• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Iformer.rs/tanjug

01.08.2023

14:14

Novi pakao pred vratima Evrope!

Pixabay

Vesti

Novi pakao pred vratima Evrope!

Podeli vest

Južnu Evropu i Sredozemlje će u drugoj polovini avgusta pogoditi još rekordnih temperatura, nakon kratkog predaha od žestoke vrućine i požara u julu.

Veći deo kopnene Evrope biće vlažan i vetrovit u avgustu, sa temperaturama ispod prosečnih. 
Međutim, u drugoj polovini meseca će novi toplotni talasi zahvatiti Španiju, južnu Italiju i Grčku sa najvišim temperaturama ikad zabeleženim, prema prognostičarima koje je anketirao Blumberg.

Rim i Katalonija su prošlog meseca imali rekordne temperature, dok je Sardinija dostigla evropski maksimum za jul sa 48 stepeni Celzijusa, a prema prognozama, očekivane temperature u avgustu mogle bi da budu i veće.  

- Avgust je najtopliji mesec za temperaturu okeana i na kopnu i na severnoj hemisferi, tako da postoji mogućnost da ćemo videti nove toplotne talase u avgustu - rekla je Samanta Berdžes, zamenica direktora Kopernikove službe za klimatske promene u Evropskom centru za Srednjeročne vremenske prognoze.

Toplotni talasi zahvatili su severnu hemisferu ovog leta. Emisije fosilnih goriva zagrevaju planetu, izazivajući ekstremne vremenske prilike od poplava u Indiji i SAD do šumskih požara u Grčkoj i Kanadi, što ugrožava zdravlje i egzistenciju miliona.

Udar na useve

U ovom trenutku, u severnim delovima Evrope, uključujući Veliku Britaniju, Nemačku, većini deo Francuske i nordijske zemlje, temperature su niže od uobičajenih.  To će pružiti olakšanje poljoprivrednicima u većem delu Evrope, jer će kiše tokom prvih dana avgusta pomoći kukuruzu i uljaricama, dok će nivo vlage u zemljištu pogodovati razvoju šećerne repe. 

Ipak, to možda neće biti dovoljno da se u potpunosti nadoknadi šteta od prethodne vrućine i suše, a jedinica Evropske unije za praćenje useva predviđa da će prinosi suncokreta i ječma zaostati za petogodišnjim prosekom.

Nemačka će ovog meseca imati iznad prosečne padavine, što će ublažiti pritisak na Rajnu, ali čak i male promene mogu imati veliki uticaj na ključni plovni put. Hladna prognoza za Veliku Britaniju ostaje na snazi.

Foto: Tanjug/AP

 

 

U Velikoj Britaniji nema snažnog signala za vrućinu, ali vrata ostaju otvorena za promene u drugoj polovini avgusta“, rekao je portparol Met kancelarije za klimatske promene Grejem Medž.
Za ostale prognostičare, neizvesnost u modelima ukazuje na to da je letnja vrućina gotova za severne regione.

- Letnja vrućina preko Irske, baltičkih država do severne Francuske i Poljske je u suštini isključena - rekao je Tajler Rojs, viši meteorolog i vodeći evropski prognostičar u AccuWeather-u.

Grčka i Španija u riziku

Šumski požari koji su opustošili Mediteran uglavnom su stavljeni pod kontrolu, ali tek nakon što je od 15. jula izgorela oblast skoro veličine Velikog Londona. U delovima Grčke i Španije nastaviće se sušniji uslovi od uobičajenih, zadržavajući visok rizik od požara.

Potencijal da tropske oluje stupe u interakciju sa atlantskim mlaznim strujama stvoriće neizvesnost i rizik od iznadnormalne toplote u drugom delu avgusta.

- U ostatku Evrope do avgusta predviđamo hladnije, vlažnije, vetrovitije i oblačnije uslove na većem delu kopna, sa temperaturama iznad normalnih ograničenim na Iberiju, južnu Italiju i jugoistočnu Evropu, gde postoji potencijal za dalje ekstremne vrućine i rekorde - upozorila je šef meteoroloških operacija za Evropu na "Atmospheric G2" Ejmi Hodžson. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Novi pakao pred vratima Evrope!
PROGNOZA

Novi pakao pred vratima Evrope!

Južnu Evropu i Sredozemlje će u drugoj polovini avgusta pogoditi još rekordnih temperatura, nakon kratkog predaha od žestoke vrućine i požara u julu.

01.08.2023

14:14

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija