• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

20.07.2023

07:15

Ukrajinci švercovali oružje u žitaricama! Zbog ovoga je Moskva odustala od sporazuma o žitu!

EPA

Vesti

Ukrajinci švercovali oružje u žitaricama! Zbog ovoga je Moskva odustala od sporazuma o žitu!

Podeli vest

Ukrajina je sporazum sa Rusijom o izvozu žita preko Crnog mora koristila za šverc oružja, tvrde vojni eksperti. Oni kažu da je to jedan od razloga što je Moskva odustala od tog međunarodnog sporazuma, te ističu da je režim u Kijevu iskoristio tu "žitnu rutu" i za napad na Krimski most, koji je izveden u ponedeljak.

Penzionisani pukovnik ruske vojske Viktor Litovkin kaže da je Kremlj odlučio da više ne produžava sporazum o izvozu ukrajinskog žita, koji je istekao u ponedeljak, zbog toga što Zapad nije ispoštovao dogovor, ali i zbog toga što je Kijev tom rutom krijumčario oružje za terorističke napade na Rusiju.

Crno tržište

- Ukrajina je koristila civilne brodove za transport oružja. Znamo da ukrajinske vlasti aktivno koriste crno tržište za nabavku i preprodaju naoružanja zemljama Bliskog istoka, čak i Francuskoj. U Francuskoj je nađeno to isto oružje kojim je Zapad snabdeo Ukrajinu. Uspeli su da preprodaju to dobijeno naoružanje nazad zapadnim zemljama, Africi i Bliskom istoku - kazao je Litovkin.

Osim toga, Ukrajina je čak i dobijala oružje sakriveno u žitu.

- To oružje bi sa žitom stizalo u Odesu, a odande je onda slato u druge delove zemlje. Koristeći sporazum o izvozu žita, Ukrajina je u ponedeljak uspela da izvede napad pomorskim dronovima na Krimski most - istakao je Litovkin.

Da Kijev koristi bezbedni koridor za izvoz žita na Crnom moru za napade na Rusiju, tvrdi i vojni ekspert iz Centra za vojnopolitičko novinarstvo Boris Rožin.

- Neke napade dronovima na Krim Ukrajina je izvela iz zone koridora za izvoz žitarica - kazao je Rožin.

Brodovi kao zaklon

On je dodao da su brodovi koji su plovili tuda korišćeni kao zaklon.

- Naravno, još je u početku bilo jasno da će neprijatelj koristiti žitni koridor u vojne svrhe. Napadi na Sevastopolj i druga mesta poticali su iz zone žitnog koridora ili je oružje prolazilo kroz taj koridor, posebno ono za napade iz Ismaila ili iz regiona Odese - objasnio je Rožin.

Rusija je, inače, u ponedeljak, nakon napada na Krimski most saopštila da ne namerava da produži sporazum o izvozu ukrajinskog žita kroz Crno more. Kao glavni razlog navedeno je to što Zapad nije ispoštovao odredbe tog sporazuma, koji je sklopljen uz posredstvo Turske i UN. Trebalo je da zapadne zemlje dozvole izvoz i ruskih žitarica, ali to se nije dogodilo. Osim toga, veliki deo ukrajinskog žita otišao je Zapadu, a ne ugroženim zemljama, poput onima u Africi, kako je bilo dogovoreno.

Hrvati nude da izvoz ukrajinskih žitarica ide preko njih

Hrvatska je ponudila svoju železničku mrežu i luke u Jadranskom moru za transport ukrajinskog žita alternativnim rutama nakon ruskog blokiranja Crnomorske inicijative za žito.
- Hrvatska je spremna da pomogne u pronalaženju novih ruta za ukrajinski izvoz žitarica. Među mogućim alternativnim pravcima su hrvatske železnice i luke u Jadranskom moru - izjavio je državni sekretar u hrvatskom ministarstvu spoljnih poslova Frano Matušić na sastanku Generalne skupštine UN.

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija