• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

21.09.2023

19:56

Rusi lukavi lisci! Ukrajina je samo paravan: Otkriveno zašto se ne koristi oružje najnovije tehnologije

Shutterstock

Vesti

Rusi lukavi lisci! Ukrajina je samo paravan: Otkriveno zašto se ne koristi oružje najnovije tehnologije

Podeli vest

Rusija je intenzivirala upotrebu sistema za elektronsko ratovanje „Krasuha“, koji su u stanju da potpuno potisnu elektroniku ukrajinskih lovaca.

Kao rezultat toga, ukrajinski avioni moraju da se vrate u bazu zbog kvara navigacionog sistema, piše Vijainder Thakur u članku za „The Eurasian Times“.

Istovremeno, Rusija tokom specijalne operacije ne koristi uvek u potpunosti svo visokotehnološko naoružanje koje ima, kako bi lišila SAD i NATO mogućnosti proučavanja ovih tehnologija. Ovo je ključno za sprečavanje NATO intervencije i eskalacije sukoba, napominje autor.

Ruski sistemi za elektronsko ratovanje (EV) „Krasuha“, primoravaju ukrajinske lovce da napuste borbene zadatke, zbog intenzivnog potiskivanja svih elektronskih sistema na brodu.

Kao rezultat toga, avioni Oružanih snaga Ukrajine vraćaju se u bazu koristeći orijentire, jer im navigacija ne funkcioniše. Istovremeno, „Krasuha“ može da utiče na neprijateljsku elektroniku na udaljenosti do 150 km.

Prošle nedelje je rusko Ministarstvo odbrane takođe izvestilo, da sistemi za elektronsko ratovanje Krasuha-S4 Centralnog vojnog okruga, prisiljavaju vazdušne ciljeve koji lete na izuzetno malim visinama, kako bi izbegli radarsko i vizuelno otkrivanje i promenili visinu, usled čega oni postaju dostupni ciljevi za ruske sisteme protivvazdušne odbrane.

O tome, da Rusija koristi svoje sisteme za elektronsko ratovanje da spreči napade ukrajinskih dronova, izvestilo je rusko Ministarstvo odbrane još u leto prošle godine. Međutim, postoji razlog da se veruje da je Rusija nedavno pojačala upotrebu ovih sistema, navodi se u članku. Štaviše, da bi se u potpunosti onemogućili elektronski sistemi neprijatelja, potrebno je dosta električne energije.

„Krasuha“ je porodica ruskih sistema za elektronsko ratovanje, dizajniranih za elektronsku zaštitu i zemaljskih i vazdušnih ciljeva, koji deluju blizu zemlje na maloj visini (na primer, borbeni helikopteri). Sistem pomaže da se spreči njihovo otkrivanje i ciljani udari na njih, objašnjava se u članku.

Na izložbi MAKS-2019 predstavljena su tri ruska kompleksa- objedinjeni zemaljski modul za ometanje 1L269EN „Krasuha-2“ (koji se koristi za sprečavanje otkrivanja objekata vazdušnim ili zemaljskim radarima, modul za ometanje na zemlji 1RL257EH „Krasuha-4“ (dizajniran za za suzbijanje raketnih sistema i vodova za prenos podataka, kao i izviđački modul 1L265EH „Moskva-1” (koristi se za otkrivanje i procenu pretnji u celom spektru radio frekvencija).

Kada su raspoređena u kombinaciji, ova tri ruska sistema su u stanju da sakriju stotine kvadratnih kilometara teritorije od neprijateljskog radarskog nadzora i zaštite stotine kvadratnih kilometara teritorije od ciljanih napada, navodi se u članku. Oni ometaju elektronsku opremu neprijateljskih aviona, helikoptera, dronova, satelita, balona i radara, kao i prenos GPS signala, funkcionisanje radio-frekventnih uređaja za navođenje na raketama i kliznim bombama, i kanala za prenos podataka.

Štaviše, svi ovi sistemi za elektronsko ratovanje su mobilni i mogu se ponovo rasporediti za 20 minuta leti i 40 minuta zimi. Oni rade u X-opsegu od 2 cm do 3 cm sa energetskim potencijalom od 50-65 dB (V), imaju pokrivenost od 360 stepeni po azimutu i ​​60 stepeni u uglu, piše „The Eurasian Times“.

Sistem „Krasuha“ je prvi put usvojila ruska vojska 2015. godine, i već je korišćen u borbenim uslovima u Siriji.

Pored toga, Rusija takođe aktivno koristi specijalnu aerosolnu filtraciju, koja služi za zaštitu objekata od otkrivanja i napada neprijatelja. Iako sistemi za elektronsko ratovanje, kao što je Krasuha, mogu da pregledaju ciljeve pomoću radarskih slika i ometaju rad radio-frekventnih sistema za navođenje raketa, oni nisu u stanju da ometaju rakete sa optičkim sistemima za navođenje i satelitskim nadzorom, objašnjava se u članku, dok aerosol sprej može da ometa optičko dobijanje slika ciljeva sa satelita.

Pored toga, oblaci aerosola negativno utiču na sposobnost krstarećih projektila Storm Shadow/Scalp da identifikuju ciljeve. Municija za specijalne optičko-elektronske protivmere se baca prema neprijatelju i stvara oblak aerosola koji može da zaštiti oklopna vozila od visokopreciznog naoružanja sa laserskim, optičkim i termičkim sistemima za navođenje.

Aerosolni projektili mogu biti ispaljeni kad god satelit preleti metu, ili kada je verovatno da će cilj biti napadnut krstarećim projektilima ili dronom. U oktobru prošle godine objavljeno je da Centralni istraživački institut za precizno inženjerstvo (TSNIITOCHMASH, deo koncerna Kalašnjikov) proizvodi optičko-elektronsku protivmernu municiju, koja stvara maskirni aerosolni ekran za zaštitu različitih objekata i opreme, od napada oružja visoke preciznosti.

Guverner Sevastopolja, Mihail Razvožajev, takođe je pre nekoliko dana upozorio stanovnike tog grada, da ruska vojska koristi aerosolnu municiju u odbrambene svrhe. „Ako vidite dim u oblasti Južnog zaliva, ne brinite. Prema informacijama Crnomorske flote, koriste se standardna aerosolna kamuflažna sredstva. Da, miris je neprijatan, ali je apsolutno bezbedan“, napisao je Razvožajev na svom „Telegram“ kanalu.

Tipično, pre nego što ukrajinska vojska planira da napadne poluostrvo Krim, američka sredstva za vazdušno i svemirsko izviđanje sprovode intenzivan nadzor nad područjem, kako bi odabrali ciljeve i identifikovali sisteme protivvazdušne odbrane koji su raspoređeni da ih zaštite, piše „The Eurasian Times“.

Konkretno, američke bespilotne letelice RK-4 i MK-9, opremljene sistemom za traganje i spasavanje, nekoliko sati lete od obale Krima, kako bi dobili radarske slike potencijalnih ciljeva. Američki sateliti Topaz (radarska slika) i Key Hole (optička slika) takođe više puta lete iznad Krima da bi fotografisali objekte, i otpremili njihove lokacije u sisteme za navođenje projektila Storm Shadow kako bi olakšali prepoznavanje ciljeva.

Međutim, zahvaljujući širem raspoređivanju sistema za elektronsko ratovanje „Krasuha“, i aktivnoj upotrebi projektila koji stvaraju zaštitne aerosolne oblake, ruska vojska je u stanju da ozbiljno ograniči američku sposobnost da identifikuje ciljeve, i prebaci ih za udare krstarećim raketama, naglašava se u članku.

Prema autoru, aktivnija upotreba kompleksa „Krasuha“ u ovom trenutku može se delimično objasniti činjenicom da, kao rezultat intenzivirane proizvodnje, sve više takvih kompleksa ulazi u službu ruske vojske. Međutim, sasvim je moguće, da Rusija namerno nije iskoristila sve napredne mogućnosti svojih postojećih borbenih sistema, kako bi lišila SAD i NATO mogućnost da detaljno prouče najnovije vojne tehnologije, napominje se u članku.

Od samog početka specijalne operacije na ukrajinskoj teritoriji, Moskva je vodila veoma uzdržanu politiku u pogledu upotrebe svog visokotehnološkog naoružanja, uključujući i najnoviji stelt lovac Su-57. Najverovatnije, ove taktike su namerno izabrane, da bi se očuvale borbene sposobnosti i sposobnost suprotstavljanja NATO-u – jer je to ključno za sprečavanje NATO intervencije i dalje eskalacije sukoba, zaključuje autor.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Najnovije upozorenje RHMZ! Ovi delovi Srbije na udaru pljuskova, grada i olujnog vetra: Nevreme koje nosi sve pred sobom!
Društvo

Najnovije upozorenje RHMZ! Ovi delovi Srbije na udaru pljuskova, grada i olujnog vetra: Nevreme koje nosi sve pred sobom!

Snažni konvektivni oblaci koji se formiraju u Šumadiji premestiće se ka području Pomoravlja, Braničeva i južnog Banata. Ovi oblaci će izazvati lokalno intenzivne pljuskove praćene grmljavinom, mogućom pojavom grada i kratkotrajno jakim olujnim vetrom u područjima gde se pljuskovi budu razvili, najnovije je upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

26.06.2024

15:08

Vučić odgovorio albanskom novinaru: Priznajem samo rezoluciju 1244! Vaša strana mučila, terorisala i proterivala Srbe
Politika

Vučić odgovorio albanskom novinaru: Priznajem samo rezoluciju 1244! Vaša strana mučila, terorisala i proterivala Srbe

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da kada je reč o KiM priznaje samo Povelju UN i Rezoluciju 1244 jer to predstavlja temelj međunarodnog pravnog poretka i dodao da je spreman da učestvuje u pronalaženju kompromisnih rešenja sa kosovskim Albancima, što je pokazao i u prethodnom periodu, ali da druga strana ništa nije učinila po tom pitanju.

26.06.2024

15:02

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17