg vojnog vrha i poverenje naših vojnika jednih u druge jača strana naše vojske - kaže on. Ovo je u potpunoj suprotnosti sa vojnom hijerarhijom Rusije, koja izgleda pati od sukoba, a neki visoki oficiri su nedavno uklonjeni sa komande.

Ljudi kojima je okružen, opisuje novinar Bi-Bi-Sija, dive se njegovoj posvećenosti, odlučnosti i lukavstvu. Saborci i kolege Oleksandra Sirskog otkrivaju da od početka rata spava tačno četiri i po sata svakog dana. Retko manje, a nikada više.

Pored toga, opušta se svakodnevnim vežbanjem u teretani. Da može, umesto da diže tegove išao bi da planinari ili da pliva u jezeru, ali zbog rata to je nemoguća misija. 

Kijev tvrdi da je povratio skoro 30 kvadratnih kilometara teritorije južno i severno od Bahmuta. Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maljar navodi da će ruske snage u gradu uskoro biti zarobljene. Međutim, kako piše Bi-Bi-Si, artiljerijske granate su nastavile da padaju na ukrajinski položaj koji je njihov tim posetio samo tri kilometra od grada. Aleks, jedan od vojnika ukrajinske 57. brigade, opisuje situaciju kao "napetu".

- Daleko od područja granatiranja, ukrajinski komandanti u dubokom bunkeru koordiniraju napore da ponovo zauzmu Bahmut. Pre dva meseca, kada je poslednji put bio u toj oblasti - rekao je Bil, ukrajinske snage su gubile tlo pod nogama i u opasnosti da budu u okruženju. Sada su se, kaže, stvari preokrenule.

Pukovnik Aleksandar Bakulin, komandant 57. brigade, navodi da su sada u nevolji Rusi. Kaže da ne potcenjuje svog neprijatelja, ali da regularne ruske snage sa kojima se sada suočava nisu nimalo nalik plaćenicima Vagner grupe Jevgenija Prigožina, koji su na kraju zauzeli grad ranije ove godine. Vagner je, kaže, „bio neprijatan neprijatelj...ubijao je da bi ubio“.

Foto: AP/Photo

 

 

Narodu su potrebne male pobede

- Ako se malo potrudimo, Bahmut bi mogao biti opkoljen - kaže Bakulin. Za razliku od konvencionalnih vojnih doktrina koje uče drugačije, on kaže da su njegovi gubici u ofanzivi manji nego kada je njegova jedinica bila statična i branila grad. Kretanje napred, iako sporo, tvrdi on, takođe je podiglo moral, pa se „gubici lakše podnose“.

Po prvi put na istočnom frontu, broj ukrajinskih snaga sada odgovara broju ruskih trupa - oko 160.000 ljudi. Međutim, ukrajinske snage su i dalje brojčano nadjačane ruskom artiljerijom.

Jedno od pitanja je da li se dinamika na frontu može promeniti dolaskom kasetnih bombi koje isporučuju SAD, koje sadrže desetine manjih bombi razbacanih na širem području, a koje je zabranilo više od stotinu zemalja.

Pukovnik Bakulin kaže da je ovo oružje neophodno da bi se nanela maksimalna šteta neprijateljskoj pešadiji.

- Što više pešadije gine ovde, to će više njihovi rođaci u Rusiji pitati svoju vladu „zašto? - rekao je pukovnik. On je, međutim, dodao da ne može da kaže da će kasetne bombe rešiti sve njihove probleme na bojnom polju i priznaje da je to kontroverzno oružje.

- Da ih Rusi ne koriste, možda nam savest ne bi dozvolila da to uradimo - istakao je Bakulin.

General Sirski je potvrdio da je američka kasetna municija stigla u Ukrajinu i da će za nekoliko dana biti spremna za upotrebu. Ekipa Bi-Bi-Sija tvrdi da je videla američke haubice M777, koje će ispaljivati granate, već raspoređene na položajima oko Bahmuta.

On kaže da bi ponovno zauzimanje grada imalo malo više od simbolične vrednosti. General tvrdi da je Bahmut i od strateškog značaja, kao svojevrsna kapija ka drugim ključnim gradovima u regionu.

- Naš narod čeka pobede. Potrebne su mu male pobede - zaključio je Sirski.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija