• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

30.09.2023

06:30

Nova droga ubija po Evropi, Amerikanci upozorili Brisel: Spremite se!

Reuters

Vesti

Nova droga ubija po Evropi, Amerikanci upozorili Brisel: Spremite se!

Podeli vest

Evropska unija mora da se pripremi na nagli porast sintetičke droge fentanil, upozorila je Ilva Johanson, evropska komesarka za unutrašnju politiku.

Ona je reagovala na upozorenje američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da će se Evropa uskoro suočiti sa problemom sintetičkih droga. Panika je zavladala i u srpskom komšiluku, oglasio se Hrvatski zavod za javno zdravstvo i upozorio je da se radi o velikom riziku za zdravlje zbog opasne droge koja se rapidno širi Evropom, a već je odnela dva života u Hrvatskoj.

Radi se o fentanilu, leku koji se koristi u humanoj i veterinarskoj medicini, ali on i njegovi derivati imaju dugu istoriju nedopuštene upotrebe kao zamena za heroin. Glavna opasnost od fentanila leži u činjenici da i male količine mogu da izazovu trovanje respiratornog sistema.

Fentanil i derivati povezani su s najmanje 137 smrtnih slučajeva u EU u 2021. godini. Pritom je najviše zabeleženo u Nemačkoj, njih 88, dok je u Austriji preminulo devet osoba. Najčešći simptomi koje uzrokuje fentanil su euforija, vrtoglavica, zbunjenost, opuštanje, smanjena sposobnost osećaja boli, sedacija, ali i gušenje i hipotermija i sporiji rad srca. 

Za zloupotrebu se pravi u garažama, vikendicama, hotelskim sobama. Pogodan je za krijumčarenje, jer se pakuje kao aspirin, pilule za spavanje, vitamini i drugi suplementi. I veoma je popularan kod mladih.

Foto: Reuters

Fentanil ubija

 

- Upravo respiratorna depresija (gušenje) predstavlja najveću opasnost za konzumente, budući da zbog visoke potentnosti ovih supstanci, male količine mogu uzrokovati po život opasno trovanje disajnog sistema. Ako se ne liječi, može dovesti do respiratornog zastoja (prestanka disanja) i smrti - poručuju, a u tome može pomoći samo primjena lijeka naloksona.

Lek Fentanil sadrži aktivnu supstancu  fentanil citrat. Pripada grupi lekova koji se zovu
"narkotički analgetici". To je jak lek protiv bolova koji deluje kratko.

Lek se koristi da spreči ili olakša bol tokom različitih tipova operacija. Može se koristiti za:
-  Kratke operacije, kada ste otpušteni kuci istog dana
-  Duge operacije, kada možete ostati u bolnici određeni broj dana

U toku velikih hirurških operacija koristi se zajedno sa sedativima poznatim kao neuroleptici, da
bi Vas uspavali. Takođe se može koristiti da olakša jak bol, recimo tokom srčanog udara. 

U SAD je 2022. godine zabeleženo više od 107.000 smrtnih slućajeva od predoziranja sintetičkih droga, prvenstveno fentanila.

Foto: Reuters

Fentanil seje smrt u SAD, a sada i Evropi

 

Opasno! Lek za obolele od raka koriste kao drogu: Novi narkotik se pojavio na srpskom tržištu

 

Meksiko uspostavlja digitalni sistem plaćanja

Meksiko uspostavlja digitalni sistem za praćenje hemikalija i droga poput fentanila, kao i digitalne kontrole u ulaznim lukama i graničnim prelazima, izjavila je danas ministarka inostranih poslova Alisija Barsena.

- Uvodimo veoma sofisticirani digitalni sistem za praćenje - rekla je Barsena u Vašingtonu tokom posete Sjedinjenim Državama, prenosi Rojters. Taj potez je deo trilateralne saradnje sa SAD i Kanadom, dodala je Barsena. Meksiko se obavezao da će pratiti hemijske supstance koje stižu u zemlju gde se koriste za pravljenje smrtonosnog opijata fentanil koji se potom često krijumčari u SAD. Barsena je rekla da te supstance često stižu u Meksiko u malim paketima koje je teško pratiti.

- Prva stvar koju ćemo uvesti jeste kontrola supstanci koje se koriste kao sintetičke droge - rekla je ona ne iznoseći više detalja o tom planu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića
Politika

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića

Predstavnik Stranke slobode i pravde (SSP) Nenad Petrović izjavio je danas da više od 30.000 Voždovčana deset godina sluša lažna obećanja o renoviranju ambulante Doma zdravlja Voždovac na Banjici koji se raspada, pa zdravstveni radnici angažovanje u toj ustanovi doživljavaju kao kaznu, a pacijenti u nju idu samo kada moraju. Na ovu izjavu usledila je oštra reakcija.

20.05.2024

22:40

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš
Politika

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš

Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš na uskraćivanje prava na rad zaposlenima i egzistenciju celokupnog srpskog stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini kako stoji u Rezoluciji 1244, ili je repetirana puška u radnike banke (osim pravog naziva - oružana pljačka) za Kurtija i njegove mentore normalna stvar za dopunu fajla o realizaciji uslova za ulazak u svet prava i demokratije, izjavila je danas predsednica Skupštinskog odbora za KiM Danijela Vujičić povodom zatvaranja Poštanske štedionice na KiM

20.05.2024

22:21

TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

20.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija