• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

21.08.2023

11:02

Zapad od ovoga najviše strahuje! Lavrov pred samit BRIKS jasniji nego ikad, taj savez ima samo jedan cilj!

Tanjug/AP

Vesti

Zapad od ovoga najviše strahuje! Lavrov pred samit BRIKS jasniji nego ikad, taj savez ima samo jedan cilj!

Podeli vest

BRIKS je pokrenuo proces proširenja kako bi postao jedan od stubova pravednijeg multipolarnog svetskog poretka, napisao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u članku za južnoafrički list „Ubuntu“.

- Naša organizacija ima veliki broj istomišljenika širom sveta. BRIKS vidi tu pozitivnu snagu koja može da pojača solidarnost zemalja globalnog Juga i Istoka, da postane jedan od stubova novog, pravednijeg multipolarnog svetskog poretka. ‘Petorka’ je spremna da odgovori na taj zahtev i zato smo krenuli u proces proširenja - podvukao je Lavrov.

Istakao je da Rusija i niz država smanjuju zavisnost od dolara i prelaze na obračune u nacionalnim valutama.

Ruski ministar je naveo da pokušaji kolektivnog Zapada da preokrene ovu tendenciju u ime očuvanja sopstvene hegemonije imaju suprotan efekat, jer se svetska zajednica umorila od ucene i pritiska zapadnih elita, od njihovih kolonijalnih i rasističkih manira.

- Svedoci smo toga da se rađa pravedniji multipolarni svetski poredak. Novi centri ekonomskog rasta i prihvatanje globalno značajnih političkih odluka u Evroaziji, u azijsko-pacifičkom regionu, na Bliskom Istoku, u Africi i Latinskoj Americi se rukovode pre svega sopstvenim interesima i daju prioritet nacionalnom suverenitetu. Na toj osnovi imaju neverovatne uspehe u raznim oblastima - zaključio je ruski šef diplomatije.

Samitu BRIKS, koji će biti održan u Johanesburgu 22-24. avgusta, prisustvovaće lideri Kine, Indije, Brazila i Južnoafričke Republike, a Rusiju će predstavljati šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je da će učestvovati na samitu putem video-linka.

Još 19 država je izrazilo želju da se priključi BRIKS-u, među njima su: Argentina, Iran, Alžir, Tunis, Turska, Saudijska Arabija i Egipat.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija