• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

22.08.2023

12:31

Šok za Ameriku! BRIKS banka najavila drastičan potez, svet se menja iz korena!

EPA

Vesti

Šok za Ameriku! BRIKS banka najavila drastičan potez, svet se menja iz korena!

Podeli vest

Nova razvojna banka BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafričke Republike) nastoji da stvori sopstveni sistem kreditiranja u lokalnim valutama koji odgovara interesima zemalja u razvoju sa ciljem promocije multipolarnog međunarodnog finansijskog sistema, saopštila je šefica banke Dilma Rusef u intervjuu za list Fajnenšal tajms.


- Ove godine očekujemo da ćemo odobriti zajmove u iznosu od 8 do 10 milijardi dolara - rekla je Rusefova.

- Naš cilj je da pokrijemo oko 30 odsto svega što damo kao kredit u lokalnoj valuti - dodala je ona.

Prema njenim rečima, ta finansijska institucija planira da počne da odobrava kredite u južnoafričkim randovima i brazilskim realima, kao i u rupijima.

Pozajmljivanje u lokalnoj valuti omogućiće zajmoprimcima u zemljama-članicama BRIKS da izbegnu valutni rizik i kolebanje kamatne stope u Sjedinjenim Državama.

- Lokalne valute se ne smatraju alternativom dolaru. Oni su alternativa sistemu. Do sada je sistem bio unipolaran, biće zamenjen multipolarnim sistemom - naglasila je šefica banke, ukazujući da se trenutno razmatraju prijave za učlanjenje u finansijsku instituciju 15 zemalja, od kojih će verovatno 4 ili 5 biti odobrene.

- Odbacujemo sva uslovljavanja. Često se kredit daje uz uslov vođenja određene politike. Mi to ne radimo. Poštujemo politički kurs svake zemlje - zaključila je Rusefova.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija