• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vostok/RT

05.09.2023

23:26

Šolc i Makron skovali zaveru! Putin i Si neće biti u Nju Delhiju - to iskoristiti i oteti im Afriku!

Reuters

Vesti

Šolc i Makron skovali zaveru! Putin i Si neće biti u Nju Delhiju - to iskoristiti i oteti im Afriku!

Podeli vest

S obzirom na to da su ruski predsednik Vladimir Putin i njegov kineski kolega Si Đinping najavljivali da će preskočiti događaj u Nju Delhiju sledeće nedelje, Brisel nastoji da „uhvati trenutak, da pokaže da je ozbiljan u pogledu redefinisanja svog partnerstva sa Afrikom, uprkos problematičnom nasleđu kolonijalizma, navodi Blumberg.

Prema izvorima, zvaničnici bloka planiraju da organizuju „mini-samit" sa Afričkom unijom (AU), koja obuhvata 55 zemalja kontinenta, na marginama G20 događaja 9. septembra, prvog dana dvodnevnog okupljanja.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i nemački kancelar Olaf Šolc biće među onima koji predstavljaju EU na sastanku, naglasili su izvori.

Učesnici na afričkoj strani navodno će uključivati Sirila Ramafosu, predsednika Južne Afrike, koja je jedina afrička nacija u G20, kao i lidere Egipta, Nigerije i Komorskih ostrva, koja trenutno predsedavaju AU.

Odobravanje nastojanja AU da postane stalna članica G20 se u Briselu vidi kao jedan od glavnih ciljeva „mini samita", izjavili su izvori.

Stalno članstvo - umesto njenog sadašnjeg statusa „pozvane međunarodne organizacije" - stavilo bi AU na isti nivo kao i EU u okviru G20. Taj potez ima za cilj da Africi da „jači glas" u odlukama međunarodnih organizacija koje utiču na kontinent, piše Blumberg.

Rusija je takođe zainteresovana da Afrička unija postane članica G20, a ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je u junu izjavio da će se to uskoro dogoditi i „uz aktivnu podršku" Moskve.

Ostala pitanja o kojima će se razgovarati tokom „mini samita" u Nju Delhiju uključuju efekat ukrajinskog sukoba na globalnu sigurnost hrane, reformu globalne finansijske arhitekture, poboljšanje uslova za ulaganja u Africi i situaciju u regionu Sahela, prema Blumbergovim izvorima.

I Rusija i Kina u poslednje vreme aktivno jačaju diplomatske i ekonomske veze sa Afrikom. Na samitu BRIKS-a u Johanesburgu u julu objavljeno je da će dve afričke zemlje - Egipat i Etiopija - biti među šest novih država članica koje će se zvanično pridružiti grupi od januara 2024.

U julu je u Sankt Peterburgu održan rusko-afrički samit visokog profila, kada je predsednik Putin izjavio da su se njih dvojica dogovorili da uspostave „trajni mehanizam" za saradnju po pitanjima bezbednosti - uključujući borbu protiv terorizma i ekstremizma, bezbednost hrane, informacione tehnologije i klimatske promene, između ostalog. Rusija i Afrika će se takođe „boriti protiv neokolonijalizma, prakse primene nelegitimnih sankcija i pokušaja podrivanja tradicionalnih moralnih vrednosti", dodao je predsednik.
 
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija