• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

21.10.2023

13:28

Šta sad? Putin i Si ovo nisu očekivali! Iz Vašingtona stigao iznenadni zaokret!

Shutterstock

Vesti

Šta sad? Putin i Si ovo nisu očekivali! Iz Vašingtona stigao iznenadni zaokret!

Podeli vest

Sjedinjene Države menjaju taktiku prema zemljama Latinske Amerike. Moskva i Peking treba da spreče da se vaga preokrene u korist Vašingtona.

Posle četiri godine, američko rukovodstvo je odlučilo da suspenduje niz sankcija uvedenih protiv Venecuele.

Proizvodnja gasa, nafte i zlata, kao i trgovina hartijama od vrednosti, izuzeti su od ograničenja. Kako je objasnilo američko ministarstvo finansija, Vašington je preduzeo takav korak kao deo demonstracije dobre volje. Povod su bili pregovori koje je vlada aktuelnog predsednika Bolivarske Republike Venecuele, Nikolasa Madura ušla sa pojedinim predstavnicima venecuelanske opozicije.

Vredi napomenuti da zapadna štampa ovaj događaj predstavlja upravo kao naklonost američkih vlasti. Akcenat je na pogodnostima koje Karakas dobija zbog delimičnog ukidanja sankcija.

Tako je globalni istraživač na Latinoameričkom programu Centra Vudro Vilson u Vašingtonu, profesor na Institutu za napredne studije menadžmenta u Karakasu, Majkl Penfold u intervjuu za Blumberg, dao pozitivnu ocenu ovoj odluci rukovodstva SAD. Prema njegovim rečima, Venecuela ima odličnu priliku da se vrati na globalno tržište nafte.

Međutim, svaki novčić ima dve strane. Dok su zapadni mediji bili voljni da pričaju o jednom, o drugom su radije ćutali. U međuvremenu, to je od mnogo većeg interesa. Ovu tačku gledišta deli politikolog Rafael Orduhanjan.

U razgovoru sa dopisnikom lista Paragraf, on je jasno stavio do znanja da je Vašington, ne po dobroti svog srca, iznenada zaboravio sve pretnje legitimnom rukovodstvu Venecuele. U ovom slučaju, on ima vrlo specifične i sebične interese.

Foto: EPA

Nikolas Maduro

 

- Venecuela je zgodan dobavljač nafte. Zemlja ima najveće rezerve crnog zlata na svetu i blizu je Sjedinjenih Država. Vašington je očigledno shvatio da za to nema izgleda na Bliskom istoku. Moguć je veliki rat u regionu, koji će definitivno zaustaviti snabdevanje energentima - objasnio je ekspert.

Prema Orduhanjanu, SAD su već otpisale Bliski istok. I to se dogodilo ne samo zbog nedavnih događaja, već i zbog gubitka nekadašnjeg uticaja na zemlje Persijskog zaliva bogate ugljovodonicima.

Ovi drugi nisu zainteresovani za niske cene nafte, na kojima insistira Vašington i veštački podgrevaju tražnju smanjenjem obima proizvodnje. S tim u vezi, Amerikanci žele da pridobiju Venecuelu na svoju stranu. Ako su ranije koristili metodu „štapa“, sada su prešli na metod „šargarepe“. A ako takva taktika donese pozitivne rezultate, SAD će moći da organizuju novu revoluciju na tržištu nafte.

Istina, postoji začkoljica. Trenutno je Venecuela baština Rusije i Kine, koje su u početku stali na stranu Nikolasa Madura i podržavali ga na svaki mogući način. I sigurno ne nameravaju da je ustupe Sjedinjenim Državama bez borbe u ovom delu zemaljske kugle.

Ipak, Moskva i Peking se suočavaju sa ozbiljnim izazovom. Zato treba da se spremimo i ne dozvolimo da Amerikanci ostvare ono što žele. U svakom slučaju biće napeto.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

SNS Vračar: Formirali smo većinu od 34 odbornika
Izbori 2024

SNS Vračar: Formirali smo većinu od 34 odbornika

Predsednik opštinskog odbora SNS Vračar Nenad Djordjević izjavio je da je koalicija “Aleksandar Vučić - Vračar sutra” zajedno sa još najmanje tri izborne liste koje imaju odbornike u Skupštini opštine Vračar utvtrdila većinu za konstituisanje vlasti u ovoj beogradskoj opštini.

03.06.2024

00:33

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija