• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Telegraf.rs

08.10.2023

22:38

SAD šalju u Izrael najveći ratni brod na svetu: Ima više aviona od mnogih država, nosi oko 5.000 vojnika, a vrednost mu je basnoslovna!

EPA/EFE/Terje Pedersen

Vesti

SAD šalju u Izrael najveći ratni brod na svetu: Ima više aviona od mnogih država, nosi oko 5.000 vojnika, a vrednost mu je basnoslovna!

Podeli vest

Borbeni nosač aviona USS Džerald R. Ford je jedan od brodova koji čine borbenu grupu koja se kreće prema istočnom Mediteranu.

Američke vlasti donele su odluku da u Sredozemno more prebace napadačku grupu nosača aviona USS Gerald R. Ford kao vid pomoći Izraelu. U pitanju je nosač aviona na nuklearni pogon koji je u rad pušten 2017. godine, što znači da predstavlja nešto najbolje što američka ratna mornarica poseduje.

 

 

Najveći vojni brod ikada izgrađen - vredan 13 milijardi dolara

USS Džerald R. Ford (CVN-78) je ime dobio po 38. predsedniku SAD. Izgrađen je da zameni USS Enterprajs (CVN-65), koji je u aktivnoj slućbi bio čak 51 godinu, do decembra 2012.

Radi se o ne samo o najvećem vojnom brodu ikada izgrađenom, već i o najvećem nosaču svih vremena.

Njegova izgradnja koštala je neverovatnih 13 milijardi dolara.

Matična luka mu je mornarička baza Norfolk u Virdžiniji, gde se nalazi Komanda američke flote.

Foto: EPA/EFE/Stephanie Lecocq

 

Dužine je 333, a širine 17 metara. Visina nosača je 76 metara, ima 25 paluba, pokreću ga dva nuklearna reaktora, a maksimalna brzina mu je 30 čvorova, odnosno 56 kilometara na sat.

S obzirom na to da ga pokreću nuklearni reaktori, ovo plovilo nema klasičan radijus kretanja zasnovan na potrošnji goriva. Kako se navodi u njegovim karakteristikama, USS Džerald R. Ford može da plovi bez zamene nuklearnog goriva oko 25 godina.

Nosač je, što se odbrane tiče, naoružan moćnim sistemima voda-vazduh RIM-162 ESSM, RIM-116 RAM, orućžjima za blisku odbranu Phalanx CIWS, Mk 38 25 mm Machine Gun Systems i M2 .50 Cal. (12.7 mm).

Na nosaču se nalazi preko 75 aviona, a broji čak 4.539 članova posade

Samo na ovom nosaču se nalazi 75 ili više aviona, što je više nego što imaju mnoge države.

Posada, navodno, broji 4.539 članova.

Naoružanje, elektronski i drugi sistemi ovog plovila predstavljaju vojnu tajnu, ali ono što je javnosti dostupno jasno daje do znanja da se radi o veoma opasnom komadu oružja.

Ali, ono što je u ovom slučaju posebno interesantno, jeste da je ovo tehnološko čudo samo jedan, doduše glavni, deo nečega što se zove "udarna grupa".

Naime, pošto bi jedan brod, ma kakav da je, bio relativno laka meta za neprijateljske snage, oko skupocenih plovila kao što su nosači aviona uvek se prave borbene grupe čiji je zadatak ne samo da dejstvuju s njim, već i da ga štite od potencijalnih napada. A s obzirom na to da je skupoceni nosač kakav je USS Džerald R. Ford idealna meta, njegovu borbenu grupu čine takođe izuzetne ratne mašine.

Nosač Džerald R. Ford udarna grupa 12 uključuje još i krstaricu USS Normandija, razarače USS Ramaž, USS Mekfol end USS Tomas Hadner, kao i još nekoliko brodova za snabdevanje, logističku i drugu podršku, piše Telegraf.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija