• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

01.08.2023

00:15

(VIDEO) Kina se sprema za rat sa Amerikom! Na pomolu konflikt dosad neviđenih razmera

AP/Photo

Vesti

(VIDEO) Kina se sprema za rat sa Amerikom! Na pomolu konflikt dosad neviđenih razmera

Podeli vest

Predsednik Kine naredio vojsci da ubrza proces modernizacije i da unapredi vojnu spremnost nakon što su SAD odobrile slanje dodatnog naoružanja Tajvanu vrednog 345 miliona dolara

Kina se užurbano priprema za eventualni rat protiv Amerike. Kineski predsednik Si Đinping naredio je da se ubrza proces modernizacije vojske nakon što je Vašington ponovo odobrio slanje naoružanja Tajvanu, ovoga puta u vrednosti od 345 miliona dolara.

Jasna agenda

Si je, tokom inspekcije vazduhoplovnih snaga zapadne vojne komande pred Dan Narodnooslobodilačke armije Kine, koji se obeležava na današnji dan, ukazao na potrebu uvođenja savremene opreme za unapređenje borbene sposobnosti vojske.

- Potrebno je unaprediti vojnu spremnost i osigurati bezbednost vazdušnog prostora redovnom protivvazdušnom odbranom. Neophodno je sprovesti u delo ideje o stvaranju jake vojske u novoj eri i ubrzati proces modernizacije oružanih snaga naše zemlje. Nova oprema i snage treba da budu integrisane u postojeće borbene sisteme - kazao je Si.

Kako je pojasnio, relevantne transformacije treba da budu sprovedene u skladu sa duhom 20. partijskog kongresa, održanog u Pekingu u oktobru 2022. godine. Kineski predsednik je dodao da Komunistička partija Kine mora održati snažno vođstvo nad oružanim snagama u ideološkom, političkom i organizacionom smislu.

- Vojnici i oficiri takođe su dužni da posvete veliku pažnju ideološkoj i političkoj obuci - naglasio je Si.

On je, istovremeno, naredio stroge korake za poboljšanje partijskog vođstva i discipline i konkretne mere za sprovođenje obrazovne kampanje među pripadnicima oružanih snaga kako bi bio obezbeđen njihov razvoj.

Sijeva poseta vojnim snagama dolazi nakon što su SAD odobrile još jedan paket naoružanja za odmetnuto kinesko ostrvo. Bela kuća je najavila da je novi paket Tajvanu, vredan 345 miliona dolara, namenjen povećanju vojne sposobnosti tog ostrva. On će uključivati raketne sisteme zemlja-vazduh i drugo oružje, ali su sredstva izdvojena i za obuku tajvanskih vojnika. Za razliku od prethodnih vojnih paketa, ovaj poslednji je napravljen prema nalogu predsednika SAD Džoa Bajdena, što znači da će oružje Tajvanu biti poslato direktno iz zaliha američke vojske, a cilj je da se ubrza njegova isporuka.

Peking konstantno kritikuje Vašington zbog naoružavanja Tajvana, podsećajući da su se SAD obavezale da će poštovati "politiku jedne Kine". Ovu poslednju odluku Amerike kritikovao je Čen Binhua, portparol kineske kancelarije za odnose sa Tajvanom.

- Bez obzira na to koliko novca poreskih obveznika tajvanske separatističke snage potroše, bez obzira na to koliko američkog oružja dobiju, to neće smanjiti našu odlučnost da rešimo tajvanski problem, niti oslabiti našu snažnu volju da ostvarimo ponovno ujedinjenje naše otadžbine - rekao je Čen.

Bure baruta

On je dodao da konstantno američko naoružavanje Tajvana pretvara to ostrvo u bure baruta i skladište municije, povećavajući šanse za rat u Tajvanskom moreuzu.

Inače, Tajvan je prethodno poručio oružje vredno 19 milijardi dolara od SAD. Od toga veliki deo još nije isporučen, budući da američka vojna industrija ne može da se izbori sa velikom tražnjom. Osim toga, administracija predsednika Bajdena konstantno provocira Peking, šaljući svoje visoke zvaničnike na Tajvan. Od avgusta prošle godine, kad je tadašnja predsednica Predstavničkog doma Američkog kongresa Nensi Pelosi, bez pitanja Pekinga, posetila Tajpej, više visokih delegacija SAD otišlo je na to ostrvo. To je dodatno pogoršalo odnose Kine i Amerike i svelo ih, kako vlasti u Pekingu kažu, na najniži nivo u istoriji.

Izabran novi šef raketnih snaga

Si Đinping je juče imenovao bivšeg zamenika komandanta mornarice Vang Houbina za novog šefa oružanih snaga nadležnog za konvencionalne i nuklearne rakete. Za novog političkog komesara imenovan je Sju Sišeng, a obojica su stekla i čin generala.
Si je ponovo pozivao vojsku da produbi ratno i borbeno planiranje kako bi povećala šanse za pobedu u stvarnoj borbi za zaštitu suvereniteta i teritorije Kine.

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Vidovdan je najveći srpski zavet! Njegoš je prikazao njegovo lice i naličje kroz svoja najznačajnija dela!
Live TV

Vidovdan je najveći srpski zavet! Njegoš je prikazao njegovo lice i naličje kroz svoja najznačajnija dela!

Sutra je Vidovdan i ljudi kažu da svako od nas treba da ima svoj Kosovski boj i svoj Vidovdan, odnosno da svako od nas treba da se opredeli za svoj sistem vrednosti. Po mišljenju Makrovića, Vidovdan je naša osveštana bol. Kosovo i Vidovdan nisu cela naša istorija, ali jesu središte te istorije. Na ovu temu u emisiji "Info veče" govorio je pravoslavni publicista Vladimir Dimitrijević.

27.06.2024

22:30

Čak i da Rusija okupira celu Ukrajinu, rat se neće završiti! Dve velike sile bore se za lične interese i ni jedna neće popustiti!
Live TV

Čak i da Rusija okupira celu Ukrajinu, rat se neće završiti! Dve velike sile bore se za lične interese i ni jedna neće popustiti!

Mnogi analitičari prognoziraju da će naredna polovina godine biti malo mirnija od prve. Ipak, nagoveštavaju se nova ratna žarišta u svetu. O ratovima i geopolitici u emisiji "Rat uživo" govorili su Marko Matić iz Centra za odgovorne medije i prof. dr Dragan Škobalj, ekspert za energetiku. Uživo u program, putem vajber uključenja javio se i ratni reporter i novinar Igor Damjanović, kao i novinar Dejan Jelača.

27.06.2024

19:44

Kako su prodali Miloševića Hagu? Njegov čuveni govor na Gazimestanu okupio je dva miliona Srba! (VIDEO)
Live TV

Kako su prodali Miloševića Hagu? Njegov čuveni govor na Gazimestanu okupio je dva miliona Srba! (VIDEO)

Ako se vratimo u 1989. godinu, setićemo se Miloševićevog govora na Gazimestanu. Neke rečenice izvučene su iz konteksta i tako su korišćene kao navodni dokazi protiv njega na sudu u Hagu. Takođe na Vidovdan predsednik Milošević izručen je Hagu. Da li je sve to moralo i u čemu je simbolika Vidovdana kroz celu srpsku istoriju govorili su u "Info danu" Drušan Proroković i Zoran Anđelković.

27.06.2024

18:03

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17