• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/mediji

09.09.2023

20:24

Prvi korak! Počele vojne vežbe na Baltiku! Nema govora o ukidanju sankcija Rusiji!

Tanjug/AP

Vesti

Prvi korak! Počele vojne vežbe na Baltiku! Nema govora o ukidanju sankcija Rusiji!

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 563. dan.

Putinov general: Ukrajina je samo prvi korak ka ratu u Evropi

Ključni ruski general koga je ove nedelje promovisao Vladimir Putin vidi invaziju na Ukrajinu kao „odskočnu dasku“ za dalji sukob sa Evropom.

General Andrej Mordvičev je ove nedelje odlukom ruskog predsednika unapređen u čin general-potpukovnika, a već je služio u ulozi komandanta Centralnog vojnog okruga i ruske Centralne grupe snaga u Ukrajini.

Počele su velike vojne vežbe NATO-a na Baltiku

Velike pomorske vojne vežbe 14 zemalja članica NATO-a, uključujući i SAD, počele su u Baltičkom moru pod komandom Nemačke i predstavljaju demonstrativnu vežbu sile u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu.

Izbio je požar u ruskoj vojnoj jedinici na Krimu

U ruskoj vojnoj jedinici na Krimu danas je izbio požar, rekao je savetnik šefa Krima Oleg Kručkov.

On je odbacio tvrdnje da iza požara u Simferopolju stoje ukrajinske snage, nazvavši ga običnim domaćim požarom. Ukrajinska propaganda pokušava da svaki požar u Simferopolju pretvori u ’pobedu‘“, napisao je on na Telegramu. „Neće se izvući.

Savetnik Zelenskog: Ne može biti govora o ukidanju sankcija Rusiji

Dok traje samit G20 u Delhiju, Mihajlo Podoljak, savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika, ponovio je da „ne može biti govora o ukidanju sankcija” Rusiji.

„Čak i najmanje ukidanje sankcija Rusiji ili bilo kakva diskusija koja ukazuje na takvu opciju ima posledice“, napisao je Podoljak na Tviteru. „Ovo direktno ohrabruje Rusiju da nastavi aktivna borbena dejstva, produži sukob, razvuče ga, pa čak i eskalira rat. To izaziva još širu upotrebu genocidnih i terorističkih praksi, kao što je intenziviranje raketnih napada na civilno stanovništvo. To je direktno odbijanje vraćanja međunarodnom pravu“.

Podoljak je ovo tvitovao dok je Rusija insistirala na ukidanju nekih sankcija u razgovorima na samitu G20 o izvozu žitarica. Zajednička deklaracija poziva na „blagovremenu i efikasnu” primenu kako bi se obezbedile „trenutne i neprekidne” isporuke žita, hrane i đubriva iz Ukrajine i Rusije.

Rusija je danas saopštila da se pridržava svojih uslova za povratak na Crnomorski sporazum o žitu, koji su poljoprivredna banka u državnom vlasništvu, a ne filijala koju su predložile UN, i da se ponovo poveže sa međunarodnim bankarskim platnim sistemom SVIFT.

Jedna od sankcija koje su Evropska unija i druge zapadne zemlje uvele 2022. godine bila je zabrana pristupa nekim ruskim bankama međunarodnom platnom sistemu Sviftbank. U julu, Rusija se povukla iz Sporazuma o crnomorskom žitu, uz posredovanje UN i Turske kako bi se osigurao bezbedan transport proizvoda u i iz Ukrajine (Ukrajina je poljoprivredno čvorište poznato kao žitnica Evrope).

Otkako je napustila dogovor o žitu, Rusija je više puta bombardovala ukrajinske luke i skladišta žita.

Najvažnije iz brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

Brodovi Crnomorske flote u toku proteklih nedelju dana uništili su tri ukrajina bespilotna polupodmornička čamca, koja su pokušala da napadnu Krimski most;

Avijacija Crnomorske flote uništila je četiri čamca jedinica za specijalne operacije ukrajinske vojske sa 50 vojnika u moru zapadno od Krima;

Oružane snage Rusije su od drugog do devetog septembra izvele šest grupnih napada na ukrajinske radio-tehničke obaveštajne objekte, kao i proizvodnju bespilotnih čamaca;

Oružane snage Ukrajine su 39 puta tokom nedelju dana bezuspešno slale u borbe jurišne odrede u cilju probijanja odbrane Rusije na području Rabotina i Verbovo u Zaporoškoj oblasti;

Oružane snage Ukrajine u zaporoškom pravcu nastavile su bezuspešne pokušaje probijanja odbrane ruskih snaga u rejonima Rabotina i Verbovo;

Ruska vojka je u toku nedelju dana u zaporoškom pravcu likvidirala više od 845 ukrajinskih vojnika i 27 tenkova, uključujući „čelindžer“;

Oružane snage Rusije u južnodonjeckom pravcu tokom nedelju dana odbile su četiri napada ukrajinske vojske, a neprijatelj je izgubio više od 1.230 vojnika;

U pravcu Hersona sprečeno je iskrcavanje neprijatelja na području ostrva Tendrovska kosa;

Oružane snage Rusije su u donjeckom pravcu u toku nedelje odbile 56 napada ukrajinskih snaga, likvidirano je više od 2.100 ukrajinskih vojnika;

Oružane snage Rusije su u pravcu Kupjanska nastavile da poboljšavaju taktički položaj u svojim zonama odgovornosti, odbijena su 22 napada;

Oružane snage Rusije su u krasnolimanskom pravcu tokom prethodnih nedelju dana likvidirale gotovo 355 vojnika Oružanih snaga Ukrajine, uništile tenk i 12 artiljerijskih oruđa;

PVO i sredstva za elektronsko ratovanje tokom prethodne nedelje presrela su 49 projekila „hajmars“, 3 navođene avio-bombe „jdam“, protivradarsku raketu „harm“,

U toku protekle nedelje, PVO i sredstva elektronskog ratovanja uništila su i onesposobila 247 ukrajinskih dronova, uključujući 23 i u zapadnim regionima Rusije.

Sprečena rotacija Ukrajinaca na krasnolimanskom pravcu

Artiljerijci ruske vojne grupacije „Centar“ sprečile su da ukrajinska vojska na krasnolimanskom pravcu izvede rotaciju i tom prilikom likvidirale veliki broj ljudstva, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Kako se navodi, napad na ukrajinske trupe izveden je haubicama D-20 a prethodno je izviđanje obavljeno bespilotnim letelicama.

 

 

 

Gde je general Konašenkov?

 

Zastava iznad Donjecka!

Ukrajinska zastava se celo jutro vijorila iznad Donjecka. Snimke objavljuju lokalni telegram kanali.

Deluje da je zastava pričvršćena za balone koji lebde iznad grada.

 

 

 

 

Britanski načelnik: Jake emocije!

Načelnik britanskog generalštaba Patrik Sanders je u intervjuu za portal Forces.net rekao da je doživeo snažne emocije kada je video uništenje britanskog glavnog borbenog tenka (MBT) "čelendžer 2" u zoni Severnog vojnog okruga.

- Jake emocije, jer sam verovatno bio na ovom tenku - odgovorio je na pitanje o utiscima o onome što je video. Sanders je dodao da britanska vojska ima duboku naklonost prema svojoj opremi.

Podsetimo, novi šef britanskog Ministarstva odbrane Grant Šaps potvrdio je uništenje prvog "čelendžera 2" u zoni Severnog vojnog okruga i rekao da London ne planira da pošalje novi tenk za zamenu uništenog.

U petak, 8. septembra, vršilac dužnosti guvernera Zaporoške oblasti  Jevgenij Balicki rekao je da je oko sedam britanskih tenkova "čelendžer 2" primećeno u regionu na liniji fronta, od kojih su dva već uništena na bojnom polju.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Skupština zaseda sutra! Zakazana sednica o dopunama Zakona o biračkom spisku!
Politika

Skupština zaseda sutra! Zakazana sednica o dopunama Zakona o biračkom spisku!

Sednica Skupštine Srbije, na kojoj će se raspravljati o dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, kojima se predviđa da građani koji su promenili prebivalište u poslednjih 11 meseci ne mogu da glasaju na novoj adresi, zakazana je za petak, 10. maj u 14 sati.To će, kako se navodi u saopštenju Skupštine Srbije, biti prva od pet tačaka dnevnog reda, a predlog dopuna tog Zakona podnelo je 37 poslanika.

09.05.2024

16:05

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija