• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Logicno

16.10.2023

22:02

Raspolažu sa bilionima dolara, ali... JPMorgan zaledio svet! Radimo sto stres testova nedeljno, rezultati nisu...

Reuters

Vesti

Raspolažu sa bilionima dolara, ali... JPMorgan zaledio svet! Radimo sto stres testova nedeljno, rezultati nisu...

Podeli vest

Kontinuirani sukob između Rusije i Ukrajine zajedno sa eskalacijom izraelsko-palestinskih neprijateljstava mogao bi da ima dalekosežne posledice po globalnu ekonomiju i geopolitičke odnose, napisao je izvršni direktor JPMorgana Džejmi Dajmon u izveštaju o dobiti kompanije za treći kvartal.

Dimon je rekao da uprkos relativnom zdravlju američke ekonomije, zemlja ima dovoljno izazova koje treba da prevaziđe, uključujući zategnuta tržišta rada, visok nivo državnog duga, pretnju od daljih skokova inflacije i dugoročne posledice kvantitativnog pooštravanja. Međutim, pogoršanje geopolitičkih uslova moglo bi da oteža situaciju beskonačno, upozorio je on.

- Rat u Ukrajini, pojačan prošlonedeljnim napadima na Izrael, može imati dalekosežne uticaje na tržišta energije i hrane, globalnu trgovinu i geopolitičke odnose. Ovo je možda najopasnije vreme koje je svet video u poslednjih nekoliko decenija - rekao je on.

Dajmon je u petak za CNN rekao da se rukovodioci američkih banaka "penju uz zid zabrinutosti ", pozivajući se na jednu od najpoznatijih istina sa Volstrita koja objašnjava kako tržišta mogu da ostanu bikovska usred ekonomske neizvesnosti i geopolitičke krize.

- Radimo sto stres testova nedeljno... Obično se geopolitika predstavlja kao duboka recesija ili blaga recesija... A dobro poslovanje tržišta nije razlog da se ikada kaže da će i dalje biti dobro - rekao je izvršni direktor .

Druga zapažena ličnost u globalnim finansijama, Rej Dalio, osnivač najvećeg svetskog hedž fonda Bridgevater Associates, ranije je upozorio da bi se sukob Izraela i Palestine mogao proširiti van granica dve zemlje, i imati dalekosežne posledice po čitavu globalnu zajednicu.

- Po mom mišljenju, ovaj rat ima veliki rizik da dovede do nekoliko drugih sukoba različitih tipova na brojnim mestima, i verovatno će imati štetne posledice koje će se proširiti i van onih u Izraelu i Gazi - napisao je Dalio na LinkedIn. postu u četvrtak, dodajući da je "rat Izrael-Hamas još jedan klasičan, nesrećni korak ka nasilnijem i sveobuhvatnijem međunarodnom ratu".

Eskalacija neprijateljstava između palestinske militantne grupe Hamas, koja kontroliše veći deo Gaze, i izraelskih odbrambenih snaga, već je izazvala porast globalnih cena nafte ranije ove nedelje. Analitičari kažu da bi sukob mogao da destabilizuje Bliski istok, na koji otpada više od jedne trećine globalne pomorske trgovine, i da pogorša postojeći deficit u snabdevanju naftom, dok cene sirove nafte rastu u nebo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija