• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti

22.08.2023

06:15

Ruska kontra kreće u oktobru, glavni udari biće... Na Zapadu nervoza raste, Kijevu odmah poslati F 16!

Tanjug/AP

Vesti

Ruska kontra kreće u oktobru, glavni udari biće... Na Zapadu nervoza raste, Kijevu odmah poslati F 16!

Podeli vest

Rusija sprema svoju ofanzivu za koju će temelje postaviti početkom oktobra, a glavne udare izvesti na proleće, objavio je američki magazin Newsweek, pozivajući se na „izvore u ukrajinskoj vladi".

Da je ruska kontraofanziva u pripremi potvrdio je general Andrej Kartapolov, šef Komiteta Državne Dume za odbranu:

- Za našu ofanzivu potrebno je stvoriti uslove. Taj proces je u toku.

Rusku kontraofanzivu najavljuje i moskovsaki vojni ekspert Vasilij Dandikin:

- Trenutno se vode teške borbe.

Ukrajinske formacije pokušavaju da pokažu bar neki uspeh. Na zaporoškom frontu pokušavaju da se probiju do Tokmaka i Azovskog mora, ali ne uspevaju iako u borbe uvode rezerve. Još nekoliko dana ćemo gledati kako se te njihove rezerve tope, a onda će, najverovatnije, doći do niza naših akcija. Naše trupe će napredovati ne samo ka Kupjansku, već i na drugim frontovima. Sve se približava fazi kada Ukrajinci neće imati čime da napadaju. Tada će naša vojska da krene."

Ovoga su svesni i na Zapadu, pa nervoza i zabrinutost rastu.

Penzionisani američki general Filip Bridlav traži da se Ukrajincima što pre isporuči partija lovaca F-16 i ubrza obuka ukrajinskih pilota koji će njima upravljati.

On priznaje da ni to neće „promeniti igru" u Ukrajini, ali smatra da će ukrajinska armija sa njima -u kombinaciji sa zapadnim tenkovima, artiljerijom i mašinama za razminiranje, bitno smanjiti gubitke na ukrajinskoj strani.

Sličnu poziciju zastupa i Karlo Masala, stručnjak sa Bundesver univerziteta u Minhenu.

- Ni isporuka F-16 ne garantuje Ukrajincima odlučujući uspeh, ali će moći da ih koriste za odbranu svojih trupa i prostora od ruske avijacije i helikoptera pred kojima su ukrajinske jedinice trenutno bespomoćne - kaže on.

Hitno slanje F-16 Kijevu uporno zahteva i bivši komandant američkih trupa u Evropi Ben Hodžis.

- Ko se tome protivi ništa nije naučio iz prethodnih ratova. Američkim kopnenim operacijama uvek su prethodili višednevni vazdušni napadi. Tako je bilo i u ratu protiv Iraka 1990-1991. i tokom ofanzive u Francuskoj 1944. godine. Zašto bi bilo drugačije u Ukrajini - jasan je Hodžis.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bjegović: Crveni alarm od terorizma za nacionalnu bezbednost Srbije!
Politika

Bjegović: Crveni alarm od terorizma za nacionalnu bezbednost Srbije!

Savet za nacionalnu bezbednost Republike Srbije mora hitno da reaguje i donese nova ovlašćenja službama bezbednosti po pitanju njihovih nadležnosti, organizacije i reagovanja, saopštio je danas prof dr Miroslav Bjegović specijalista za terorizam i organizovani kriminal i savetnik predsednika Vlade za nacionalnu bezbednost.

29.06.2024

20:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija