• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Sputnjik

05.09.2023

07:30

(VIDEO) Zapad u šoku, Rusi na Ukrajinu lansirali Kinžale sa SU-34! Do sada je to radio MiG 31!

EPA

Vesti

(VIDEO) Zapad u šoku, Rusi na Ukrajinu lansirali Kinžale sa SU-34! Do sada je to radio MiG 31!

Podeli vest

Moskva je otkrila da je tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini Suhoj Su-34 lansirao hipersoničnu raketu Kinžal ('Bodež').

 Izvor iz ruske vojske navodi da su piloti koji su izvršili ovu misiju odlikovani državnim počastima! Vest da je Kinžal lansirao Su-34, a ne MiG 31 zaprepastila je Zapad!

Rusija je, podsetimo, rasporedila napredno hipersonično oružje Kinžal, demonstrirajući tako svoje ogromne borbene sposobnosti dok se specijalna vojna operacija u Ukrajini nastavlja, a ukrajinska vojska u kontraofanzivi trpi ogromne gubitke i ne uspeva da probije ruske linije! 

"Kinžal" predstavlja oružje šeste generacije. Hipersonična raketa je prvi put lansirana sa presretača MiG-31K - specijalizovanog aviona posebno modifikovanog za ovu misiju. Moskva ima planove da Kinžalima opremi i strateške bombardere Tu-22M3, a lovci-bombarderi Su-34 su po svemu sudeći već prilagođeni za upotrebu Kinžala.

Ruski predsednik Vladimir Putin ostavio je svet, blago rečeno, u šoku kada je predstavio ključne karakteristike raketnog sistema Kinžal 1. marta 2018. godine tokom svog govora u parlamentu Rusije. 

- Jedinstvene karakteristike aviona-nosača omogućavaju mu da do tačke lansiranja projektila stigne u roku od nekoliko minuta. Raketa leti hipersoničnom brzinom, 10 puta većom od brzine zvuka. Takođe može da manevriše u svim fazama leta, što joj omogućava da savlada svu postojeću i, mislim, buduću protivvazdušnu i protivraketnu odbranu - rekao je tada Putin .

Ruska agencija Interfax napisala je da prvi put Rusija koristila Kinžale 16. marta 2022. Portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov je otkrio da je hipesoničnim raketama gađano veliko podzemno skladište projektila i municije za avione u selu Deliatin u Ivano-Frankovskoj regiji!

U maju ove godine i mediji na Zapadu, ali i u Rusiji, pisali su da je Kinžal" uništio američki PVO sistem Patriot koji je bio razmešten na širem području Kijeva.

Od decembra 2017. godine, hipersonično oružje "Kinžal" prolazi kroz operativno raspoređivanje u okviru ruskih oružanih snaga. Raketa je 18. marta 2022. i zvanično raspoređena tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Vašington post digao uzbunu!

Vašington post posle upotrebe Kinžala upozorio je da je hipersoničnih raketa u Ukrajini pokazala da SAD i njihovi saveznici nemaju slično oružje. Projektil koji je teško presresti savremenim odbrambenim raketnim sistemima i koji može biti opremljen konvencionalnim, ali i nuklearnim bojevim glavama!
List smatra da demonstracija "kinžala" u borbenim uslovima povećava pritisak na Vašington, pošto se hipersonična trka u naoružanju zahuktava, a Vašington mora da sustigne Rusiju i Kinu.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija