• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

12.08.2023

20:18

Iran izvojevao veliku bitku: Teheranu odmrznute milijarde, u Vašington se vraća petorica zarobljenih Amerikanaca

Pixabay

Vesti

Iran izvojevao veliku bitku: Teheranu odmrznute milijarde, u Vašington se vraća petorica zarobljenih Amerikanaca

Podeli vest

Šef iranske centralne banke Mohamed Reza Farzin izjavio je danas da su sva iranska zamrznuta sredstva u Južnoj Koreji deblokirana i da će se koristiti za nabavku robe koja ne podleže sankcijama.

Farzin je napisao na platformi X, ranije poznatoj kao Tviter, da će sredstva biti prebačena na šest iranskih banaka u Kataru, preneo je Rojters. 

Procenjuje se da je šest milijardi dolara iranskih sredstava bilo zamrznuto u Južnoj Koreji. 

- Petorici Amerikanaca, koji su prebačeni iz zatvora u kućni pritvor, biće dozvoljeno da napuste Iran kad iranska sredstva u Južnoj Koreji budu odmrznuta - rekao je dobro obavešten izvor za Rojters.

Portparol Bele kuće Džon Kirbi izjavio je da će SAD ''imati potpuni uvid'' u to gde se usmeravaju i na šta se troše iranska sredstva koja će biti odmrznuta.

- U suštini, tim sredstvima se može pristupiti samo za hranu, lekove, medicinsku opremu koja ne bi imala dvostruku vojnu upotrebu. Postojaće takođe rigorozna primena standarda uz doprinos Ministarstva finansija SAD - rekao je Kirbi.

Američki državni sekretar Entoni Blinken naveo je da sporazum ne znači da će Iran dobiti bilo kakvo ublažavanje sankcija Zapada.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere?
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere?

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija