• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mediji

10.08.2023

22:37

Newsweek i New York Times jasni, ofanziva Kijeva pokazala i šta NATO može protiv Rusije! Realno, ništa!

Tanjug/AP

Vesti

Newsweek i New York Times jasni, ofanziva Kijeva pokazala i šta NATO može protiv Rusije! Realno, ništa!

Podeli vest

Neuspela kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine pokazala je i realne sposobnosti NATO u borbi protiv ravnopravnog protivnika - ocenio je američki magazin Newsweek. Ukrajinci se žale na obuku u zemljama NATO i na zapadnu opremu jer nije pogodna za rat protiv Rusije, otkriva New York Times.

- Nijedna vojska NATO nije učestvovala u ratnim operacijama poput ovih sa kojima se suočavaju Ukrajinci tokom poslednjih 18 meseci - rekao je magazimnu Dejvis Elison, analitičar Haškog centra za bezbednosne studije (HCSS).

Ukazao je da se zapadna taktika, koju su ukrajinske Oružane snage pokušale da primenjuju, pokazala neefikasnom, toliko da čak ni redovno vojno snabdevanje Ukrajinaca sa Zapada nije pomoglo.

Drugi ekspert HCSS, Pol van Hoft, smatra da je NATO svoje glavne uspehe do sada ostvarivao zahvaljujući moćnom avio i raketnom potencijalu.

Istovremeno, ukrajinski vojnici na liniji fronta optužuju svoje komandante da u borbu ubacuju nepripremljene regrute i neproverene jedinice, piše The New York Times.

Američki list prenosi i da se ukrajinska vojska žali na prekratak period osnovne obuke u zemljama NATO-a i na zapadnu opremu koja nije pogodna za zadatke Oružanih snaga Ukrajine.

- Naročito su ukazali na američka oklopna vozila MaxxPros koja su dizajnirana za operacije protiv pobunjenika, a ne protiv vatrene moći ruske vojske - otkriva čuven list".

The New York Times je takođe objavio da je u proteklih nekoliko meseci devet ukrajinskih brigada, sa ukupno 36.000 ljudi, prošlo četiri do šest nedelja borbene obuke u zemljama NATO.

- Međutim, neke brigade su ovog leta pretrpele velike gubitke u početnim fazama kontraofanzive, pokušavajući da se probiju do moćne ruske odbrane - navodi američki list, ukazujući da je najmanje jedna takva brigada pretrpela tolike gubitke da je povučena sa bojnog polja „radi popune".
 
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija