• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

21.09.2023

11:00

Izdaja?! Putin dobio strašne vesti iz Kine! Peking jednim potezom osakatio Rusiju i dao Ukrajini veliku prednost!

Shutterstock/Reuters

Vesti

Izdaja?! Putin dobio strašne vesti iz Kine! Peking jednim potezom osakatio Rusiju i dao Ukrajini veliku prednost!

Podeli vest

Ruski državni mediji objavili su izveštaj o tome kako ograničenja na izvoz ključnih komponenti za bespilotne letelice, koje je uvela kineska vlast, otežavaju Moskvi proizvodnju vojnih dronova, što bi moglo da ometa ratna delovanja Vladimira Putina u Ukrajini.

Novi kineski propisi uvedeni početkom meseca "ozbiljno su zakomplikovali isporuke dronova Rusiji i doveli do nestašice brojnih komponenti, kao što su termovizijske kamere", izvestio je list Komersant povezan s Kremljom, a prenosi Njuzvik.

Krajem avgusta kineska vlada je saopštila da uvodi kontrolu izvoza nekih dronova i povezanih delova. Mere utiču takođe na deo komunikacijske opreme, motore i lasere koji se koriste u bespilotnim letelicama, kao i na antidron sisteme, rekla je kineska vlada.

Ograničenja takođe utiču na komercijalne bespilotne letelice namenjene vojnoj upotrebi, kao i na dronove s vremenom leta dužim od 30 minuta.

Kina je jedan od vodećih svetskih proizvođača dronova i zauzela je neutralan stav prema ratu u Ukrajini, ali održava prijateljske diplomatske odnose s Moskvom.

Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

 

Sukob koji traje već više od godinu dana podstakao je razvoj dronova "munjevitom brzinom", izjavili su stručnjaci za Njuzvik. Obe strane u ratu obilno koriste razne vrste bespilotnih letelica, uključujući izviđačke i jurišne dronove, prenosi Jutarnji list.

- Nakon što se rat završi, Ukrajina će imati jedinstveno iskustvo i svaku šansu da postane glavni izvoznik bespilotnih letelica u svetu - rekao je početkom avgusta Mihajlo Fedorov, potpredsednik ukrajinske vlade.

U napadima na ukrajinske gradove i infrastrukturu Moskva često koristi bespilotne letelice, a najviše dronove kamikaze iranskog dizajna.

Zabrana Pekinga na izvoz većih dronova i nekih komponenti potrebnih za izradu tema je o kojoj se vode burne rasprave u krugovima uključenim u moskovsku proizvodnju dronova, tvrdi Semjuel Bendet iz američkog Centra za pomorsku analizu.

Pravi učinak ove zabrane na rusko tržište uglavnom se svodi na skok cena postojećih i dostupnih kineskih bespilotnih letelica koje su već u Rusiji, rekao je Bendet za Njuzvik.

Foto: Shuterstock/Tanjug/AP/Reuters

 

Dugoročno, ruska domaća industrija dronova mogla bi da uskoči i zameni kineske dronove, smatra on.

- To je vrlo zanimljiv primer kako Kina gotovo da ima monopol nad tehnologijom koja omogućava dronove - rekao je britanski stručnjak za dronove Stiv Rajt.

Dronovima treba "ogromna količina elektronike". Rusi su pokušali, ali nisu uspeli da razviju takve kapacitete u svojoj zemlji, utvrdio je za Njuzvik.

Dodao je kako Kinezi kontrolišu veliki deo tržišta, kako za Rusiju, tako i za zapadne zemlje.

Kineska zabrana trenutno se ne odnosi na ‘male DJI dronove‘, navodi Bendet, misleći na proizvođača jednog od najpoznatih kineskih dronova.

Međutim, ograničenja koja je uveo Peking mogla bi da utiču na uvoz većih, težih poljoprivrednih dronova koje je Rusija koristila u Ukrajini, smatra on.

"Nedostatak određenih komponenti može da ima značajne posledice, ali postoji puno alternativnih ruta snabdevanja, kako legalnih, tako i onih u sivoj zoni koje Rusi koriste kako bi nabavili ono što im je potrebno."

Komersant takođe navodi da su mnogi od najvećih ruskih proizvođača bespilotnih letelica uspeli da prikupe značajne rezerve komponenti za dronove.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija